OTC-reglernas införande har positivt påverkat möjligheterna för litet större familjeföretag att skaffa fram riskvilligt kapital. Över 70 företag finns i dag noterade på OTC-listan. De nya reglerna har varit positiva för dem som vill sprida ägandet utanför den vanliga ägarkretsen utan att därför förlora kontrollen över företaget. OTC- introduktionen har troligtvis också underlättat för dessa företag att möjliggöra en professionalisering av verksamheten genom bl.a. ökade möjligheter att rekrytera kvalificerade styrelseledamöter.
Vid introduktionen på OTC-listan förutsätts i regel att de gamla ägarna behåller minst 60 % av aktiekapitalet. Man vill tillförsäkra företaget en lugn och trygg vidareutveckling. Denna tanke fullföljdes emellertid inte när det gällde arvsoch gåvobeskattning av OTC-aktier. Medan OTC-aktier i likhet med icke börsnoterade aktier fick värderas till 30 % av substansvärdet vid förmögenhetsbeskattningen gällde tidigare vid arv och gåva det betydligt högre marknadsvärdet.
Eftersom småföretagaren till skillnad från en traditionell ägare av börsaktier slår vakt om att få behålla det avgörande inflytandet över företaget inom sin familj eller inom den aktiva gruppen av delägare medförde tillämpningen av börsreglerna vid arv eller gåva en omöjlig situation. Vid ett arvsfall blev denna policy svår att vidmakthålla och kunde lätt framtvinga ett icke önskvärt ägarbyte. I och med antagandet av regeringens proposition 1986/87:54 gjordes en justering i positiv riktning vad gäller värderingen av OTC-aktier vid arv och gåva. Efter utgången av 1986 skall vid arv och gåva dessa aktier värderas till 30 % av noterat värde. Tvärtemot intentionerna vid införandet av OTC-reglerna höjdes emellertid förmögenhetsskatten på OTC-aktier. Från att ha värderats till 30 % av substansvärdet skall nu dessa tas upp till 30 % av marknadsvärdet vid förmögenhetsbeskattningen. Detta betyder att förutsättningarna för OTC- introduktionen rycks undan och att den ekonomiska situationen för dessa företag inte blir den förutsedda. Effekten har blivit att några företag avregistrerats från OTC-listan då de ekonomiska konsekvenserna blivit för betungande för ägarna.
För att inte givna förutsättningar skall rubbas och företagen drabbas av effekter som ej var förutsebara vid OTC-introduktionen bör i stället för de i dag gällande reglerna OTC-aktier tas upp till 30 % av substansvärdet både vid förmögenhets-, arvs- och gåvobeskattningen. En sådan justering bör kunna genomföras i samband med de förslag till förändring av kapitalskatter som kommer att behandlas under 1991.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om kapitalbeskattning av OTC-aktier innebärande att dessa skall värderas till 30
% av substansvärdet vid förmögenhets-, arvs- och gåvobeskattning.
Stockholm den 16 januari 1991 Sten Svensson (m) Rune Backlund (c) Kenth Skårvik (fp) Hugo Bergdahl (fp)