Inledning
Invandring är ett konstant och naturligt fenomen, som präglat alla länder i alla tider. Utan invandring vore Sverige fattigare, både kulturellt, materiellt och vetenskapligt. Från Sverige har också vågor av utvandrare nått ut till andra länder. Drömmen om den fria rörligheten över gränserna är en viktig drivkraft bakom det svenska beslutet att ansöka om medlemskap i EG. Migration är en viktig, nödvändig och ofrånkomlig del av alla samhällen och utgör en del av den liberala visionen om rörelsefrihet.
De senaste decennierna har invandringen till Sverige varit kraftigt reglerad. Därför är de allra flesta som får uppehållstillstånd i Sverige flyktingar eller anhöriga till flyktingar. När de väl fått uppehållstillstånd är de invandrare, tillsammans med andra som kan ha kommit till Sverige av mångskiftande orsaker. Dessutom har vi en betydande nordisk arbetskraftsinvandring.
Flyktingpolitiken befinner sig i en kris sedan några år. 1989 kollapsade mottagningsystemet, varvid regeringen utnyttjade en undantagsformulering i lagstiftningen och tills vidare upphävde större delen av flyktinglagstiftningen. De som är garanterade skydd idag är endast konventionsflyktingarna. Andra flyktinggrupper, t.ex. de som flytt undan krig och väpnade oroligheter i fruktan för sina liv, har efter inskränkningen inget fungerande lagfäst skydd. Även på andra sätt har rättssäkerheten eftersatts för de asylsökande.
Den inskränkningen kan också ses i ljuset av utvecklingen i Europa på flyktingpolitikens område. Steg för steg införs svårigheter för asylsökande för att hindra dem från att överhuvudtaget komma in i Europa för att söka asyl.
1980-talet slutade i främlingsfientlighetens tecken i Europa. Många tecken finns på att rasism och antisemitism är på frammarsch igen.
I Sverige skedde ett stort antal rasistiskt inspirerade våldsdåd under 1990. Flera människor omkom. Korsbränning, mordbränder och ett flertal attacker mot flyktingläger inträffade. Den rasistiska terrorverksamheten åstadkom enbart under förra året mer skada än vad den utländska terrorismen gjort under 15 år. Läget är mycket allvarligt.
Det krävs en omläggning av flyktingpolitiken, både för att skapa bättre skydd och ett mer värdigt mottagande för flyktingarna, och för att allmänhetens tolerans gentemot invandrare ska öka. Det är viktigt att skapa en insikt om att det är brott mot mänskliga rättigheter som driver människor på flykt.
Därför föreslår folkpartiet liberalerna en rad åtgärder för att förbättra rättssäkerheten för flyktingar, avkriminalisera flykt, låta flyktingar arbeta och sköta sig själva under väntetiden, förhindra diskriminering av invandrare på arbetsmarknaden och öka de svenska insatserna i det internationella flyktingarbetet. Att ta strid mot den allmänna främlingsfientligheten genom bland annat sådana åtgärder är kanske det som gynnar samtliga invandrare i Sverige allra mest.
Den internationella flyktingsituationen
Det senaste året har allt fler människor tvingats på flykt. Uppskattningsvis är nu 17,5 milj. människor att definiera som flyktingar. Till denna siffra kommer de många miljoner som är på flykt inom sitt eget land. Bland nya flyktinggrupper märks framförallt nära en miljon liberianer och hundratusentals somalier, som tvingats fly undan inbördeskrig i hemländerna.
De allra flesta flyktingarna i världen lever i länder i tredje världen, i närheten av den enda internationella gräns de överskridit. De tas om hand av några av världens fattigaste länder. Malawi har t.ex. 850.000 flyktingar på 7,9 milj. invånare. Pakistan har 3,2 milj. registrerade afghanska flyktingar, och räknar med någon ytterligare miljon oregistrerade.
UNHCR:s dåliga ekonomi under de senaste åren har lett till att hälsoläget försämrats för dem som lever i flyktingläger i tredje världen under UNHCR:s beskydd. Undernäringen bland barnen har märkbart ökat.
Flyktingarna har blivit fler, men UNHCR har inte fått mer pengar. Organisationen, som lever helt på frivilliga bidrag, lever i princip ur hand i mun. Mot den bakgrunden har vi i vår biståndsmotion yrkat på en utökning av det svenska stödet till UNHCR med 100 milj.kr.
Flyktingkvoten
Det är inte bara pengar som behövs. En viss del av dem som lever i flyktinglägren behöver få komma vidare till något annat land, inte minst för att något lätta u-ländernas ekonomiska börda. I vanliga fall brukar bara några få tusen välkomnas till Europa. I år beräknar UNHCR att Europa skulle behöva ställa upp med 45 000 kvotplatser. Sverige måste verka för att övriga länder i Europa tar emot fler kvotflyktingar. Samtidigt är det dags att den svenska kvoten ökas till 2 000 flyktingar per år, i enlighet med det beslut som Invandrarverkets styrelse fattade för några månader sedan.
Folkpartiet liberalerna yrkar därför på en ökning av anslaget D4 för överföring av kvotflyktingar med 3,75 milj.kr. samt en ökning av anslaget D5 för ersättning till kommunerna med 85,675 milj.kr. och en ökning av anslaget D2 för förläggningskostnader med 9 milj.kr.
Återvändande och IOM
De flesta flyktingar vill återvända hem så fort de kan. Ofta dröjer det dock så länge innan situationen i hemlandet blir bättre att man till stor del assimilerats när den dagen kommer.
Det är emellertid viktigt att underlätta återvändandet genom bl a hemresebidrag. Även internationellt bör Sverige stödja det arbete som bedrivs för att underlätta för flyktingar att återvända. Den internationella organisationen IOM, Intergovernmental Organization of Migration, skulle med glädje välkomna Sverige som medlem. Det vore naturligt för Sverige att söka medlemskap i IOM.
Flyktingpolitiken i Europa
Under senare delen av 1980-talet har desintegrationen i Sovjet, revolutionerna i f.d. Östeuropa, den inre integrationen mellan EG:s medlemsländer, samt de senaste årens ökade tillströmning av flyktingar ytterligare förstärkt rädslan för flyktingar och deras anspråk på att få plats i europeiska demokratier. Trots den positiva ekonomiska utvecklingen under denna period har en ''kapprustning mot flyktingar'' ägt rum i Europa.
Det tumult och den förändrade världsbild som skapats av demokratiseringen i öst och integrationen i väst kan vara en förklaring till den utvecklingen, ökningen av antalet asylsökande en annan förklaring. Ökningen beror inte minst på revolutionerna i Östeuropa, som dels gjorde det lättare för människor att lämna sitt hemland, dels tinade upp decenniers djupfrysta politiska och etniska konflikter i det före detta östblocket. Ökningen har också samband med den instabila situationen i de olika länderna i Mellanöstern: inbördeskriget i Libanon, kriget mellan Iran och Irak, och de omfattande övergreppen mot de mänskliga rättigheterna i flertalet av länderna i regionen. Till detta kommer en rad utomeuropeiska konflikter, allt ifrån Sri Lanka till Etiopien/Eritrea som skapat flyktingrörelser också till Europa.
