Utlandssvenskarnas betydelse för exportindustrin
Exportindustrin är samhällsekonomiskt viktig för Sverige. Runt om i världen sysselsätter de svenska företagarna och deras dotterföretag minst 400 000 personer. Sveriges ekonomiska utveckling och därmed vår välfärd beror inte minst på svensk industris kommersiella framgångar utomlands. 60--70 procent av exporten till flertalet i-länder går till svenskägda sälj- och produktionsbolag i utlandet. Det är ett erkänt faktum att svenska produktionsetableringar utomlands även bidrar till sysselsättningen i Sverige. Verkstadsindustrin svarar för över 50 procent av det totala antalet utlandsanställda. Omkring 70 procent av det totala antalet utlandsanställda är koncentrerat till tio länder: USA, Storbritannien, Italien, Tyskland, Brasilien, Frankrike, Spanien, Danmark, Nederländerna och Belgien. Tre fjärdedelar av de utlandsanställda finns inom OECD-området. Genom bistånds-, hjälp- och missionsorganisationer görs humanitära insatser av stor betydelse för folk i olika delar av världen. När Sveriges gränser inom kort öppnas mot övriga Europa förväntas rörligheten att tillta.
Varningssignaler
Vid Sandvik börjar man nu skönja en tendens till minskad benägenhet att ta utlandstjänstgöring. Man vill helst inte ta höga chefer utifrån. Hittills har det varit lätt att få svenska civilingenjörer att ta utlandsjobb. De är ofta specialister inom något område, som tillfälligt behövs vid något bolag utanför Sverige. Nu börjar man dock märka en mindre benägenhet att ta utlandstjänst. Skälen till detta anses vara att det ekonomiska incitamentet försvunnit eller försvagats, att bostadsfrågan orsakar bekymmer samt makes arbete och pension.
Det är också viktigt att Sverige är väl representerat inom de internationella organisationerna, till exempel FN:s olika organ. Även här finns signaler om en minskad benägenhet bland svenskar att söka sådan utlandstjänstgöring på grund av svårigheter för medföljande make/maka att få arbete på samma ort och den försämrade sociala tryggheten.
Problemområden
Den svenska lagstiftningen är komplicerad och oklar för den enskilde individen. En allmän översyn av lagstiftningen inom olika områden behövs för att Sverige och de ''nya'' alltmer rörliga svenskarna skall fungera i ett öppet Europa och en internationellt alltmer sammanhållen värld.
På ett flertal områden råder bristande reciprocitet. Det finns även exempel på lagstiftning där behandlingen av i Sverige boende svenskar är inkonsekvent jämfört med behandlingen av i utlandet boende svenskar. Vissa regler är oklara, andra är inkonsekventa och svåra att förstå. Därtill är informationen till de svenskar som står i begrepp att för kortare eller längre tid bosätta sig i ett annat land, synnerligen bristfällig. Det krävs en samlad översyn över rådande förhållanden samt en förbättrad information vad gäller konsekvenserna för den svensk som en tid bosätter sig i annat land.
Områden som kräver översyn är bland annat följande: skattevillkor, bosättningsbegrepp, sjukvård, koppling mellan skatter och sociala förmåner, konsekvenser för den medföljande, barnbidrag och barns återanpassning i Sverige, bostads- och arbetsmarknadsfrågor, skolgång för medföljande barn, rösträttsförfarandet, medborgarskaps-, körkorts- och pensionsfrågor, internationell familjerätt och myndigheternas informationsskyldighet.
Ekonomisk betydelse -- statistik
En översyn av utlandssvenskarnas situation skulle bli än mer belysande om man tog fram mer detaljerad statistik över hur många det kan röra sig om samt yrkesindelning, åldersgrupper etc. Dessa gruppers betydelse för den svenska ekonomin bör också belysas. Kostnaderna för en i Sverige boende svensk samt en i utlandet boende svensk är också av intresse i sammanhanget.
Uppdrag åt statistiska centralbyrån att i samarbete med kommerskollegium, tullverket och riksbanken ge ut en fullödig aktuell tjänsteexportstatistik.
Skattefrågor
Det är också viktigt att den utflyttade får veta vilka spelregler som gäller. Retroaktivitet i beskattning kan inte accepteras, en fråga som blir aktuell vid tecknandet av nya dubbelbeskattningsavtal. I samband med att nya dubbelbeskattningsavtal växer fram måste en samordning med annan lagstiftning och med sociala konventioner göras. Sambandet mellan skattelagstiftning och socialförsäkringslagstiftning i andra länder kan inte nonchaleras.
