För småhusfastigheter har tomträttsavgälderna, i varje fall inom storstadsområdena stigit till nivåer som för många hushåll är svåra att klara av. Samtidigt har fastighetsbeskattningen ökat kraftigt till följd av den senaste fastighetstaxeringen. Kostnaderna för energi och vatten har också ökat kraftigt. De sammanlagda effekterna av de olika höjningarna riskerar att innebära sådana boendekostnader, att många egnahemsägare med låga inkomster får svårt att bo kvar.
Med stigande markpriser har de bägge primära syftena med tomträttsinstitutet blivit närmast oförenliga. Låga tomträttsavgälder innebär att samhället, i regel kommunen, inte får del av markvärdesstegringen. Höga avgälder innebär å andra sidan höga boendekostnader.
Småhusavgälderna innebär för Stockholms kommun en betydande inkomstkälla. En permanent sänkning av avgälderna innebär inte att boendekostnaderna hålls nere för all framtid. Småhus med tomträtt har sålts till ungefär samma pris som friköpta småhus.
Den fråga som upprört flest tomträttshavare är emellertid den att man betalar fastighetsskatt på den mark man hyr. Samtidigt räknas markvärdet inte in i förmögenheten. Skälen för denna ordning är svårförklarad. När nu avgälderna höjs har protesterna ökat i motsvarande grad.
Situationen vållar således stor irritation och är mycket svårbegriplig för många tomträttsinnehavare.
Av ovanstående skäl är behovet av en översyn av gällande regler och effekter stort. Det bör ankomma på regeringen att efter en sådan översyn föreslå eventuella förändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fastighetsskatten och tomträtten.
Stockholm den 25 januari 1991 Barbro Evermo Palmerlund (s) Oskar Lindkvist (s) Anita Modin (s) Sven-Åke Nygårds (s) Stig Gustafsson (s)