Omställningen av det svenska jordbruket syftar till att produktionen av livsmedel skall minska. Många lantbrukare kommer därför att driva sina gårdar extensivt. Intäkterna och därmed inkomsterna sjunker. Många företag kommer att gå med förlust.
Detta gör att åtskilliga lantbrukare tvingas ut på den öppna arbetsmarknaden för att på detta sätt få en rimlig inkomst.
I beslutet av den stora s.k. skattereformen ingick som en del borttagandet av den s.k. kvittningsrätten, d.v.s. rätten att kvitta inkomst av tjänst mot underskott av näringsverksamhet.
Denna rätt har hittills inneburit att många jordbruk kunnat leva vidare trots att verksamheten gått med förlust. Många gårdar har rustats upp och betydande investeringar har gjorts i glesbygden genom att kvittningsrätten funnits. Bosättningen på landsbygden främjas genom att familjer kunnat leva kvar på gårdar som annars skulle ha övergivits.
För enskilda lantbrukare är borttagandet av kvittningsrätten förödande ur ekonomisk synvinkel. De tvingas i hägn av omställningen av jordbruket ta annat arbete för sin försörjning, men kommer ändå att äventyra sin ekonomi i de fall jordbruket går med förlust, eftersom arbetsinkomsten inte kan kvittas mot underskottet.
För landbygdens del innebär detta att bygderna avfolkas i rask takt. Underhållet av lantbrukets byggnader uteblir i många fall, och många fina gamla mangårdsbyggnader förfaller. Kulturarvet förödes.
Borttagandet av kvittningsrätten är i sig olyckligt och skadligt, men att ta bort den samtidigt som jordbrukets omställning genomförs är ett dubbelt slag mot bönderna.
Kvittningsrätten måste återinföras omgående för att göra det möjligt för de lantbrukare som också arbetar utanför sin egen gård att leva på en rimlig ekonomisk nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om att besluta återinföra kvittningsrätten mellan inkomst av tjänst och underskott av näringsverksamhet.
Stockholm den 25 januari 1991 Bertil Danielsson (m)