Under de sista fem åren har antalet asylsökande till länder i Europa fördubblats. Den ökningen har fördelat sig relativt ojämnt mellan de europeiska länderna. Ökningen av antalet asylsökande till Sverige har varit direkt proportionell med utvecklingen i Europa, dvs. en fördubbling, medan Storbritannien och Österrike fått en tredubbling av antalet asylsökande. Några länder, bl.a. Danmark, har fått en minskning och andra länder, t.ex. Ungern, har tagit emot ett stort antal flyktingar för första gången i sin moderna historia. (Källa UNHCR:s statistik)
Flyktingarna utgör bara cirka 0,17% av befolkningen i Europa. I vissa av världens fattigaste länder, t.ex. i Malawi, utgör flyktingarna 10% av befolkningen trots att resurser nästan helt saknas för att ta hand om dem.
Harmoniseringsprocessen inom EG kräver en samordning av flyktingpolitiken, eftersom den är intimt förknippad med frågan om de gemensamma yttre gränserna. Även Europarådet har sedan 1976 sökt verka för en harmonisering av de europeiska ländernas flyktingpolitik, en harmonisering som skulle utgå från Europarådets rekommendationer om bland annat ''objektiv och opartisk bedömning'', möjligheter för asylsökande att bli kvar i landet medan ansökan behandlades med mera. Om Europarådets ambition med harmoniseringsarbetet varit att säkerställa en miniminivå av rättssäkerhet för de asylsökande, så kan arbetet inom EG sägas ha helt andra mål, som framförallt handlar om hur antalet asylsökande kan reduceras.
EG:s ambition har generellt sett varit att skapa en stark gemensam yttre gräns i takt med att de inre gränserna avvecklas. Denna gemensamma yttre gräns förutsätter att asylsökande blir mottagna på samma sätt vilket land de än anländer till först. Flyktingpolitiken har i detta sammanhang ofta på ett olyckligt sätt kommit att kopplas samman med frågan om terrorister och knarkbekämpning. Arbetet för att åstadkomma gemensamma europeiska lösningar på flyktingpolitikens område har tyvärr starkt präglats av 1980-talets europeiska flyktingrädsla.
En liberal flyktingpolitik i Europa måste självfallet ta sikte på harmonisering av EG-medlemsländernas politik. Den harmoniseringen bör ske innan överenskommelserna om en gemensam yttre gränskontroll sätts i funktion, för att säkerställa rättssäkerheten för de asylsökande. Harmoniseringen bör i första hand ta sikte på att förmå samtliga medlemsstater att underteckna såväl Gènevekonventionen som dess tilläggsprotokoll från 1967, samt att förmå medlemmarna att följa de rekommendationer som utfärdats av UNHCR:s exekutivkommitté. Genèvekonventionen måste tas i bruk på det sätt som ursprungligen avsågs.
Utformningen av en gemensam praxis bör förankras stadigt i internationell rätt genom att en europeisk domstol inrättas dit man kan överklaga beslut i flyktingärenden. Domstolen bör kopplas till såväl Genèvekonventionen med tilläggsprotokollet från 1967 som tortyrkonventionen och den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. En sådan instans har redan föreslagits av bland annat ECRE, de europeiska frivilligorganisationernas samrådsorgan i flyktingfrågor. En möjlighet vore att samordna domstolens verksamhet med Europarådet. Den kompetens som Europadomstolen byggt upp när det gäller mänskliga rättigheter skulle kunna utnyttjas också i flyktingärenden.
En konvention, i första hand en europeisk, måste formuleras som ger skydd åt de människor som flyr undan olika typer av våld: krig, inbördeskrig, väpnade oroligheter eller bristande förmåga hos ett lands regering att skydda sina egna medborgare. Den konventionen bör i första hand söka utgå från de regionala utvidgningar av flyktingkonventionens definition som de afrikanska och latinamerikanska staterna gjort (OAU-konventionen eller den s.k. afrikanska flyktingdefinitionen, samt Cartagena- deklarationens flyktingdefinition). Dessa kompletteringar (som inkluderar även flykt från krig, inbördeskrig och andra oroligheter) till Genèvekonventionens flyktingbegrepp saknar ännu motsvarighet i andra delar av världen. Om inte det sker en lagreglering och harmonisering mellan EG- staterna av de facto-flyktingarnas möjligheter att få asyl riskerar en stor del av dessa flyktingar att inte kunna få något skydd alls.
Istället för att bygga upp en allt mer ogenomtränglig mur mot asylsökande från länder utanför Europa genom visumkrav och flygbolagssanktioner med mera, bör EG söka mer konstruktiva lösningar på eventuella framtida problem med massflykt från krigshärdar eller diktaturer. Beredskap måste finnas för att hjälpa länder i den berörda regionen att kunna härbärgera eventuella större flyktinggrupper. EG måste utveckla en klar politik för att skydda och bistå flyktingar från länder utanför Europa, både av humanitära skäl och för att EG har ett egenintresse av sådana lösningar som ett alternativ till att flyktingarna söker sig till Europa.
För att bekämpa främlingsfientligheten i Europa bör också EG-ländernas regeringar samarbeta med de olika frivilligorganisationerna för att skapa en kunskap och förståelse för flyktingarnas situation. Bland de gemensamma aktiviteter som ECRE efterlyst är t.ex. utarbetandet av gemensamma broschyrer med information om flyktingar där deras situation beskrivs, utbildning av jurister, tjänstemän och andra som arbetar med flyktingar, och arrangemang av studiedagar i skolor och på universitet.
Dessutom bör EG:s gemensamma utrikespolitik sikta till att på längre sikt skapa en sådan världsordning att konflikter och förtryck undanröjs. I det arbetet har ett generöst EG-bistånd till tredje världen en viktig plats. Inte minst viktigt är ett kraftfullt demokratistödjande bistånd. Gemensamma EG-ansträngningar för att brännmärka brott mot mänskliga rättigheter och söka förbättra övervakningsmekanismerna för dessa brott är andra viktiga åtgärder. En konstruktiv säkerhets- och nedrustningspolitik är också väsentlig. EG bör på allt sätt bidra till nedrustning och avspänning. Utrikespolitiken är på så vis intimt förknippad med flyktingpolitiken, men får däremot aldrig användas som ursäkt för att inte ge skydd åt dem som nu behöver skydd.
Rättssäkerheten
Inledning
I likhet med många andra regeringar i Europa har den svenska regeringen på olika vägar sökt tvinga ner antalet asylsökande som kommer till Sverige. Det har skett genom såväl en yttre gränskontroll där man sökt hindra flyktingar från att komma fram till gränsen, som genom en åtstramning av såväl lagstiftning som praxis, och genom avskräckningsåtgärder i flyktingmottagandet.
Bakom den politiken kan ligga olika överväganden, dels att man anser att allt fler söker asyl i onödan och alltså missbrukar asylrätten, dels att man bedömer att det inte får plats fler flyktingar i Sverige pga opinionen. Bägge dessa bedömningar är felaktiga. En analys av vilka som kommer som asylsökande till Sverige ger snabbt en bild av att den stora majoriteten asylsökande har utomordentligt goda skäl att vilja söka skydd i ett annat land. De större flyktingrörelserna hänger med automatik samman med politiska händelser i vår omvärld: efter det att oroligheterna tog fart i Kosovoprovinsen och rapporter om omfattande övergrep kom ut kom omedelbart en flyktingvåg därifrån. När situationen förvärrats i Rumänien, kriget tilltagit i Libanon eller demokrati etablerats i Polen har detta genast återspeglats i upp- och nedgångar i flyktingstatistiken.
Det stora problemet med den snävare flyktingpolitiken är att man frångår skyddstanken: att asylrätten är till för att ge människor skydd.
