Bakgrund
Iraks invasion av Kuwait är en ytterst olycklig och tragisk händelse som också har fått effekter på den svenska ekonomin genom att priset på oljeprodukter höjts.
Detta drabbar oljekonsumenter i hela världen -- men särskilt dem i de fattiga länderna -- och detta kan inte kompenseras genom skattetekniska åtgärder i de enskilda länderna. Däremot kommer stora förmögenheter att skapas i oljeproducerande länder. Det måste ankomma på FN och andra internationella organ att verka för att dessa tillgångar kommer till en användning som bidrar till att lätta mänsklighetens stora problem: massfattigdom, barnadödlighet och livsmedelsbrist. Sverige bör i FN och andra internationella organ verka för en sådan global utjämningspolitik.
Den inträffade händelsen accentuerar emellertid här i Sverige framför allt glesbygdens problem, eftersom de glesbygdsboende får bära en större andel av de ökade resekostnader som blir en följd av ökade oljepriser.
Miljöpartiet de gröna anser visserligen att drivmedelspriserna ingalunda är för höga med hänsyn till de totala kostnader som bilismen åsamkar samhället och det farliga utlandsberoende som den grundlägger, vilket gulfkrisen på ett entydigt sätt klargör. Vi vill också erinra om att vi redan tidigare motionerat om rätt för kommuner och landsting att ta ut särskilda drivmedelsskatter med hänsyn till de speciellt negativa miljöeffekterna av oljedriven trafik i tätorterna. Härigenom uppnås också enligt vår mening den nödvändiga differentiering mellan drivmedelspriser i tätort och på landsbygd, som motiveras av lokala miljöeffekter.
I denna motion vill vi dock huvudsakligen ta upp frågor med direkt anknytning till glesbygdens situation. Vi vill inte förbilliga användandet av bensin och dieselolja som drivmedel. Tvärtom gäller det att så snabbt som möjligt stimulera introduktionen av miljövänliga biobränslen som drivmedel. Däremot vill vi på annat och ett mera långsyftande sätt stödja de glesbygdsboendes ekonomi. Detta sker enligt vår mening bäst dels genom att införa en skatterabatt för de glesbygdsboende, dels genom att ta bort mervärdeskatten på kollektivtrafiken, dock med undantag för flyget som inte har några som helst skatter på drivmedel. Glesbygd innefattar enligt industridepartementets definition 7 % av Sveriges befolkning (500 000--600 000 människor) som bor inom 70 % av Sveriges yta.
Genom att ej ta ut moms på kollektivtrafiken gynnas glesbygden, dels genom att prishöjningar förhindras, dels genom att resandeunderlaget på trafiksvaga linjer förbättras. Det kommer dessutom att förbättra kollektivtrafikens situation i hela landet och därigenom bidra till att minska oljeimport och utlandsberoende.
Samtidigt är det viktigt att inte skattemässigt gynna den del av kollektivtrafiken som är mindre miljövänlig, dvs. främst traditionella dieselfordon och flyg. Vi föreslår därför en uppjustering av kostnadsansvaret för miljöfarliga utsläpp i kilometerskatten. Vi föreslår också att momsen på flygresor införs som tidigare beslutat.
Vi vill i detta sammanhang aktualisera våra tidigare förslag till reseavdrag som inte gynnar något särskilt transportsätt utan ger en viss skatterabatt till alla som har lång väg till arbetet. Avdraget är så beräknat att det ungefär svarar mot direkta driftkostnader för dem som åker bil och kommer därigenom att ge en viss överkompensation för dem som tar sig till arbetet på ett mer miljövänligt sätt. (Samåkning och kollektivtrafik.)
