I årets budgetproposition liksom i tidigare års budgetpropositioner uttalar sig regeringen för en forskningsvänlig politik och betonar att kvalificerad forskning är nödvändig för vårt lands utveckling.
I praktiken är regeringens politik dessvärre inte särskilt forskningsvänlig. Vi börjar på många områden tappa kontakt med den internationella forskningsfronten.
Våra stora industriföretag flyttar numera inte endast ut sina tillverkande enheter utan också under senare år kvalificerad utvecklingsverksamhet till länder med vänligare närings- och forskningsklimat. En sådan utveckling kommer på sikt att påverka våra universitets forskningskvalitet. Kvalificerade forskare som har kontakt med den internationella forskningsfronten behövs som högt kvalificerade lärare och handledare.
Den nu beskrivna utvecklingen har många orsaker, inte minst vårt höga kostnadsläge, inflationsutvecklingen och framförallt skattetrycket som trots sin höjd inte tycks räcka till för att säkerställa universitetens finansiella ställning. Här skall dock endast ett enda problem tas upp:
Den nya skattelagstiftningen innebär att alla forskningsanslag, som avser lön till forskare, belastas med fulla arbetsgivaravgifter. Detta kan måhända motiveras, när det gäller svenska forskare, som en gång i framtiden kan gottgöra sig de avgifter de i princip har ''betalat in'' för att täcka framtida pensions- och sjukvårdskostnader. Men när samma regel drabbar anslag till utländska gästforskare blir situationen icke acceptabel. Med denna form av beskattning kommer det i praktiken att vara mycket svårt -- om inte omöjligt -- att finansiera utländska forskares vistelse i Sverige. Den nya regeln -- utformad av våra skatteexperter -- innebär att vi tar ännu ett litet steg mot isolering från den internationella forskarvärlden. De medel som staten får in i arbetsgivaravgifter från stipendier till utländska gästforskare gör mångdubbel skada i förhållande till de intäkter till staten de ger upphov till.
Detta är en kortsynt politik och nu nämnda regel bör avskaffas snarast möjligt.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av utländska forskare.
Stockholm den 21 januari 1991 Margit Gennser (m)