Genom en hårdare yttre gränskontroll har många asylsökande hindrats från att ens komma fram till svenska gränsen. Det förefaller ibland råda vissa missuppfattningar om att varje land skulle vara tvunget att ta emot alla som påstår sig vara flyktingar. Så är inte fallet. Varje land som anslutit sig till Genèvekonventionen har rätt att själv bedöma om den asylsökande faller under flyktingdefinitionen eller ej. Trots detta använder inte minst den svenska regeringen sig av ett batteri olika åtgärder för att hindra flyktingar från att komma fram till gränsen. Detta torde stå i uppenbar strid mot andan i Genèvekonventionen.
Viseringspolitiken
Viseringskrav har utfärdats de senaste åren som ett direkt svar från Sverige på att oroligheter brutit ut i något land. Man har motiverat det med att det uppstått ett ''invandringstryck'', som Sverige måste skyddas från. En särskild poäng i sammanhanget är att flyktingar inte kan få visum, eftersom det inte finns något visum för ändamålet att söka politisk asyl. Om en människa som vill fly från sitt land kontaktar Sveriges ambassad och ansöker om visum i laga ordning är det ambassadens skyldighet enligt gällande lag att avslå ansökan, om det kan misstänkas att vederbörande behöver fly. Besöket i Sverige måste vara av tillfällig art, det är ett visums natur. Alternativet är att söka uppehållstillstånd i Sverige, och det kan inte presumtiva flyktingar göra. När de är i hemlandet har de ingen rätt att söka asyl, bland annat för att de ännu inte lämnat hemlandet och därför inte definieras som flyktingar. Viseringspolitiken skapar medvetet ett moment 22 för flyktingen.
Att på detta vis använda viseringsinstrumentet som en metod att förhindra rena flyktingar från att ansöka om asyl i andra länder är klart i strid med andan i Genèvekonventionen. Detta missbruk av viseringsinstrumentet måste upphöra. Likaså måste metoden att tvinga grannländer att sköta den svenska gränskontrollen upphöra. Det skedde t.ex. i Polen när man tvingade Polen att endast bevilja transitvisum för dem som hade giltigt visum till Sverige.
Sanktioner mot flygbolag
De flygbolag som tar med asylsökande eller andra personer som saknar giltiga dokument (pass eller visum) kan tvingas att betala för deras återresa. Dessa sanktionsregler skärptes för snart två år sedan. Andra länder i Europa har gått än längre, och kriminaliserat flygbolagens bristande kontroll.
På så vis vill regeringen tvinga privata transportföretag att sköta inresekontrollen till Sverige. Dessutom är syftet att asylsökande ska hindras resa in i landet. De kan ju inte ha visum i enlighet med resonemanget ovan, om inte visumet är falskt eller beviljat på falska grunder. Och om de som saknar dokument verkligen är sådana flyktingar som kommer att få stanna kan rimligtvis inte incheckningspersonalen avgöra.
Detta är oacceptabelt, både ur flygbolagens synvinkel som inte bör tvingas fullgöra en myndighetsfunktion, och ur rättssäkerhetssynvinkel. Sanktionerna mot flygbolagen måste avskaffas.
Dokumentlöshet
Att många asylsökande saknar dokument har ofta använts som ett argument för att människor kommer hit i skumma syften och utan att vara flyktingar.
I själva verket är det en naturlig följd av flyktingskapet att sakna dokument. Många diktaturer släpper inte ifrån sig sina medborgare frivilligt, särskilt inte sådana som gjort sig misshagliga. De tvingas ibland fly illegalt över gänsen, utan kanske både pass och visum.
Men genom utvecklingen av den europeiska flyktingpolitiken är det idag omöjligt att komma in i Europa eller röra sig mellan länderna utan att ha dokument. Därför tvingas många asylsökande att köpa falska dokument, och lita till organisationer för att få hjälp att forcera de hinder mot asylsökande som omsorgsfullt skapats i Europa. Som enda utväg för att kunna nå fram till ett land för att ansöka om asyl kastas de i armarna på s.k. flyktingsmugglare.
Därför är både problemet med falska dokument och den dokumentlöshet som uppstår när en s.k. flyktingsmugglare begär tillbaka sina dyra papper en situation som skapats av Sveriges avskräckningspolitik mot flyktingarna. Även förekomsten av s.k. flyktingsmugglare är ett resultat av den rådande flyktingpolitiken. Det är näst intill omöjligt idag att fly på ''legal'' väg. Europas länder gör sitt bästa för att täta till kryphålen. Ett effektivt sätt att motverka företeelser som flyktingsmugglare vore att säkerställa möjligheter för asylsökande att på legal väg ta sig till Sverige för att söka om asyl.
Praxis när det gäller dokumentlöshet är också mycket olycklig. Ibland hävdas att en flykting inte är trovärdig om han har ett pass och kunnat resa ut legalt. Ibland hävdas det att flyktingen inte är trovärdig för att han inte har dokument. Det är viktigt att notera UNHCR:s kommentar till den svenska lagstiftningen att bara det faktum att en flykting inte har dokument inte är skäl nog att ifrågasätta hans trovärdighet.
Decemberbeslutet
Beslutet från december 1989 var en av regeringens mest flagranta inskränkningar i flyktingarnas rättssäkerhet. Tre kategorier av flyktingar miste sin rätt att få asyl samtidigt som kriserna i vår omedelbara omvärld gjorde att det kom fler flyktingar än tidigare.
Beslutet grundade sig på flera bedömningar: att invandrarverket inte klarade av situationen, att det rådde kris på förläggningssidan, att opinionen mot flyktingar växt sig stark och att många av dem som kom inte var berättigade till asyl. Dessa var de huvudsakliga skäl som angavs eller förekom i debatten som försvar för beslutet.
Retroaktiviteten i beslutet kan sägas strida mot andan i grundlagen, eftersom de asylsökande som kom till Sverige före regeringens beslut rimligtvis inte kunde förutse inskränkningen. Därigenom miste de sin möjlighet att ta sin tillflykt till något annat land där de kunnat få skydd.
Beslutet från december 1989 måste upphävas. Det förvägrar många skyddsbehövande möjligheten att få stanna i Sverige. Det är inte rimligt att regeringen på obestämd tid suspenderar en lag utan att riksdagen får fatta beslut.
Dessutom har de motiv som räknades upp för ett år sedan försvunnit: Invandrarverket klarade av lika många asylsökande 1990 som 1989 men smidigt och utan tal om katastrof och sammanbrott. Flera förläggningar läggs ner, för de behövs inte längre. Kommunerna står med tomma platser för det finns inte så många flyktingar att skicka ut till dem. Det har under hösten 1990 kommit ungefär hälften så många asylsökande per månad som hösten 1989.
Paniken under hösten 1989 skapades huvudsakligen av att några tusen bulgarienturkar helt oförutsett flydde till Sverige som kulmen på många års etnisk förföljelse. De avhystes dessutom från Rumänien med viseringar giltiga enbart för resa till Sverige, inte för att de hört att Sverige var landet som flödade av mjölk och honung. Regeringens reaktion bör nu ha avklingat. Därför finns inga argument kvar för att vidhålla 13 december-beslutet om inskränkningar i asylrätten. Lagen måste nu tillämpas i sin helhet.
