Bakgrund
I skuggan av krigshotet från gulfkrisen och hotande orosmoln över Baltikum skrivs denna motion.
Olika kriser, krig, förföljelser, förtryck, svält- och naturkatastrofer och politiska omvälvningar genererar flyktingströmmar mellan länder och världsdelar. Miljontals människor går under och får aldrig chansen till ett nytt liv eller hamnar i flyktingläger som tenderar att allt oftare bli permanenta. De som hamnat där kanske aldrig får chansen till ett normalt liv.
I många länder kämpar befrielserörelser med och utan våld för sin frihet och sina mänskliga rättigheter. Det gäller Mellanamerika, Kurdistan, Tibet, Eritrea och Myanmar för att nämna exempel från olika världsdelar. Ursprungsbefolkningar har oerhörda problem att hävda sina rättigheter, pennanerna på Borneo, aborigener i Australien för att nämna några.
Att förebygga flyktingströmmar
När det gäller Sveriges insats i flyktingfrågan finns det främst tre sätt att arbeta, dels förebyggande, dels i akuta eller permanenta nödsituationer i flyktingläger, främst i tredje världen, dels genom en generös inställning till de flyktingar som söker en fristad i vårt land.
För det första (att förebygga att flyktingsituationer uppstår) anser miljöpartiet de gröna att Sverige ska föra en sådan utrikespolitik, en sådan solidarisk handel och en sådan biståndspolitik att flyktbehovet minimeras. Förslag om denna politik finns i miljöpartiets motioner som rör dessa frågor. Genom skövling av skogar, genom monokulturer och utsugning av jordar och vår exploatering av tredje världens naturresurser som ger erosion och ökenbildning som biprodukter, skapar människorna i i- världen miljöflyktingar som ökar för varje år, speciellt i Afrika.
Flyktingsituationen
Miljöflyktingar kan också tänkas komma som en följd av de stora problem som finns runt Tjernobyl, i Polen m.fl. andra näraliggande länder. Dagens situation i t.ex. Baltikum gör det nödvändigt att bygga upp en beredskap för att ta emot flyktingar därifrån.
Miljöpartiet de gröna vill lyfta fram flyktingbarnens problem. I flyktingläger i Sudan, Pakistan, Turkiet, Iran finns hundratusentals föräldralösa flyktingbarn. När flyktingkvoten ökas bör Sverige särskilt inrikta sig på barnen.
Vid riktade hjälpinsatser i de stora flyktinglägren bör särskild hänsyn tas till de föräldralösa barnen. Vid asylprövning i Sverige bör barnens asylskäl särskilt övervägas.
Sverige har och har haft ett stort internationellt förtroende i freds- och solidaritetsfrågor och detta förtroende bör vi bygga vidare på. Dock finns det plumpar i protokollet. Vapenhandel, plundrandet av u-världens råvaror, t.ex. handel med tropiskt timmer från skövlade regnskogar, är exempel som i det ena fallet ökar krigshandlingar och flyktbehov och i det andra fallet tar ifrån urbefolkningar och tredje världens folk deras livsrum och utkomst, vilket i sin tur ökar utslagning och/eller flykt.
För det andra anser miljöpartiet de gröna att Sverige ska arbeta på att gå in i de stora flyktinglägren i tredje världen med ytterligare ekonomiskt och personellt bistånd och med UNHCR:s hjälp välja ut flera flyktingar och öka vår flyktingkvot.
Det tredje sättet är att föra en generös flyktingpolitik i Sverige och ge asyl åt de asylsökande som är i behov av skydd.
Genom den nya utlänningslag, som började gälla 1989- 07-01, har Sverige närmat sig Europas flyktingpolitik, som förberetts och fortfarande förbereds i Schengen- och TREVI-grupperna. Genom EG:s nya utlänningspolitik raseras de inre gränserna men muren runt EG- och EFTA- länderna blir svår att forcera och komma innanför. Man ersätter de enstaka nationella murarna med en gemensam högre EG-mur.
Dokumentlöshet
Miljöpartiet anser att kravet på visum och ''alla papper i ordning'' till stor del utesluter de presumtiva flyktingar som är i störst behov av skydd och dessutom leder till ökad handel med falska papper och ''människosmuggling''. Dokumentlösheten är ett problem för mottagarländerna men enligt FN-konventionen ska den ej påverka asylmöjligheterna för den asylsökande. Risken för att grovt kriminella flyktingar kommer hit utan dokument är nästan obefintlig, då man inom den internationella brottsligheten har alla möjligheter att ordna både ny identitet och övriga falska dokument.
