Skattereformens effekter vad gäller vården av kulturhistoriskt värdefulla bostadsbyggnader på landet
Regeringen har i proposition 1990/91:54 lagt fram förslag som ingår i och kompletterar reformeringen av inkomst- och företagsbeskattningen. I propositionen konstaterar regeringen att skattereformen slutförs med de lagförslag som nu läggs fram. Samtidigt pekar regeringen dock på att några områden av skattesystemet är eller avses bli föremål för ytterligare utredningsarbete.
Varken i lagförslagen eller i redovisningen av återstående utredningsarbete tar regeringen upp frågan hur man skall komma till rätta med de negativa effekter för kulturmiljövården som följer av den nya inkomstbeskattningen i vad avser bostadshus på jordbruksfastigheter. Vi anser det angeläget att denna fråga uppmärksammas av riksdagen vid behandlingen av regeringens proposition om kvarvarande frågor i reformeringen av inkomst- och företagsbeskattning.
Skattereformen innebär som bekant att beskattningen av ägarens bostad på ett jordbruk bryts ut ur inkomstslaget näringsverksamhet och klassificeras i inkomstslaget kapital. Därav följer att den nuvarande rätten till avdrag för drift och underhåll av bostäder på jordbruksfastigheter försvinner.
Redan vid remissen av inkomstskatteuredningens förslag fäste ett flertal remissinstanser regeringens uppmärksamhet på att denna regeländring skulle kraftigt försämra de ekonomiska villkoren för vården av kulturhistoriskt värdefulla bostadshus på jordbruksfastigheter. En av dem var den särskilde utredare, som har regeringens uppdrag att utreda möjligheterna att skapa bättre förutsättningar för förvaltningen av vissa kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer och särskilt herrgårdar och industriminnen.
Utredaren framhöll att förslaget skulle medföra att redan i dag mycket betungande kostnader för drift och underhåll av kulturhistoriskt värdefulla miljöer fortsättningsvis måste betalas av i rörelsen beskattade medel. En sådan situation skulle, enligt utredarens mening, få mycket allvarliga konsekvenser för möjligheterna att bedriva en ambitiös kulturminnesvård.
Vi anser att riksdagen inte kan låta sig nöja med en skattereform som har den uppenbara biverkningen att äventyra omvårdnanden av det kulturarv, som landsbygdens kulturhistoriskt värdefulla mangårdsbyggnader representerar.
Det låter sig naturligtvis sägas, att de försämrade ekonomiska villkoren för vården av dessa kulturminnen i princip skulle kunna motverkas genom ökade statliga bidrag till vården av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Vi vill dock bestämt avvisa en sådan princip, inte minst för att den lösningen med all säkerhet skulle medföra antingen en väsentligt ökad utgift för staten eller en väsentlig sänkning av ambitionen att vårda vårt gemensamma kulturarv.
I sitt yttrande över betänkandet ''Reformerad inkomstbeskattning'' har den särskilda utredaren om förvaltningen av vissa kulturmiljöer skisserat som en möjlig principlösning, att bostadshus på jordbruk som samtidigt utgör kulturbyggnader skulle beskattningsmässigt behandlas som näringsfastigheter i stället för privatbostäder. Vi anser oss inte ha tillräckligt underlag för att bedöma om en lösning på problemet bäst kan åstadkommas genom en utveckling av det förslaget. Vi delar emellertid den principiella uppfattningen att en lösning bör sökas inom ramen för det reformerade skattesystemet och inte inom ramen för kulturmiljövårdens bidragsanslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att medge avdrag för underhåll av kulturhistoriskt värdefull bostadsbebyggelse på jordbruksfastigheter.
Stockholm den 22 november 1990 Pär Granstedt (c)