Risken är att beslutet, som togs av regeringen utan hörande av riksdagen och som sägs gälla på obestämd tid, var det första steget till att avskaffa de facto-flyktingarnas lagstadgade rätt till asyl i Sverige. Den utredning om en sammanhållen flykting- och migrationspolitik som strax avlämnar sitt betänkande kan komma att resultera i ett lagförslag som avskaffar de facto-begreppet. Detta vore en tragedi, särskilt som verkligheten idag är att många av de människor som är i starkt behov av skydd i Europa inte faller under Genève-konventionens strikta begrepp om förföljelse, utan flyr undan olika slags våld som krig, inbördeskrig eller väpnade oroligheter.
De facto-flyktingar
De factobegreppet omfattar dels dem som utan att vara flyktingar i Genève-konventionens mening ändå har flyktingliknande skäl, samt dem som flyr undan krig, konflikter och andra typer av större katastrofer där människoliv är i fara. I Europa har de kunnat få faktiskt skydd under mycket varierande regler och praxis, ofta i form av att de efter att ha fått avslag på asylansökan ändå inte körts på porten, utan tillåtits vara kvar i landet på ett eller annat sätt. Det tillämpas dock inte i Sverige, där vi har en effektiv (och kostsam) avhysning av dem som fått avslag. Däremot har OAU antagit den s.k. afrikanska flyktingdefinitionen, och i Latinamerika har den s.k. Cartagenadeklarationen utformats, som bägge för var sin kontinent skapat en rättslig reglering och ett skydd för denna grupp flyktingar. Större delen av de miljoner som tagit sin tillflykt till flyktingläger i tredje världen och står under UNHCR:s beskydd, torde vara de facto-flyktingar. Det är bland dessa Sverige rekryterar sina kvotflyktingar. UNHCR har visserligen på grund av Genève-konventionens snäva definition inget direkt mandat för den flyktingkategorin, men har uttalat att de är ''of concern'' för UNHCR, dvs. de får visst skydd av organisationen.
Det är inte, som ibland hävdats i debatten, så att de factoflyktingar skulle ha ett mindre skyddsbehov än konventionsflyktingar. De kan mycket väl ibland ha t.o.m. ett starkare skyddsbehov än andra flyktinggrupper. Därför kräver humaniteten att svensk lagstiftning innehåller formuleringar som täcker dessa gruppers behov av skydd, likaväl som Sverige bör arbeta på både europeisk nivå och internationell om ett ökat rättsligt skydd för människor som flyr undan krig, väpnade konflikter och andra våldsamma situationer.
Advokatjour
En väsentlig reform för att förbättra såväl rättssäkerheten som kvaliteten och därmed effektiviteten i beslutsfattandet vore att inrätta en advokatjour så att de asylsökande får ett juridiskt biträde redan vid gränsen. Det finns sedan några år förslag om detta utarbetat bland annat av Advokatsamfundet, men de initiativen har inte fått respons hos regeringen. Det vore av största vikt för flyktingarnas rättssäkerhet om detta kunde ordnas. De förslag som finns utarbetade visar att ett sådant system kan fungera. Det förekommer dessutom i andra länder och fungerar bra där.
Polisen som utredare
Glädjande signaler kommer nu från regerigen att polisen inte längre ska vara ansvarig för asylutredningarna. Det innebär att många års opinionsbildning äntligen burit frukt. Den nya ordningen gör att de asylsökande kan känna ett större förtroende och bli mer uppriktiga i den första utredningen än vad som ofta är fallet idag. Därför är det viktigt att den s.k. grundutredningen som fortfarande ska skötas av polisen inte sväller ut utan enbart handlar om att registrera asylansökan.
Återtagande av asyl
Möjligheten att lagenligt återta ett beslut om asyl infördes i den nya lagstiftningen för snart två år sedan. Dock har tillämpningen kommit att resa en del frågetecken. Uppenbarligen har flyktingar fråntagits asylstatus och t.o.m. avvisats på mycket lösa grunder, med svåra konsekvenser för flyktingarna. Bestämmelsen om återtagande av asyl måste ses över. Antingen bör man införa en möjlighet att överklaga beslut om återtagande med rätt till rättshjälp eller också bör möjligheten avskaffas. Den nuvarande tillämpningen har skapat rättsotrygghet och svåra situationer för många flyktingar, och nyttan förefaller mycket begränsad.
Förordnande av advokater
Invandrarverket fick nyligen överta ansvaret att förordna advokater till asylsökande. Det har varit olyckligt att det verk som bereder och fattar besluten också har inflytande över vilken person som ska företräda den asylsökande. Risken är att invandrarverket påverkas av sin ställning som motpart när biträdet ska utses. Man har bland annat inte ansträngt sig att förordna sådana advokater som specialiserat sig på flyktingrätt. Därför måste ansvaret att förordna rättshjälp läggas på en annan instans än invandrarverket. Självfallet måste en ordning skapas där den asylsökande så långt det är möjligt får den advokat han begär.
Tidigare riksdagsbeslut
Riksdagen har tidigare uttalat sig såväl för en dokumentation av praxis som en bättre motivering av beslut. Det har under en längre tid aviserats att en praxisdokumentation är på väg, men ännu har ingen presenterats. Det är hög tid att riksdagens beslut respekteras.
Beslutsmotiveringen skulle bli utförligare enligt den nya flyktinglagstiftningen för snart två år sedan. I verkligheten har många beslut kommit att motiveras på likartat sätt som förut, med stereotypa formuleringar och utan att de reella grunderna för avslag redovisats öppet. Riksdagen bör därför uttala att besluten får den mer utförliga motivering som förutsattes när den nya flyktinglagstiftningen antogs.
Asylnämnd
Folkpartiet liberalerna har under flera år efterlyst en sådan ordning som nu föreslås av en utredning. Ännu föreligger inte propositionen, men några principiella riktlinjer kan ändå nämnas.
Det är väsentligt att myndigheten är fristående. Därför bör den inte byggas in i något departement, och i all synnerhet inte i arbetsmarknadsdepartementet med de tankar som finns att personal ska kunna flytta från nämnden till departementet och tvärtom. Det föreligger en stor risk att oberoendet bara blir en chimär. Vi utgår från att regeringens slutliga förslag kommer att ge asylnämnden en mer oberoende ställning än vad som förutskickas i utredningen.
Avvisning under värdiga former
Sverige har en mycket effektiv politik för ''verkställande av avvisningsbeslut''. Den är kostsam och leder ibland till att avvisningen sker under oacceptabla former. De asylsökande ges inte tid att arrangera för sin avresa, ta farväl av vänner med mera. Det är av stor vikt att UNHCR:s rekommendationer följs också när det gäller avvisningar, dvs att de asylsökande ges ''skäligt rådrum'' för att bl a kunna finna en alternativ fristad. Avvisningar med specialchartrade plan och dubbla poliseskorter har ibland antagit skandalartade drag, och kostar mycket stora pengar. Av flera skäl bör den hittillsvarande metoden att avvisa asylsökande som fått avslag ses över.
Barn
Förbjud förvarstagande av barn
Hundratals barn blir varje år inlåsta endast av det skälet att deras familjer sökt asyl. Att överhuvudtaget frihetsberöva barn strider helt emot rättsmedvetandet och principen om likhet inför lagen. Varje möjlighet att ta barn i förvar måste därför utmönstras från svensk lagstiftning.
Hälso- och sjukvård
Asylsökande barn faller utanför socialtjänstlagen och mister bland annat rätten till hälsovård och tandvård. Den enda vård de är berättigade till är akutvård. Det betyder bland annat att förebyggande åtgärder som vaccinationer och reguljär tandvård förmenas barnen ibland under flera år. Detta är inte acceptabelt. Därför måste riksdagen uttala att barn i asylsökande familjer bör omfattas av den hälso- och sjukvård samt tandvård som varje annat barn har rätt till i Sverige.
