Fiskevårdsområdesföreningen är inte ett enskilt skatteobjekt, utan inkomster och utgifter skall fördelas på medlemmarna (delägarna) i förhållande till deras andelstal. Det innebär att vid varje verksamhetsårs slut skall ett eventuellt överskott i föreningen beskattas hos medlemmarna, även om dessa inte fått någon utdelning. Det saknas alltså formell möjlighet att undgå beskattning av överskottet genom att föreningen fonderar pengar för framtida åtgärder. Om en delägares andel av nettoöverskottet understiger 300 kr. eller fastigheten är schablontaxerad (gäller främst villa eller fritidshus) föreligger dock ingen skattskyldighet.
Det finns i dag tre huvudgrupper av samfälligheter vilka ur skattesynpunkt behandlas på varierande sätt;
1. Marksamfälligheter: Häradsallmänningar och allmänningsskogar i Dalarna och Norrland samt gemensamhetsskogar.
2. Anläggningssamfälligheter eller gemensamma anläggningar av modern typ som tillkommit enligt 1966 års lag samt vägsamfälligheter och torrläggningssamfälligheter hör till denna grupp.
3. Övriga samfälligheter: Jakt- och fiskevårdsområden samt samfällda servitut
För punkterna 1 och 2 gäller att de är skattskyldiga under förutsättning att de utgör juridisk person och att de har taxerats som särskild taxeringsenhet.
För grupp 3 gäller att beskattning sker hos delägarna oavsett om samfälligheterna utgör juridisk person eller ej.
Eftersom fiskevårdsområdesföreningar saknar möjlighet att göra avsättningar för kommande kostnader har de små möjligheter att planera verksamheten över en längre tidsperiod.
För att undvika oönskade skatteeffekter måste varje år balanseras för sig. Ett fiskevårdsområde kan i praktiken inte förvaltas på detta sätt, eftersom resultatet är avhängigt en långsiktig planering. Om en fiskevårdsområdesförening behöver vidta t.ex. en rotenonbehandling drabbas den av stora kostnader. Eftersom fiskevårdsområdesföreningen inte kan göra avsättningar för kommande kostnader, uppkommer stora svårigheter för planering av åtgärderna. Utförda åtgärder måste betalas med upplånade medel eller med hjälp av uttaxering från medlemmarna.
Tänkbara lösningar
Föreningarnas behov av företagsekonomisk riktig planering skulle kunna tillgodoses om möjlighet gavs till avsättning antingen till allmän investeringsfond eller till kostnader för framtida förbättringsåtgärder. De medel som avsätts eller fonderas skulle endast få tillämpas i föreningens arbete. Eftersom fiskevårdsområdesföreningarna inte är självständigt skattskyldiga går det inte att direkt överföra reglerna om allmän investeringsfond till dessa. Emellertid har handelsbolag för vilka beskattningen sker hos delägarna rätt till avsättning i allmän investeringsreserv och ett liknande förfarande skulle kunna tillämpas även för fiskevårdsområdesföreningar. Avsättningarna görs i samfälligheten och eventuellt netto blir därefter beskattat hos medlemmarna.
I dag är ca 1 200 fiskevårdsområden färdigbildade och ca 800 ligger inne för förrättning. Inom en snar framtid kommer merparten av de värdefulla fiskevattnen i Sverige att förvaltas genom fiskevårdsområdesföreningar. En överväldigande del av dessa upplåter fisket till allmänheten genom försäljning av fiskekort.
Vidare bedrivs ett mycket omfattande fiskevårdsarbete i föreningarna. Staten har i särskild förordning avsatt medel till fiskevårdande åtgärder ''Statligt stöd till fritidsfisket''. Normalt utgår 50 % av kostnader i bidrag.
Bidraget är bl.a. till för att hjälpa föreningar att klara större investeringar, typ rotenonbehandlingar, byggande av fiskvägar m.m. Åtgärder som i sig är mycket kostnadskrävande. Nuvarande skatteregler motverkar av samhället uttalade målsättningar att stimulera till god fiskevård.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av beskattning av fiskevårdsområden.
Stockholm den 14 januari 1991 Carl G Nilsson