Inledning
Iraks invasion av Kuwait och därpå följande olje- och bensinprishöjningar förändrar den ekonomiska situationen såväl för hushållen som för landet i sin helhet. Kraven i det alternativ till skattereformen som centern lade fram för riksdagen i juni, med bl.a. differentierad mervärdeskatt och punktbeskattning i stället för energimoms, blir än mer angelägna mot bakgrund av effekterna av händelserna i Mellanöstern. I anledning av detta lägger centern därför fram denna motion med krav på en omprövning av skattereformens finansiering.
Det ekonomiska läget
Det ekonomiska läget och framtidsutsikterna för den svenska ekonomin är enligt centerpartiets uppfattning utomordentligt allvarliga. Detta bekräftas också av regeringens förhandlingsgrupp om löner (Rehnbergkommissionen) som den 1 oktober framlade en analys om Sveriges ekonomi kopplad till en förfrågan om stabiliseringsavtal riktat till arbetsmarknadens parter.
Kommissionen skriver bl.a:
Sverige har hamnat i allvarliga strukturella ekonomiska balansproblem:
Inflationen är avsevärt högre än i omvärlden
Kostnadsutvecklingen har varit alltför snabb
Höga nominella löneökningar har inte ökat reallönerna
Företagen förlorar marknadsandelar i den internationella konkurrensen
Den ekonomiska tillväxten är mycket lägre än i jämförbara länder
Räntenivån har drivits upp
Produktivitetsökningen inom både näringsliv och offentlig sektor är nästan obefintlig.
Kommissionen skriver vidare:
Om inte inflationen och kostnadshöjningarna hejdas inleds en utdragen och plågsam process. Det kan bli fråga om en djup stagnation under avsevärd tid.
Kommissionen fortsätter:
Åtgärder från parternas sida kan inte ensamma lösa problemen. En stark återhållsamhet med prishöjningar på alla områden och bland alla aktörer är nödvändig om syftet med stabiliseringsaktionen skall uppnås.
Ett huvudproblem i svensk ekonomi är således enligt kommissionen en i Sverige i förhållande till omvärlden alltför snabb utveckling av priser och kostnader. Inflationstakten mätt som konsumentprisindex var i augusti 11,1 % på årsbasis -- den högsta sedan 1981. Motsvarande siffra i våra åtta viktigaste konkurrentländer var som en jämförelse i juli enbart 4,3 %. Också nettopriserna stiger i förhållande till konkurrentländerna.
Skattereformens effekter
Skattereformen som sådan var nödvändig men fick genom riksdagens beslut en olämplig finansiering. En stor del av finansieringen innebär skatteskärpningar för nödvändig konsumtion vilket kraftigt försvagar den fördelningspolitiska profilen.
Genom utformningen av energibeskattningen missades möjligheten till en ekonomisk styrning mot inhemsk, förnybar, miljövänlig energi. Energimomsen förstärker också underliggande råvaruprisutveckling och är därför inflationsdrivande, vilket prisökningarna till följd av krisen i Mellanöstern visat.
Totalt sett innebär skattereformen ökat konsumentprisindex med ca 4 procentenheter under 1990 och i storleksordningen lika mycket 1991.
Kostnadsfördyringarna för nödvändig konsumtion ger skattereformen en svag fördelningsprofil och bidrar till kompensationskrav på ökade bidrag och ökade löner. Inriktningen av finansieringen av reformen är därför i nuvarande konjunkturläge inflationsdrivande. Detta medför en ytterligare försämring av det svenska relativa kostnadsläget och konkurrenskraften. Beslutet att höja momsen på hotell- och restaurangtjänster skadar också ekonomin genom ett försämrat turistnetto i bytesbalansen.
Hushållens ekonomi
De svenska hushållen har mött, och kommer under de närmaste åren att möta, en kärvare ekonomisk situation till följd av den nämnda utvecklingen. Hushåll med låga inkomster drabbas hårdast eftersom skattereformen för dessa ger ett neutralt eller negativt utfall, samtidigt som de sammanlagda effekterna av skattereformen, den tillfälliga mervärdeskattehöjningen, Mellanösternkrisen och det höga ränteläget höjer kostnaderna för den nödvändiga konsumtionen -- boendet, maten, resorna till och från arbetet etc.
Priset på bensin har sedan skattereformen beslutades ökat med ca 1 kr/liter. Av denna summa är ca 25 öre/liter ökad moms. Detta medför kraftiga kostnadsfördyringar för dem som är beroende av bil.
Som ett exempel kan nämnas att bensinprishöjningarna enligt beräkningar innebär merkostnader i storleksordningen 7 000--8000 kr per år i vissa Norrlandslän för pendling med bil till och från arbetet. Också kollektivresenärerna drabbas hårt av kostnadsfördyringar för arbetsresor i och med att persontransporter från årsskiftet beläggs med full moms.
De sammanlagda effekterna av besluten/händelserna enligt det ovan anförda medför på så vis att hushåll med långa pendlingsavstånd till arbetet i de flesta fall förlorar på skattereformen och får vidkännas en försämrad köpkraft. Samhällsekonomiska förluster uppkommer också genom att arbetsmarknaden fungerar sämre genom minskade incitament för arbete och ökade marginalkostnader för deltagande i arbetslivet. Skattereformens utbudshöjande effekter riskerar att reduceras avsevärt.
Centerns alternativ
Det finns med anledning av ovanstående skäl att åter erinra om centerns finansieringsalternativ i samband med skattereformen. Vi yrkade bl.a.
att ett system med differentierad mervärdeskatt i två skattesatser (23,46 % ordinarie skattesats samt 60 % av ordinarie skattesats) införs och där den lägre skattesatsen förbehålls nödvändig konsumtion såsom basmat och boende
att persontransporter helt undantas från moms med hänsyn till de miljö- och regionalpolitiska kraven på en väl fungerande kollektivtrafik
att inom energibeskattningen punktskatter skall utgå i stället för energimoms, vilket medför möjlighet till styrning mot inhemska, förnybara och miljövänliga energislag och samtidigt medför ett lägre bensinpris
att avdragen för resor till och från arbetet och för resa med bil i tjänsten höjs i förhållande till regeringens proposition.
Centern har i sitt förslag till skattereform full finansiering för dessa förslag. Förslag utöver dessa skall även de finansieras fullt ut för att undvika försvagningar av statsbudget och finanspolitik. Denna finansiering skall ha en inriktning som förstärker skattereformens fördelningspolitiska profil.
Centerns finansieringsalternativ för skattereformen skulle, om det bifallits av riksdagen, bl.a. ha givit skattereformen ett bättre ekonomiskt utfall för hushåll med låga inkomster, samtidigt som inflation och bidragsberoende hållits tillbaka i förhållande till regeringens förslag.
Med anledning av sedan riksdagens beslut om skattereformen inträffade händelser framstår det nu som än mer angeläget att åtgärder med den inriktning som centern föreslog i samband med skattebeslutet nu genomförs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med anledning av Irakkrisen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar
a) ersätta mervärdeskatten på energi inkl. drivmedel med punktskatter,
b) slopa mervärdeskatten på persontransporter,
c) ändra reglerna för avdrag för resa med egen bil till och från arbetet,
d) ändra reglerna för avdrag för resa med egen bil i tjänsten.
Stockholm den 2 oktober 1990 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Gunilla André (c) Gunnar Björk (c) Börje Hörnlund (c) Pär Granstedt (c) Agne Hansson (c) Karin Israelsson (c) Larz Johansson (c) Per-Ola Eriksson (c)