Ett stort problem utgör de tolkningssvårigheter som uppkommit i samband med det nya skattebegreppet ''väsentlig anknytning'' som införts för i utlandet boende svenskar. Väsentlig anknytning kan således innebära att en utflyttad svensk medborgare anses skattemässigt bosatt i Sverige, trots att han stadigvarande vistas utomlands. Svenskar bosatta i annat land kan riskera en större skattebörda än svenskar bosatta i Sverige på grund av olika regler vad gäller rätten till allmänna avdrag. Behandlingen av svenska skattebetalare bör vara densamma oavsett bosättningsort.
Man bör anses bo där man är mantalsskriven precis som inom landet. Tänk om Stockholms stad skulle utkräva skatt av alla som kan anses ha ''väsentlig anknytning'' till kommunen, det vill säga i form av en liten bostad, nära släktingar, täta besök, egendom inom kommunen eller dylikt.
Den som arbetar för utländskt bolag i utlandet, får vid emigration föra ut hela sitt kapital. Arbetar man för ett svenskt dotterbolag eller annat företag med svensk anknytning får man vänta i sju år på att få ut sitt kapital.
Med 150 olika rättsordningar över världen är det svårt även för jurister att överblicka konsekvenserna. Det råder en otrygghet för den enskilde individen. Enbart i Sverige tillämpas fyra olika begrepp när det gäller bosättning: det socialrättsliga, det skatterättsliga, det valutarättsliga och det som gäller bokföring. Det är i dag inte alltid möjligt att få besked om vad som gäller i olika situationer.
Det är synnerligen komplicerat för en vanlig medborgare att sätta sig in i hur de fyra olika bosättningsbegreppen relateras till olika delar av lagstiftningen och hur de påverkar de medborgerliga rättigheterna och skyldigheterna i olika avseenden. Det finns anledning att söka samordna bosättningsbegreppen till ett enda bosättningsbegrepp för hela lagstiftningen.
En svensk som stadigvarande vistas utomlands skall inte bedömas utifrån andra utgångspunkter när det gäller dennes skyldigheter än när det gäller dennes rättigheter. Därför måste bosättningsbegreppet ses över så att det är likadant utformat oavsett om det avser rättigheter eller skyldigheter.
Sjukvård
Lagen om allmän försäkring gäller inte längre utlandssvenskar. Det kan inte vara rimligt att låta en svensk skattebetalare betala flera tusen kronor per dag på sjukhus. Samordningen vad gäller sociala förmåner och skattskyldighet måste ses över. Den som inte har rätt till svensk sjukvård måste ges utrymme att dra av för socialförsäkringskostnader på annat sätt. Dessa frågor måste i god tid klargöras för till utlandet flyttande svenskar så att inte vederbörande plötsligt står utan varje ekonomisk möjlighet till nödvändig sjukvård.
Pension
Samordningen av pensionssystemen med andra länder måste förbättras. Människor som påtagligt bidragit till det svenska hushållet genom förvärvsarbete hela livet skall inte på gamla dagar kunna drabbas av att de inte får ut sin intjänade pension. Detta kan inträffa om intjänandeåren varit för få i varje land. Här krävs såväl översyn som samordning internationellt. Denna situation kommer att förbättras mellan EG-länderna och tycks fungera mellan vissa länder till exempel med Kanada. Här krävs dock en översyn av förhållandena vad gäller svenska medborgares situation i olika länder samt information till eventuellt utflyttande svenskar.
Rekommendationerna i OECD:s modellavtal bör följas, inte minst när det gäller dubbelbeskattning, det vill säga skatt på pension betalas i bosättningslandet.
Studiehjälp
De nya reglerna för studiehjälp innebär att det har blivit betydligt svårare att få studiehjälp för den som bosätter sig utomlands. Uttolkat av tjänsteman på centrala studiestödsnämnden betyder det att ''den som av egen vilja bosätter sig utomlands skall inte få studiehjälp''! En sådan inställning, grundad på insiktslösa regler kan knappast vara till gagn för svensk samhällsekonomi på lång sikt.
