Flyktingmottagandet i olika europeiska länder är högst varierande. Sverige är ett av de länder som tar emot flest flyktingar. Det europeiska samarbetet behöver förstärkas och utvidgas. Det är också viktigt att det kommer till stånd överenskommelser i Europa som leder till inte bara ett ökat flyktingmottagande utan också till en bättre fördelning av ansvaret mellan länderna. Det behövs kraftfulla politiska insatser på hög politisk nivå för att åstadkomma dessa förbättringar i flyktingmottagandet.
Vid ett ministerrådsmöte i Dublin den 15 juni 1990 kom EG-länderna överens om vissa gemensamma regler för flyktingars asylprövning. Invändningar har gjorts mot överenskommelsen och Danmark har ännu inte skrivit under den. EG-länderna är för närvarande i färd med att utarbeta en konvention om en gemensam visumpolitik. Den svenska regeringen har tillsatt en utredning som skall se över förutsättningarna för att skapa en sammanhållen flykting- och immigrationspolitik. Tänkbara element i en sådan politik anges bl.a. vara stöd till fattiga flyktingmottagande länder eller regioner, möjligheter att erbjuda asyl till personer med berättigade skyddsbehov, uttagning av kvotflyktingar och andra personer i behov av skydd, mottagande av flyktingar i organiserade former, en målinriktad integrationspolitik, som ger flyktingarna reella förutsättningar att nå likvärdiga villkor med majoritetsbefolkningen och medvetet genomtänkt och väl avstämt stöd till återvandring. Det sägs vidare att Sverige inte kan åstadkomma en nyordning på egen hand men för att Sverige ska kunna vara pådrivande i det internationella samarbetet måste det finnas en bred nationell enighet.
Det är alltjämt ovisst för svensk del vad anpassningen till EG kan betyda på det flyktingpolitiska området. Om vi inte kan påverka andra länder i positiv riktning kan anpassningen innebära betydande svårigheter att föra en solidarisk och generös svensk flyktingpolitik. Risken finns att vi förmås att anpassa oss till en mer restriktiv flyktingpolitik.
Den 14 december 1989 beslutade regeringen att det efter detta datum inte skall vara möjligt att få asyl som krigsvägrare eller s.k. defactoflykting om inte ''särskilt starka skyddsbehov föreligger'', ett uttryck som inte finns i nuvarande utlänningslag. Beslutet är ingripande och vi gjorde invändningar i en riksdagsmotion 1990. Regeringen har förklarat att beslutet är av temporär natur. Det är angeläget att Sverige så snart som möjligt återgår till den tidigare ordningen.
Arbetsmarknadsstyrelsen och invandrarverket har i maj 1990 gjort en överenskommelse om ökade insatser för att flyktingar/invandrare snabbare ska få arbete. I överenskommelsen berörs också asylsökandes arbetsmöjligheter. I överenskommelsen sägs att de handlingsplaner som görs upp ska vara inriktade på att flyktingen ska vara färdig för arbete på den svenska arbetsmarknaden inom ett år efter att uppehållstillstånd beviljats.
Förläggningstiden måste utnyttjas maximalt till förberedelser för fast förankring i samhället och arbetslivet. Det har lagts vikt vid att asylsökande ska få sysselsättningsmöjligheter på förläggningarna, men att man också ska kunna bereda sådana möjligheter utanför själva förläggningen. Ett flertal kommuner har bedrivit sådan verksamhet, exempelvis i parkanläggningar, vid bad- och strandanläggningar. I ovan berörda riksdagsmotion begärdes utredning om vidgade sysselsättningsmöjligheter för asylsökande, vilket fortfarande är angeläget. Viktigast är dock att de asylsökande får sådan utbildning och hjälp att de snabbt ska kunna få förvärvsarbetet efter beslutat uppehållstillstånd.
Enligt proposition 1990/91:100 skall ca 700 milj.kr. av förläggningskostnaderna ''räknas av mot biståndsramen'' (sid 131). Det innebär att en del av förläggningskostnaderna i Sverige för asylsökande kommer att finansieras från biståndsanslaget.
Vi hänvisar till de invändningar som gjorts i motion 1991/91:Fi22 av Hans Göran Franck m.fl. om biståndsanslaget i anledning av regeringens skrivelse 1990/91:50. Denna motion har ännu inte behandlats av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kraftfulla åtgärder på hög politisk nivå erfordras för en generös och human flyktingpolitik inom Europasamarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringsbeslutet av den 14 december 1989 om inskränkningar i asylrätten snarast möjligt upphävs,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder vidtas för att sysselsättningsmöjligheterna för de asylsökande utökas och förbättras.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Göran Franck (s) Sylvia Pettersson (s) Anita Johansson (s) Åke Wictorsson (s) Ulla-Britt Åbark (s)