I denna motion tvingas vi återkomma med ett krav som vi hade anledning tro skulle beaktas i samband med skattereformen.
Det gäller möjligheterna till avdrag för arbetsresor och deras koppling till barnomsorgen.
Vi har åberopat de fall där en förvärvsarbetande småbarnsförälder, för att kunna utnyttja sin barnomsorgsplats och därmed ha möjlighet att arbeta, måste använda den egna bilen.
Situationen, som inte är ovanlig, inträffar när allmänna kommunikationsmedel inte står till buds. Vid bedömning av ansökningar om avdrag för egen bil för arbetsresor, har endast beaktats de resetider och resemöjligheter som föreligger från bostaden till arbetsplatsen. Någon hänsyn till förekommande barn och deras behov av omsorg, tas inte i dessa sammanhang. Det kan exempelvis vara så att föräldern inte har möjlighet att använda tåget eller bussen därför att den enda turen går innan daghemmet har öppnat, vilket alltså lämnas utan beaktande från skattemyndigheterna, under hänvisning till gällande regler. I ett annat exempel måste barnet skjutsas i bil till daghemmet, vilket ligger i den riktning som arbetsplatsen ligger. För både barnet och den vuxna vore det givetvis bäst om dagisresan och arbetsresan kunde företas samtidigt i den egna bilen. Enligt skattemyndigheternas bedömning skall emellertid föräldern först skjutsa barnet och därefter återvända till bostadsorten för att sätta sig på tåget. För både barn och förälder kan detta innebära en betydligt förlängd ''arbetsdag''.
Vi kan nu konstatera att de märkliga och orättvisa regler, som vi påtalat, fortfarande gäller. Man kan t.o.m. med fog hävda att reglernas negativa effekter ytterligare förstärkts genom den kraftiga höjningen av resekostnaderna.
Riksdagen har i stor enighet beslutat om de övergripande regler som skall gälla för barnomsorgen. Enligt dessa regler har barn till förvärvsarbetande eller studerande föräldrar rätt till barnomsorg i familjedaghem, daghem eller liknande. Det betyder alltså att den nödvändiga kopplingen mellan förvärvsarbete och barnomsorg har slagits fast.
Detta borde, logiskt sett, innebära att alla förvärvsarbetande föräldrar skall ha likvärdiga möjligheter att utnyttja en plats i barnomsorgen. Så är det alltså inte på grund av de regler som gäller beträffande avdrag för arbetsresor, och som inte tar hänsyn till människors faktiska behov.
När vår motion tidigare behandlats i skatteutskottet har den avslagits med motiveringen att frågan borde bedömas i samband med skattereformen.
Skattereformen är nu ett faktum utan att frågan fått någon lösning. De starkt ökade resekostnaderna har särskilt försämrat situationen för många förvärvsarbetande föräldrar. De som framför allt drabbas är kvinnor, ofta ensamstående och lågavlönade.
Det är tänkbart att de fall vi åberopat räknas till de ''särintressen'' som enligt skattereformens mest intensiva försvarare skall lämnas utan beaktande. För vår del kan vi inte se några godtagbara skäl till att avstå från att undanröja de regler som måste uppfattas som både ojämlika och diskriminerande för arbetstagare och som därtill onödigtvis förlänger barns vistelse på daghem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att reglerna för bilavdrag ändras så att vid beräkning av tidsvinst också beaktas den tid det tar att lämna och hämta barn på daghem eller annan barnomsorg.
Stockholm den 22 januari 1991 Rosa Östh (c) Ulla Tillander (c)