PBU-team
Under flera år har folkpartiet liberalerna efterlyst att särskilda PBU-team med specialisering på flyktingbarn inrättas i landstingen och i anslutning till flyktingförläggningarna. Flyktingbarn bär ofta på mycket svåra upplevelser. Många kan ha bevittnat att mamman våldtagits, eller att polisen fängslat pappan. Utöver det har flyktingbarnen tvingats till mycket smärtsamma uppbrott från släkt, vänner, hem och omgivning. Ibland kan oron vara stor över familjemedlemmar som är kvar i hemlandet. De kan behöva särskild uppmärksamhet och behandling för att bearbeta dessa känslor och upplevelser. Därför behövs speciella vårdteam eller andra insatser av specialutbildad personal.
Ensamma flyktingbarn
Ensamma barn kommer i ett mindre antal till Sverige för att söka skydd, t.ex. undan kriget i Etiopien. Det är viktigt att deras rättigheter bevakas särskilt noga. Därför bör en god man förordnas omedelbart för barnet, vilken kan ge fullmakt för ev överklagande av beslut med mera. Det är viktigt också att barnen får en kontinuitet i kontakten med de vuxna på den förläggning där de vistas. De får inte tvingas bryta upp i onödan, eftersom de redan utsatts för svåra separationer och riskerar att skadas än mer om de inte bemöts varsamt. Det är mycket viktigt att reseregler och besöksregler underlättar kontakt med eventuella släktingar eller bekanta i Sverige. Det finns ensamma flyktingbarn som väntat i flera år på besked, och som sedan fått besked om utvisning. Det är särskilt svårt för barn att tvingas vänta på beslut om asyl. Deras ansökningar måste därför prioriteras så att väntetiden minimeras.
Ett värdigt mottagande
Ut ur lägren
Den nuvarande ordningen med i praktiken tvångsmässig vistelse på förläggning under väntetiden har visat sig medföra betydande nackdelar. Väntan på förläggningarna har blivit betydligt längre än vad som förutsattes när organisationen skapades. Människor lever isolerade från samhället i övrigt, utan meningsfull sysselsättning i åratal. Det är en miljö som skapar depressioner och riskerar att bryta ner och passivisera många flyktingar. Dessutom leder förläggningssystemet till att de asylsökande behandlas som intagna på anstalt, i viss utsträckning frihetsberövade och omyndigförklarade. En tjock regelbok har upprättats som bl a fastställer regler för när och hur man får lämna förläggningen. Systemet skapar en situation där myndighetspersoner lockas in i föreställningen att de asylsökande faktiskt är frihetsberövade. Ofta låter man de asylsökande tro att de inte har någon rätt att bosätta sig någon annanstans, eller resa hur de vill.
Denna utveckling är inte präglad av värdighet i mottagandet. Eftersom asylbidrag inte utgår till dem som bor utanför förläggningen används ekonomin medvetet från myndigheternas sida att kontrollera de asylsökande.
Samtidigt kostar förläggningsvistelsen stora summor. Den är en bidragande orsak till att det svenska flyktingmottagandet blivit så dyrt.
Folkpartiet liberalernas alternativ är att låta människor i första hand själva få ordna sin bostad. De bör vara berättigade till asylbidrag även om de inte bor på någon förläggning. Dessutom krävs ett extra birag till hyreskostnader, om de ska kunna klara sig ekonomiskt. Man vinner mycket med en sådan ordning. Dels får de asylsökande en möjlighet att tillbringa den mycket påfrestande och ofta långa väntetiden i sällskap med eventuella vänner och släktingar. Dels kommer antalet förläggningar att minska, vilket förhoppningsvis leder till minskade aggressioner från främlingsfientliga krafter. När asylsökande ses hopsamlade i hundratal i trånga förläggningar upplevs dem som ett hot av vissa grupper. Dels kommer de asylsökande själva att må mycket bättre, få leva ett mer normalt liv och riskerar inte att bli lika nedbrutna av väntetiden. Dessutom kostar det rimligtvis mycket mindre pengar. Att bygga stora förläggningar, anställa personal och hålla igång en hel apparat med kockar, städpersonal och andra personalkategorier är inte gratis.
Därför bör asylbidrag och hyresbidrag beviljas dem som väljer att bo utanför förläggningarna. Regeringen bör återkomma med ett sådant förslag till riksdagen.
Självfallet kommer många asylsökande även i framtiden att behöva och vilja bo på förläggning. Alla som så vill ska beredas möjlighet till det. Dessa förläggningar kan specialisera sig på att ge hjälp åt asylsökande med särskilda behov.
Möjlighet att arbeta under väntetiden
Allt fler röster har under det gångna året höjts för att de asylsökande ska kunna arbeta under väntetiden. Det är viktigt av många skäl att asylsökande kan arbeta: väntetiderna kommer troligen även i framtiden att vara mycket långa, en stor del av irritationen från svenska medborgare över att asylsökande inte gör rätt för sig försvinner, och framförallt kommer de asylsökande att känna att de inte ligger samhället till last utan själva förtjänar sitt uppehälle.
Det finns flera olika modeller för hur detta ska kunna arrangeras. En modell är att kommunerna anstränger sig att finna arbetsuppgifter utanför den ordinarie arbetsmarknaden, t.ex. sådana uppgifter som asylsökande redan frivilligt sysslat med som t.ex. strandstädning.
En annan modell är att de asylsökande ges temporärt arbetstillstånd för att kunna arbeta på den ordinarie arbetsmarknaden. Nackdelen är att man riskerar att människor kommer i stort antal och söker asyl enbart för att kunna utnyttja möjligheten att få arbeta här. Detta problem måste tas på allvar, men kan avhjälpas genom att ett tillfälligt arbetstillstånd utfärdas efter några månader. Under den tiden bör invandrarverket ha kunnat konstatera om den asylsökande verkligen anför allvarliga asylskäl som måste beaktas, eller om han kan avvisas.
Folkpartiet liberalerna yrkar därför att riksdagen beslutar tillåta utfärdandet av tillfälligt arbetstillstånd för asylsökande som väntat viss tid, exempelvis tre månader på besked. Vi är övertygade om att alla parter kommer att må bra av en sådan ordning.
Även om de asylsökande inte arbetar utanför förläggningen bör de få delta i de dagliga sysslorna med skötseln av förläggningen, och även på andra sätt kunna få tillfälle till meningsfull sysselsättning.
Hjälp till tortyrskadade
På många orter finns verksamhet inriktad på att hjälpa de många flyktingar som utsatts för tortyr i hemlandet. Vanligtvis är den finansierad av landstinget. Det är av vikt att regeringen följer utvecklingen, och är beredd att ta initiativ för att säkerställa att alla flyktingar som behöver också får sådan hjälp som kan erbjudas på dessa behandlingscentra.
Invandrarverket
Invandrarverket förefaller ha klarat upp den svåra situation man befann sig i förra året. De anställda på invandrarverket har ofta arbetat under svår press, kanske extra svår eftersom man vet att så många enskilda människoöden hänger på vad man gör. Det är viktigt att arbetsförhållandena är stabila och att man förmår attrahera kompetent personal. Därför får det inte vara någon osäkerhet och ryckighet i medelstilldelningen. De nyanställda måste kunna räkna med att få behålla sina jobb. Annars blir det svårt för de anställda att leva upp till de höga kraven. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Policyn att ge 6-månadersförordnanden åt personal på flyktingförläggningarna har skapat problem med stor otrygghet för de anställda. Under sådana förhållanden torde det dessutom vara svårare att rekrytera ny personal. En övergång till tillsvidareanställningar vore därför att föredra.