Miljöpartiet de gröna anser, att en speciell beredskap ska finnas för flyktingströmmar från våra grannländer.
Mottagandet i Sverige
Dessutom framhåller miljöpartiet de gröna, som tidigare, att polisen inte ska vara den första som tar emot de asylsökande vid gränsen och gör den första utredningen. Utan undantag har flyktingarna en välgrundad skräck, misstänksamhet och förtegenhet inför poliser från sina hemländer. Civil personal från sociala myndigheter, invandrarverkets personal och/eller sjukvårdspersonal skulle göra den asylsökande tryggare. Den första utredningen ska, enligt miljöpartiets åsikt, göras av denna personal. Den asylsökande ska upplysas om rätten att söka asyl och också upplysas om rätten till tolk och juridiskt biträde så snart någon anger att han/hon söker asyl. De flesta som flyr hit är mer eller mindre människor i kris, så om inte socialarbetare finns med vid mottagandet, ska det finnas beredskap hos socialjouren. Likaså bör man med jämna mellanrum se äver tolkjouren och arbeta för att de eventuella nya tolkbehov, som finns, tillgodoses. En advokatjour måste inrättas, något som skulle underlätta och påskynda den första utredningen.
Att mötas av civil personal, folk från socialjouren eller invandrarverket och snabbt få av flyktingen godkänd tolk och juridiskt biträde skulle få en god effekt på utredningens kvalitet och ytterligare minska väntetiderna. Rädslan för polisen påverkar ofta den asylsökande så, att alla fakta ej kommer fram och då blir utredningen ofullständig och tidskrävande. Möjligheten att ha en närstående och/eller representant från någon frivillig organisation närvarande ska erbjudas och bandupptagning bör också ske i alla asylutredningar.
Att överföra beslutanderätten i rättshjälpsfrågor från rättshjälpsnämnderna till SIV var ett misstag. De asylsökande kan uppfatta SIV som sin motpart och tvivla på att SIV är objektiv i denna fråga. Att tillsätta ett juridiskt biträde i tidigt skede har dubbelt syfte, ökad rättssäkerhet och trygghet och snabbare behandling. En anteckning i resedokumenten om osäker identitet beskär mycket snävt flyktingens rörelsefrihet och bör inte ske.
En mycket viktig rättssäkerhetsfråga är att ingen utvisning eller avvisning får ske förrän respektive beslut vunnit laga kraft. Giltigheten ska räknas från den dag den asylsökande får beslutet i sin hand. Ingen utvisning ska ske under väntetiden på en överklagan. Det har ibland hänt att besluten är klara och det dröjt månader innan den asylsökande meddelats. Detta är helt oacceptabelt.
Personliga uppgifter som lämnats till socialnämnd skall liksom sjukjournaler ha starkt sekretesskydd, detsamma som gäller för svensk medborgare.
Asylbeslutet 1989-12-14
Vår utlänningslag ger utrymme för generös praxis men bedömningarna har skärpts mer och mer och det grymma beslut, som togs 14 december förra året, att utnyttja undantagsklausulen avvisar miljöpartiet de gröna. Vi kräver att regeringsbeslutet upphävs. Efter det beslutet har förtryck och inhuman behandling dessutom ökat på svenska förläggningar och rapporter har strömmat in från tolkar, lärarpersonal, vårdare och från flyktingarna. Miljöpartiet de gröna vill starkt betona vikten av en human behandling av de människor som väntar på asyl, de har en mycket svår psykisk situation, svåra upplevelser bakom sig, ångest inför framtiden, sysslolöshet och isolering från ett normalt liv. Det åligger riksdag och regering att se till att mänskliga rättigheter upprätthålls i den djungel av förläggningar vi har idag.
Barnens rättigheter
Sverige har skrivit under barnkonventionen under det gångna året och det förpliktigar oss att ytterligare betona barnens rättigheter. Barnens flyktingskäl har inte observerats och nästan aldrig har barnet varit den som fått flyktingstatus i en familj.
Barnens situation är särskilt känslig och ofta har även barn blivit förföljda, hotade eller torterade i sitt hemland. De ska förhöras av därtill utbildad personal, psykologer el. dyl. och stor hänsyn ska tas till deras berättelser och upplevelser. Miljöpartiet anser att i tveksamma fall ska asyl beviljas för vuxna och detta gäller i ännu högre grad barnen. De ensamma flyktingbarnens situation bör uppmärksammas och prioriteras tidsmässigt och stor generositet iakttagas, när det gäller rätten till asyl.
