Sveriges ekonomi är i kris. Effektiviteten måste höjas såväl i privat som offentlig verksamhet om svenskarna skall kunna bibehålla sin levnadsstandard på 1990- och 2000- talen. Detta förutsätter att incitament till förbättrad produktivitet stimuleras.
Det innebär att det måste löna sig att byta arbetet och åta sig mer arbete i form av längre arbetstid och/eller mer ansvarsfulla arbetsuppgifter.
Om kostnaden för att flytta till det högre avlönade arbetet överstiger den ökade nettoinkomsten kommer svenskarna ytterligare att halka efter ekonomiskt eftersom ett ekonomiskt incitament (skatteomläggning till lägre marginalskatt) hindras av en annan ekonomisk reglering (flyttskatt). Det måste vara privatekonomiskt lönsamt att göra de samhällsekonomiskt viktiga flyttningarna. Det är därför angeläget att snarast avskaffa varje flyttskatt som kan hindra att människors kompetens bäst kan utnyttjas.
Exempel: Om flyttskatten hindrar en person från att flytta till ett nytt arbete med 4 000 kronor högre månadslön förlorar stat och kommun 24 000 kronor i ökad skatt på arbetsinkomst och 9 000 kronor i löneskatt det första året. Om personen skulle ha konsumerat sin extrainkomst förlorar staten ytterligare 6 000 kronor i ökad mervärdesskatt, totalt förlorar stat och kommun 39 000 kronor i skatteintäkter, på tio år blir förlusten cirka 400 000 kronor. Än större blir de samhällsekonomiska förlusterna för Sverige av att arbetskraftens kunskaper inte nyttjas fullt ut.
Även om exemplet inte täcker alla aspekter på flyttskattens effekter kan man även vid en fullständig analys konstatera att:flyttskatten minskar rörligheten på arbetsmarknaden vilket leder till lägre total produktion och lägre skatteintäkt.En flyttskatt på nio procent ger sannolikt en lägre total skatteeffekt än en flyttskatt på noll procent om hänsyn tas till effekterna på arbetsmarknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. flyttskatters samhällsekonomiskt skadliga effekter.
Stockholm den 10 januari 1991 Charlotte Cederschiöld (m)