Handläggningstiderna
De långa handläggningstiderna förefaller vara ett evigt problem. Därför är Invandrarverkets initiativ att begära extra pengar till handläggning i löfte om lägre förläggningskostnader ett innovativt grepp. De långa väntetiderna riskerar att bryta ned de asylsökande, skapa psykiska problem och depressioner, och skada svenskarnas attityder till invandrare.
Inte minst därför är det viktigt att genomföra de reformer vi föreslår ovan, om möjlighet att få arbeta och möjlighet att få lämna lägren under tiden man väntar. Samtidigt hoppas vi naturligtvis att Invandrarverkets satsning kommer att ge resultat i form av kortare väntetider.
Den kommunala mottagningen
Det s.k. schablonbidraget har sedan ett par veckor tagits i bruk. Många förhoppningar knyts till det: att det ska stimulera kommunerna till att hjälpa flyktingarna ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt, att det ska hjälpa till att motarbeta ett onödigt bidragsberoende och öka effektiviteten. Många kommuner har också uttryckt farhågor för att systemet ska missgynna dem. Omläggningen av kommunbidraget till schablonbelopp ligger helt i linje med folkpartiet liberalernas politik för att bryta onödigt bidragsberoende och främja ett snabbt inlemmande i samhället. Det finns naturligtvis anledning att vara vaksam på eventuella problem för att kunna göra justeringar i systemet senare.
Kommunen har idag mottagningsmonopol, dvs. all utplacering av flyktingar måste ske med en kommuns godkännande. Detta kan urarta till en slags kommunal vetorätt mot flyktingar. Det är just vad som har inträffat i flera fall och skapat stora bekymmer för invandrare och flyktingar.
Folkpartiet liberalerna vill därför föreslå att det kommunala mottagningsmonopolet mjukas upp så att t.ex. frivilligorganisationer eller någon annan skulle kunna vara den mottagande parten och förbinda sig att hjälpa till med integreringen i samhället. Ett samarbete mellan förläggningar och arbetsförmedlingar bör stimuleras så att flyktingar kan få arbete direkt och därigenom kunna flytta direkt till den ort där arbetet finns. I sådana fall är naturligtvis det kommunala flyktingmottagandet irrelevant.
Invandrarpolitik
Diskriminering och rasism
Inledning
Även om det på senare tid funnits många tecken på en ökande främlingsfientlighet säger oss undersökningar samtidigt att den allmänna trenden historiskt går mot en större tolerans. Möten mellan olika kulturer och etniska grupper i Sverige blir allt vanligare, vilket kan öka risken för konflikter. Samtidigt blir de nya svenskarna blir allt svenskare med tiden, och Sverige internationaliseras allt mer.
Dock har utvecklingen det senaste året varit bekymmersam. Diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel har uttryckt oro: ''1990 blev det klart att rasistisk eller främlingsfientlig terror och intolerans mellan etniska grupper är ett allvarligt hot även i Sverige.''
Som nämnts i inledningen är problemen med både diskriminering och främlingsfientlighet större än på länge. Framförallt har svenskarnas attityder påverkats i negativ riktning av den aggressiva flyktingdebatten. Hösten 1989 innebar ett trendbrott i rapporteringen om invandrare och flyktingar i massmedia. Diskussionen om utlänningar och kriminalitet startade ungefär samtidigt som massmedia skildrade hur större flyktingskaror kom till gränsen och de problem detta förde med sig. Samtidigt fattades beslut om stora inskränkningar i flyktinglagstiftningen. Under februari 1990 började främlingsfientliga flygbladskampanjer i Sverige och Norge. Senare under våren inträffade en terrorvåg riktad mot flyktingförläggningar, då ett tjugotal förläggningar angreps med bland annat brandbomber. Även människoliv har krävts. Två barn omkom i oktober 1990 vid en mordbrand med rasistiska motiv.
Det är viktigt att bekämpa rasistiska tendenser i sin linda. De kan bubbla upp fortare än vi anar. Att bekämpa rasism är ett demokratiskt renhållningsarbete. Den kan vara en början till en fascistoid samhällsutveckling. Att bekämpa rasism handlar om synen på människan, synen på demokratin, på allas lika värde. Därför är det viktigare än vi kanske föreställer oss att slå vakt om människans lika värde oavsett ras.
Lag mot etnisk diskriminering på arbetsmarknaden
På vårt landsmöte i november förra året antog vi kravet på en lag mot diskriminering på arbetsmarknaden. Det har blivit allt mer uppenbart de senaste åren, genom dokumentation från såväl kommissionen mot rasism och främlingsfientlighet som SIPA, en organisation för invandrarakademiker, att det förekommer en omfattande diskriminering av icke-svenskar på arbetsmarknaden.
Man ska inte i första hand vänta sig att en lång rad invandrare genom en diskrimineringslag kommer att kunna få rätt i individuella fall. Om detta sker är det bra, men det är inte huvudsyftet bakom en lag. Huvudsyftet är att påverka attityder så att diskriminering inte inträffar. Detta är mycket svårt att göra utan hjälp av lagstiftning. Om DO i sin rådgivningsfunktion söker tala ett företag tillrätta i diskrimineringsfall är chansen så oerhört mycket större att företaget lyssnar om det faktiskt är olagligt att diskriminera.
Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag om lag mot diskriminering på arbetsmarknaden.
Opinionsbildning
Det senaste årets våldsdåd av rasister gör att frågan om hur rasistiska våldsdåd bäst bekämpas måste diskuteras. Aktivister i vissa rasistiska organisationer och människor uppviglade av sådana organisationer har begått handlingar som inte är något annat än terrordåd i syfte att terrorisera och sätta skräck i flyktingar och invandrare. Folkpartiet liberalerna har tagit avstånd från förslag om att kriminalisera rasistiska organisationer som en lösning av problemet med rasism och rasistiskt inspirerad terror. Dock måste det mot bakgrund av det senaste årets händelser övervägas vad som kan göras för att stoppa liknande terrordåd i framtiden. Vi avvaktar resultatet av den departementsarbetsgrupp som för närvarande behandlar dessa problem.
Regeringen har under en rad år satt sig emot många av de krav som förts fram av frivilligorganisationer på flyktingpolitikens område. Det är vår bestämda uppfattning att den flyktingpolitik och det språkbruk som regeringen stått för på ett avgörande sätt har kommit att brutalisera debatten och försämra klimatet för invandrarna i Sverige. Främlingsfientligheten har fått officiell sanktion. Därför är en rättssäker och generös flyktingpolitik som försvaras av regeringen ett bra sätt att bekämpa främlingsfientligheten.
Vi är övertygade om att regeringen har ett särskilt ansvar för att vårda opinionen och gå före med gott exempel. Därför vore det bra om regeringen och frivilligorganisationerna tillsammans kunde genomföra en satsning för att återupprätta toleransen och solidariteten.
