Återigen har en småföretagare råkat ut för ett rån i sin butik. Och återigen måste han betala skatt, moms och sociala avgifter på den summa han blivit frånstulen.
År 1984 såg man över lagstiftningen gällande kapitalförluster. Rån är numera avdragsgilla driftsförluster för banker, men inte för småföretagare som butiksägare eller mackföreståndare. Trots att dessa tillhör de utsatta grupperna.
Skatteexperterna Sven Olof Lodin, Gustaf Olivecrona, Peter Meltz och Christer Silverberg påpekar i sin handbok 'Inkomstskatt'' (Studentlitteratur) att kapitalförlustbegreppet har förändrats på ett sätt som gör lagstiftningen inkonsekvent. Tillgång, som vid försäljning skulle ha givit skattepliktig inkomst, är avdragsgill om skada uppstår. Om exempelvis en kamrer (som är redovisningsskyldig) förskingrar pengar är beloppet avdragsgillt -- däremot inte om annan anställd stulit.
Vid det senast omskrivna rånet kom rånarna -- två män, beväpnade med hagelgevär -- visserligen ''bara'' över en mindre sedelkassa på 3 200 kronor, men beloppet som den överfallne servicebutiksägaren gick förlustig blev det dubbla. Hade han underlåtit att anmäla förlusten hade han sluppit ''skatt på rån'' som i detta fall uppgick till 3 000 kronor. Hade en anställd förskingrat pengarna hade han bara behövt betala moms.
Trots att liknande fall tidigare inträffat och trots att människor i gemen reagerar mycket starkt på vad man anser vara oacceptabla förhållanden, har ingen lagändring skett. Ingen skall behöva betala skatt på pengar man fråntagits med våld. Lagen måste ändras.
Hänsyn måste dock tas till de kostnader och ingående moms som man redan tillgodogjort sig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående befrielse av moms, egenavgifter och skatt på medel som tilltvingats genom våld (rån).
Stockholm den 21 januari 1991 Birgit Henriksson (m) Karin Falkmer (m)