Vissa skatteregler är sådana att de ger resultat som det är svårt att se det logiska och rimliga i. En sådan regel är att den rörelseidkare, som utsätts för inbrott, rån eller andra former av stölder tvingas betala såväl skatt som arbetsgivaravgifter för det han eller hon förlorat.
Jag har tidigare tagit upp det som jag fann orimligt med dessa regler i anledning av ett inbrott i en bensinstation i Ånge för några år sedan. Nya motsvarande fall har nu uppmärksammats och påmint oss lagstiftare om konsekvenserna för enskilda personer om hur de helt oförskyllt kan drabbas av lagstiftningen.
Under den gångna hösten blev exempelvis en innehavare av en närbutik rånad på 3 200 kr. Skattekonsekvenserna av rånet blev att han måste betala sammanlagt 3 167 kr. i moms, arbetsgivaravgifter och inkomstskatt på det stulna, varför hans förlust fördubblas.
Samhället har bl.a. till uppgift att skydda medborgarna mot att utsättas för brott. Att samhället sedan det misslyckats att skydda någon från brott därefter tar skatter och avgifter på det förlorade är ''att lägga sten på bördan'' för den som redan drabbats oförskyllt.
Riksdagen bör enligt min mening hos regeringen begära att reglerna ses över och förslag till ändringar framläggs för att undvika ovannämnda konsekvenser samtidigt som det måste beaktas att reglerna inte heller får utformas så att de kan missbrukas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär sådana ändringar av lagstiftningen att förluster på grund av rån, stölder och inbrott ej beskattas.
Stockholm den 24 januari 1991 Martin Olsson (c)