Att bekämpa rasism och främlingsfientlighet måste ske på flera plan och med en rad olika medel. Det är inte minst viktigt atteliminera alla onödiga friktionspunkter mellan svenskar och flyktingar/invandrare, till exempel att avskaffa eventuella förturer i bostadsköer för flyktingar, låta flyktingar komma ut i arbete så fort som möjligt, släppa ut de asylsökande från lägren med mera,föra en aktiv antidiskrimineringspolitik, särskilt på arbetsmarknaden. En lag mot etnisk diskriminering på arbetsmarknaden bör införas,driva en aktiv toleransbefrämjande politik från myndigheterna. Det officiella Sverige måste gå före med gott exempel, gärna i samverkan med frivilligorganisationerna,försvåra möjligheterna att driva en upprepad rasistisk eller antisemitisk propaganda i närradion genom att dra in sändningstillståndet i fem år efter att dom fallit om hets mot folkgrupp,främja forskning om bland annat mångkulturella problem och annan invandringsrelaterad forskning. En professur i multietnisk forskning bör prövas i anslutning till nästa forskningspolitiska proposition.
Integrering
Vem ska bestämma om integrering eller inte? Ingen utom den enskilde invandraren själv. Men en sak måste vara helt klar: Svensk lag gäller. Det är viktigt, inte minst för nyanlända flyktingar, att få information i samband med mottagandet och svenskundervisningen om de oskrivna lagarna och normerna för beteende och umgänge. Utöver detta måste den enskilde invandraren själv få avgöra hur mycket av sin egen kultur han/hon vill behålla och hur mycket svensk kultur man vill göra till sin. Vissa vet från början att de vill stanna hela sitt liv i Sverige, andra är övertygade om att de stannar bara en kort tid.
Invandrare har rätt till sin egenart, och samtidigt rätt till jämlikhet. Därför är det viktigt att de kan få stöd för att få bevara sin egen kulturella identitet och därför är det på samma gång viktigt att bekämpa diskriminering.
Vad är kultur? Det är inte bara språk, mat, sång och dans. Det är också en familjestruktur, ett sätt att umgås, religion, värderingar, kunskap om den egna historien, m.m. Därför är inte bara stöd till invandrarorganisationerna viktigt, utan också stöd till egen kyrklig verksamhet och tillåtelse att bygga egna kyrkor eller moskéer. Det svenska samhället bör i vissa fall kunna acceptera en annan kulturuppfattning t.ex. i socialpolitiken och inom vården genom att t.ex. ge rätt till kvinnliga läkare, särskilt gynekologer m.m.
Problemet är inte att invandrare blir för lite integrerade, för lite försvenskade: många invandrarna blir försvenskade mot sin vilja -- mycket få invandrare förmår hålla liv i sin särart och kultur mer än en eller två generationer. Problemet kommer snarare när barnen integreras snabbare än familjen i övrigt, och detta leder till plågsamma konflikter.
Dock är liberaler inte helt neutrala inför vilket val invandraren gör i frågan om vad han tar upp i den nya kulturen och behåller i den gamla:
Från liberala utgångspunkter ligger mycket starka positiva värden i en viss typ av assimilering: den som har att göra med individens frigörelse från kollektivets bud: jämställdhet och likabehandling för kvinnorna, respekt för barnets rättigheter, avstånd från våldskultur och framsteg för en demokratisk samhällssyn, religiös tolerans m.m. Vi måste våga stärka och glädja oss åt en sådan utveckling, en sådan ''försvenskning'', vars effekter kan vara att kvinnor rätar på ryggen och barn slipper aga. Det är oacceptabelt att förringa ett brott med hänvisning till olika kulturuppfattning. Svensk lag gäller!
Samtidigt behöver även svensk kultur i många stycken ta till sig värderingar från främmande kulturer: den ofta starka familjesolidariteten i många kulturer, respekten för äldre, en mer uttalad kärlek till barnen och vilja att låta dem delta i de vuxnas liv.
Arbetsmarknaden
Många flyktingar och invandrare har arbetslivserfarenhet och yrkeskunskaper från sitt hemland. En del har också en gedigen utbildning på universitetsnivå bakom sig. I Sverige har vi ofta misslyckats med att ta till vara den kompetens invandrarna besitter vilket är till men för såväl individen som för landet.
Besvikelsen kan bli stor då den nyanlände upptäcker att ingen efterfrågar hans eller hennes yrkeskunskaper och att ingen förväntar sig att de skulle kunna komma till användning i Sverige. För det svenska samhället innebär det ett slöseri med såväl mänskliga som ekonomiska resurser.
Invandrare diskrimineras på många sätt i Sverige, men den mest allvarliga och systematiska diskrimineringen sker på arbetsmarknaden. Invandrarnas arbetslöshet är generellt dubbelt så hög som infödda svenskars. Det har förekommit att välutbildade akademiker sökt hundratals arbeten utan att kallas till en enda intervju. Andra arbeten har plötsligt befunnits tillsatta när arbetsgivaren upptäckt att den sökande haft fel färg i ansiktet. Majoriteten av invandrarakademikerna får jobb klart under deras kompetensnivå.
Därför måste en lag mot diskriminering genomföras, som föreslagits ovan.
Men det är också viktigt med särskilda insatser som utbildning av arbetsförmedlare, inrättande av praktikplatser som kan tjäna som inkörsport till arbetsmarknaden och minska arbetsgivarnas rädsla för att anställa invandrare.
Ibland kan utvärderingen av den utländska utbildnignen utgöra det stora problemet. Utvärderingsenheten på UHÄ har länge haft problem med att utvärderingen tagit för lång tid. Denna verksamhet måste få tillräckliga resurser. Det kostar mycket mer om väntetiderna tillåts öka. Ett annat problem är att värderingen av utländska examina kan vara onödigt etnocentrerad och inflexibel. Därför bör man sträva efter att samordna svensk praxis med den praxis som råder inom EG. Det skulle betyda att det blir lättare att göra bedömningarna. Samordningen är dessutom ett mål i sig.
Större flexibilitet för utländsk arbetskraft
Baltiska och polska ungdomar bör tillåtas att arbeta i Sverige under sommaren. Man behöver inte tala svenska flytande för att kunna plocka jordgubbar och lingon. Det vore en gest av solidaritet och gott grannskap att utan större krångel låta ungdomar från Polen och de baltiska länderna sommarjobba i Sverige.
Kvinnor
Att vara invandrarkvinna i Sverige är ofta att ha ett dubbelt handikapp, inte minst på arbetsmarknaden. Kvinnor har ofta mindre kontakt med det svenska samhället än barnen och mannen, eftersom hemmet ofta är deras domän och de kan komma från kulturer med en annan kvinnosyn än den svenska.
För många invandrare leder arbetslivet till kontakt med den nya kulturen. Det är också ofta i denna miljö som infödda svenskar stiftar bekantskap med invandrare. I en dynamisk arbetsmiljö tas dessa kulturmöten till vara och upplevs som något positivt varifrån nya idéer och handlingsmönster kan hämtas.
Många, men långt ifrån alla, invandrarkvinnor är dock utestängda från dessa kontakter och den stimulans de ger. Med ingen eller endast låg utbildning, vilket är vanligt i många invandrargrupper, är det svårt för kvinnorna att skaffa sig ett arbete samtidigt som familjen kräver uppmärksamhet och omsorg. Dessa lågutbildade kvinnor förvärvsarbetar ofta på obekväm arbetstid för att kunna ta hand om sina barn. I många av dessa fall ger arbetet inte heller de möjligheter till sociala kontakter som vore önskvärda.