Familjepolitik
Få känner till de regler för barnbidrag och underhållsbidrag som gäller för i utlandet bosatta svenskar. Många kvinnor som följer med sina män på internationella uppdrag har förstått att detta senare i livet kan innebära stora ekonomiska bakslag. Pensionssituationen förändras radikalt, även om kvinnan är gift med en man i statlig tjänst och kanske avsätter halvtid eller mer enbart på representation för makens arbete. Skulle maken avlida och kvinnan bli ensam senare i livet får hon numera inte heller änkepension (om hon är över 65 år såsom 96 procent av de efterlevande makarna är). Hennes egen ATP har sannolikt hunnit försämras radikalt under de år hon bistått maken och kanske sitt land på annat sätt än genom traditionellt ATP- grundande arbete i hemlandet.
Ett äktenskap i utlandet utsätts många gånger för hårdare påfrestningar än hemma i den kända miljön. Det kan leda till att äktenskapet spricker. I en sådan situation är kvinnan numera mycket mera oskyddad än hon tidigare var. Lagen om internationella äktenskap har lett till att svenska kvinnor gifta med utländska män boende i Sverige fått starkare skydd, medan svenska kvinnor gifta med svenska män boende i utlandet fått sämre skydd. Bodelningen skall ske enligt de regler som gäller i det land man bor, hemvistlandet, såvida bosättningen gällt i minst två år och landet ifråga har accepterat hemvistprincipen. Denna regel kan göra att kvinnans egendom i vissa fall, i praktiken genom den nu antagna lagen, helt flyttas över på mannen. Kvinnor som inte sätter sig in i detta kan drabbas av oerhört hårda slag. Skall samma synsätt komma att prägla vem som bör vara vårdnadshavare för barn från ett havererat äktenskap? Om lagstiftningen följer olika principer på olika områden är det även viktigt att känna till detta. Det krävs noggrann information i dessa frågor så att människor åtminstone ges möjlighet att skriva avtal i förväg där så är möjligt och inte drabbas av stora slag i livet, utan att de ens känt till, vilka risker de ingått. Man kan fråga sig om det inte borde finnas en internationell konvention som satte upp några fasta regler i en internationell lagstiftning som annars riskerar drabba människor och även missbrukas av mindre nogräknade makar och andra.
Återvändande familjer
Eftersom det är viktigt att svenska företag kan rekrytera arbetskraft för utlandstjänst finns det anledning för myndigheter och arbetsgivare att tillsammans finna lösningar för att öka tryggheten vad gäller bostads- och arbetsmarknadssituationen för en återvändande utlandssvensk familj. Det gäller även barnens skolgång. Sverige bör ta reda på de språkkunskaper barnen tillägnat sig i andra länder. Det bör finnas möjlighet för engelsktalande elever att fortsätta skolgången på engelska, utan att föräldrarna har en mycket tjock plånbok. Tillgång till den internationella linjen bör inte enbart knytas till föräldrarnas ekonomiska styrka. Om utbildningsbidraget tillåts följa eleven skulle på detta sätt kunskapskapaciteten kunna höjas.
Information
Varje person som begär tillfällig adressändring till utlandet eller stadigvarande utflyttning skall i samband därmed förses med en utförlig information om effekterna vad gäller barnomsorg (barnbidrag, underhållsbidrag med mera), dödsfall (arv, boutredning), rösträtt (anmälan till röstlängd med mera), sjukvård, skattskyldighet, äktenskapsskillnad (bodelning, underhåll), valutautförsel och återbosättning.
Många svenskar som flyttar utomlands är omedvetna om vilken eller vilka lagar som i framtiden kommer att bli gällande rörande deras förmögenhetsrättsliga frågor. Information om detta måste åligga myndigheterna och göras tillgänglig genom utrikesförvaltningen.
En samlad information om rättigheter, skyldigheter och konsekvenser för en svensk som arbetar i utlandet bör tas fram. Här kan även praktiska frågor som hantering och utbyte av körkort tas upp. Bland det viktigaste i en sådan information är information om konsekvenserna på skatte-, familje- och socialförsäkringsområdena.
Remiss
Det är angeläget att snarast se över dessa förhållanden och därför bör motionen remitteras till några större svenska företag med stor utlandsverksamhet, till Advokatsamfundet, bank- och försäkringsväsende och till Föreningen Svenskar i Världen för yttrande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att göra en samlad översyn av utlandssvenskarnas situation vad avser i motionen berörda områden.
Stockholm den 22 januari 1991 Charlotte Cederschiöld (m) Sten Svensson (m) Görel Bohlin (m) Hugo Hegeland (m) Nic Grönvall (m) Göran Ericsson (m) Bertil Persson (m) Filip Fridolfsson (m) Mona Saint Cyr (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Jan-Erik Wikström (fp) Barbro Westerholm (fp) Sten Andersson (m) Karin Söder (c) i Malmö