Det nya skattesystemet innebär för många småhusägare en kraftig höjning av fastighetsskatten. Skatten skall från och med årsskiftet 1991/92 utgöra 1,2 % och fr.o.m. 1993/94 1,5 % av taxeringsvärdet och blir följaktligen helt oberoende av inkomst och betalningsförmåga. De småhusägare som har låga inkomster drabbas särskilt hårt av förändringen, eftersom de endast till en liten del får tillgodogöra sig skattereformens positiva delar.
Effekterna av fastighetsskatten förstärks dessutom av den kraftiga uppskrivningen av taxeringsvärdena som gjordes 1990. Denna får stora konsekvenser inte bara för beräkningen av skatten, utan även för avgäldens storlek i de fall där småhusägaren hyr sin mark med tomträtt.
I Stockholm är det mycket vanligt med tomträtter och många småhusägare i Stockholm drabbas därför på sätt och vis dubbelt. Dels har de fått en för landet ovanligt hög höjning av skatten både på markvärdet och byggnadsvärdet, dels får de vid omreglering av tomträttsavgälderna en kraftigt höjd avgäld. För många småhusägare kommer den totala kostnaden att bli mycket svår, för att inte säga omöjlig att bära.
Moderaterna har den principiella uppfattningen att boendet ej skall beskattas. Vi anser att denna form av skatt successivt måste avskaffas i så snabb takt som möjligt med hänsyn till finansieringsläget. Det är dessutom helt orimligt att man skall tvingas betala skatt på mark man inte äger. Det vore mer logiskt om det var markägaren som var skattskyldig. Det är ju han som vinner på att markens värde stiger.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skatten på tomträttsupplåten mark skall betalas av markägaren och ej av tomträttsinnehavaren,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattning av boende på sikt skall avskaffas.
Stockholm den 24 januari 1991 Filip Fridolfsson (m)