Effekten blir att många invandrarkvinnor blir isolerade från kontakter utanför hemmet. Därför kommer de ofta på efterkälken när det gäller att lära sig svenska. Därför är det viktigt att invandrarkvinnor ges möjlighet till barnpassning under de timmar undervisningen i svenska pågår. Invandrarkvinnornas situation kräver ökad uppmärksamhet. Många invandrarkvinnor lever i vad vi kallar ''Det glömda Sverige''.
Särskild uppmärksamhet måste riktas mot den behandling som de kvinnor som utsätts för s.k. ''hustruimport'' får utstå. Ibland förekommer att mannen utnyttjar det faktum att kvinnan blir utvisad om hon skiljer sig innan två år förflutit. Det har hänt att mannen i sådana fall misshandlat kvinnan psykiskt och fysiskt, i vetskap om att hon inte vågar ta ut skilsmässa eller anmäla honom av rädsla för utvisning. Den s.k. tvåårsregeln måste bli avskaffas.
Äldre invandrare
Arbetskraftsinvandringen gjorde att människor i produktiv ålder sökte sig till Sverige. Många av dessa har nu nått pensionsåldern. En del av dessa invandrare drömde om att återvända till sitt hemland. Av många olika anledningar har det som regel inte blivit så.
Äldre människor har ofta större svårigheter än yngre att göra sina önskemål hörda. Kommuner och landsting måste därför vara lyhörda för de behov och önskemål som är speciella för de äldre invandrarna. I detta arbete fyller invandrarorganisationerna en viktig funktion.
Äldre invandrare som drabbas av åldersdemens förlorar ofta sin svenska språkkunskap, och återgår till att bara förstå hemspråket. Detta kan skapa stora svårigheter för dem som är intagna på långvård eller dem som får hemvård. De kan inte kommunicera med skötarna. Detta är allvarligt då kommunikation och kontakt med yttervärlden är av stor vikt. Konsekvensen kan bli ett alltför långsamt eller uteblivet tillfrisknande.
Vissa invandrargrupper har framfört önskemål om en ökad valfrihet på ålderdomen. Detta innebär bl.a. att äldre invandrare skall ha möjlighet att, om de så önskar, bo nära andra personer med samma kulturella bakgrund på ålderdomshem, i servicehus eller sjukhem. Dessa önskemål bör kommuner och landsting försöka att tillmötesgå.
Ungdomar/barn
Barnen utgör samhällets största tillgång. Invandrarbarnen i Sverige utgör inget undantag. Därför ligger det i det svenska samhällets intresse att ge invandrarbarn en god uppväxt- och utbildningsmiljö. Invandrarbarn som bara kan det egna modersmålet bör i sin förskola eller skola så långt det är möjligt ha tillgång till någon som talar och förstår barnens språk och kulturella bakgrund. Detta ger en trygghet och kontinuitet för barnen.
Det är lika viktigt att barnen kan förstå och göra sig förstådda med andra barn som går i samma förskola eller skola men som talar andra språk. Den enda möjligheten är att de kan tala samma språk, och detta språk är svenska. Därför är det viktigt att man också inom barnomsorgen inriktar sig på att lära ut svenska. Med språkinlärningen följer också att barnen tar del av den svenska kulturen och de svenska traditionerna. Därmed minskar känslan av främlingskap gentemot det svenska samhället och barnen kommer lättare att integreras.
Hemspråksundervisningen har betydelse inte minst för att det ger barnen en kulturell identitet som är viktig för deras självkänsla och stolthet över sitt ursprung. Hemspråksundervisningen måste därför finnas kvar, och erbjudas som ett frivilligt tillval. Men det är också viktigt att hemspråket inte inkräktar på den ordinarie undervisningen. Det är särskilt viktigt för invandrarbarnen att de får en ordentlig grundutbildning. Målet måste vara att invandrareleverna efter avslutad skolgång ska kunna hävda sig på arbetsmarknaden på samma villkor som alla andra.
Invandrarnas organisationer
Föreningarna utgör för många invandrare en fast punkt i tillvaron. Där kan man träffa andra med liknande bakgrund, prata det egna språket och uppleva en hemvan atmosfär.
Men föreningarna är också mer än så. I det mångkulturella Sverige gäller det inte bara att anpassa sig till den svenska majoritetsbefolkningen. Invandrargrupper måste också anpassa sig till andra invandrargrupper. Föreningslivet utgör därför ett utmärkt brohuvud för kontakter etniska grupper emellan.
Det är framförallt när nya organisationer byggs upp som de behöver samhällets stöd. Däremot är det inte lika givet att en invandrarorganisation som är etablerad sedan decennier skulle behöva ett lika stort stöd som i början. Därför borde stödet till invandrarorganisationerna kunna differentieras, så att mer pengar går till de organisationer som nyetablerar sig, och att stödet sedan successivt trappas ner för att föreningarna till sist ska klara sig på samma villkor som andra föreningar i samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska flyktingkvoten bör ökas till 2 000 per år,
2. att riksdagen för budgetåret 1991/92 på arbetsmarknadsdepartementets anslag D2 Förläggningskostnader beslutar att anslå ytterligare 9 milj.kr.,
3. att riksdagen för budgetåret 1991/92 på arbetsmarknadsdepartementets anslag D4 Överföring av flyktingar beslutar att anslå ytterligare 3,75 milj.kr.,
4. att riksdagen för budgetåret 1991/92 på arbetsmarknadsdepartementets anslag D5 Ersättning till kommunerna beslutar att anslå ytterligare 85,675 milj.kr.,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ansöka om medlemskap i IOM, International Organization of Migration,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyktingpolitiken i Europa,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om viseringspolitiken,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sanktionerna mot flygbolagen måste avskaffas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa de inskränkningar i flyktingpolitiken som infördes i december 1989,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för de facto-flyktingar,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om juridiskt biträde redan vid gränsen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av utredningsansvaret från polisen till SIV,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bestämmelserna om återtagande av asyl måste ses över,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvaret att förordna rättshjälp läggs på en annan instans än invandrarverket,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om praxisdokumentation,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att besluten får den mer utförliga motivering som förutsattes när den nya flyktinglagstiftningen antogs,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om asylnämnd,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisning under värdiga former,
19. att riksdagen beslutar om förbud att ta asylsökande barn i förvar,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att barn i asylsökande familjer bör omfattas av den hälso- och sjukvård samt tandvård som varje annat barn har rätt till i Sverige,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om PBU-team,1]
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ensamma flyktingbarn,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta asylsökande i första hand själva ordna sin bostad,
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur asyl- och hyresbidrag kan beviljas för dem som bor utanför förläggning,
24. att riksdagen beslutar att asylsökande som väntat viss tid, exempelvis tre månader, på besked skall få tillfälligt arbetstillstånd,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförhållandena på statens invandrarverk,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppmjukandet av det kommunala flyktingmonopolet,
[att riksdagen beslutar att hos regeringen begära ett förslag om lag mot diskriminering på arbetsmarknaden,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försvåra möjligheterna att driva en upprepad rasistisk eller antisemitisk propaganda i närradion,3]
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om integrering,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av utländska examina,4]
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att baltiska och polska ungdomar bör tillåtas att arbeta i Sverige under sommaren,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten till barnpassning för att invandrarkvinnor skall kunna delta i svenskundervisningen,1]
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den s.k. tvåårsregeln måste avskaffas,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldre invandrare,1]
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till invandrarorganisationer.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Maria Leissner (fp)
1 1990/91:So333 2 1990/91:A771 3 1990/91:K254 4 1990/91:Ub723