Det ekonomiska läget kräver att en sådan reform finansieras fullt ut. Vi föreslår att det sker genom en uranenergiskatt som kommer att höja elkostnaden i landet med ca 3 öre/kWh. Detta är i högsta grad motiverat eftersom elenergin redan före gulfkrisen varit skattemässigt otillbörligt gynnad, och med de prisrelationer som nu gäller kan man befara en massiv övergång från oljeenergi till elenergi. Ett ökat elpris torde inte heller vara särskilt besvärande för exportindustrin eftersom de flesta av våra konkurrensländer baserar en stor del av sin elproduktion på olja i kondenskraftverk.
Förslag
I det uppkomna läget har vi följande förslag:
1. Slopa förslaget om moms på kollektivtrafik
Det förslag om moms på kollektivtrafik som en majoritet av folkpartister och socialdemokrater röstade genom under vårriksdagen och som är avsett att träda i kraft vid årsskiftet, kommer att fördyra resandet med kollektiva transportmedel högst avsevärt. Detta kommer speciellt att drabba glesbygdsbor och vi anser att det är fel att alls genomföra förslaget, dock med undantag för flygtrafik som i andra avseenden är så skattemässigt gynnad.
Med hänsyn till de miljö- och hälsofarliga utsläppen av kväveoxider, kolväten och partiklar som sker från dieselfordon krävs en höjning av kilometerskatten så att kostnadsansvaret för utsläpp av kväveoxider höjs från nuvarande 25 kr./kg till 60 kr./kg NOx (räknat som NO2). Dessutom bör kilometerskatten höjas för att täcka ett kostnadsansvar för kolväteutsläppen med 24 kr./kg. Därigenom erhålls en miljömässigt nödvändig styrning mot miljövänligare drivmedel inom bl.a. kollektivtrafiken, vilket är särskilt motiverat då momsen på kollektivtrafikresor slopas -- annars skulle ju även miljömässigt sämre transporter gynnas skattevägen.
2. Ge direkt återbäring till glesbygdsbor
För att kompensera glesbygden och stödja densamma i det uppkomna läget föreslår vi en skatterabatt på 2 000 kr. per år för alla glesbygdsboende mellan 19 och 64 år och 1 000 kr. per år för övriga glesbygdsboende. Till dem vars skatt ej uppgår till dessa belopp utbetalas i stället ett bidrag så att det totala stödet blir 2 000 resp. 1 000 kr.
3. Ändra reglerna för skatteavdrag i samband med arbetsresor
För att i det rådande läget uppmuntra till samåkning, användning av kollektivtrafik, cykling etc. föreslår vi att avdraget för resor till och från arbetet utgår oberoende av transportmedel eller transporttid för alla som har över 1,5 mil enkel väg mellan hem och arbete. För varje mil utöver 1,5 mil skall avdraget vara 11 kr. med ett tak om 30 000 kr.
4. Finansiering
För att finansiera ovanstående föreslår vi för 1991 en energiskatt om 2 öre/kWh för använd uranenergi. Detta skulle återställa kostnadsrelationerna mellan uranproducerad el och el producerad med fossila bränslen. (Den uranenergi som utvecklas i landets kärnreaktorer uppgår till ca 200 TWh, varav endast 66 TWh utnyttjas till elproduktion.)
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att mervärdeskatt ej skall införas på kollektivtrafik med undantag för flyget,
2. att riksdagen beslutar att kilometerskatten höjs så att kostnadsansvaret för kväveoxidutsläpp blir 60 kr./kg (räknat som NO2) och för kolväteutsläpp 24 kr./kg och att denna höjning införs fr.o.m. den 1 januari 1991,
3. att riksdagen begär förslag från regeringen på en skatterabatt för glesbygdsboende i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar om ändrade regler för skatteavdrag i samband med resa till och från arbetet i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen av regeringen begär ett förslag på skatt på uranenergi i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 oktober 1990 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Gösta Lyngå (mp) Åsa Domeij (mp) Lars Norberg (mp) Roy Ottosson (mp) Carl Frick (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Paul Ciszuk (mp) Kjell Dahlström (mp) Anita Stenberg (mp) Marianne Samuelsson (mp)