Väl i Sverige
När asyl beviljats en flykting eller flyktingfamilj ska de börja leva i vårt samhälle. De behöver inte så hög standard som de ibland fått. Det är bra att de idag tillfälligt kan få genomgångsbostäder. De initiativ, som tagits av kyrkor och andra organisationer att öppna dörren till svenska hem, borde välkomnas av kommuner, riksdag och regering. Många svenskar har stora hus eller lägenheter och kunde uppmuntras att hyra ut ett eller ett par rum under längre eller kortare tid. Det skulle ge värdefullt utbyte också för svenskarna att lära känna nya kulturer. Sverige har störst bostadsyta per invånare bland Europas länder, 45 kvm.
Språkundervisning och arbete ska kunna varvas, dock ska möjligheterna att få en god språkundervisning inte äventyras, utan i stället ökas. Undervisning om våra synliga och osynliga lagar och om det svenska samhället måste förstärkas för att ömsesidiga misstolkningar av svenskars och invandrares uppförande ej ska förekomma. Så snart som möjligt måste de inlemmas i det svenska samhället och ha samma rättigheter och skyldigheter och dömas efter samma lagar som svenskar. Det är genom att få kunskap, via skolan, via massmedia o.s.v. som man kan motverka problem i kulturkollisionen. För att informationen ska fungera krävs att man informerar om hur olika invandrarna faktiskt är och om de problem som uppstår när olika kulturer möts, och även hur lika vi innerst inne är som människor.
Arbete under asyltiden
Miljöpartiet anser att flyktingar ska få rätt att arbeta medan de väntar på uppehållstillstånd. De är en resurs och för deras egen skull behöver de uträtta ett arbete inom eller utom flyktingförläggningen. När arbetslösheten ökar behöver de ju inte konkurrera på den öppna marknaden, men i alla kommuner finns saker, som behöver uträttas och även på andra arbetsplatser.
De 700 miljoner som föreslås överföras från u-hjälpen till invandrarverkets budget anser miljöpartiet de gröna ska användas för riktade insatser till föräldralösa barn, gatubarn och andra behövande barngrupper i u-länderna.
Invandrarnämnd
Invandringen till Sverige ser miljöpartiet som en resurs och tillgång som det svenska folket och samhället ska ta till vara. Man måste också bemöta de eventuella problem som uppstår med fantasi, information och förståelse. För att på bästa sätt ta till vara de nya mänskliga resurser som tillförs oss, anser miljöpartiet att varje kommun med många invandrare bör ha en invandrarnämnd i samarbete med olika referensgrupper:läkare, psykolog, kuratorjurist (-er)etisk grupp (folk från kyrkor, familjens rätt, barnens rätt)invandrarlärare, flyktingsamordnare representanter för invandrareAmnestykulturvetare och att varje kommun med få invandrare ger ansvaret åt någon befintlig nämnd, t.ex. socialnämnden, att även fungera som invandrarnämnd.
Rösträtt och medborgarskap
Vår långsiktiga lösning är rösträtt i mantalsskrivningsorten på alla nivåer. Miljöpartiet vill behålla rösträtten i kommunal- och landstingsval efter tre års uppehåll i Sverige. Redan efter tre år i Sverige ska man kunna ansöka om och erhålla svenskt medborgarskap.
Dessutom anser miljöpartiet att invandrare/flyktingar ska få rösträtt även i riksdagsval efter fem år, oberoende av om man är svensk medborgare eller ej. Med tiderna i Sverige avses oavbruten mantalsskrivning. Miljöpartiet anser att där människan bor, arbetar, fostrar sina barn ska hon/han också kunna påverka samhället politiskt. Med sina erfarenheter från andra länder och världsdelar kan hon vitalisera det politiska livet.
Utlandssvenskar ska få behålla sin svenska rösträtt.
Sverige ska aktivt påverka andra stater och FN att införa liknande bestämmelser.
Asylnämnder
Miljöpartiet vill att det inrättas ett antal asylnämnder vid de stora flyktingslussarna i Sverige. De bör bestå av en domare som ordförande, lekmän och sakkunniga medlemmar.
Homosexuella
Homosexuella diskrimineras även i Sverige p.g.a. sin sexuella läggning, och i många länder är homosexualitet kriminaliserad. Miljöpartiet anser att det är oacceptabelt att människor hotas och förföljs på grund av att de är homosexuella och anser att homosexuella från dessa länder ska beviljas asyl i Sverige såsom sexualpolitiska flyktingar.
Flyktingkunskap i skolan
Med anledning av den ökande främlingsfientligheten anser miljöpartiet de gröna att flyktingkunskap bör ingå i undervisningen på alla stadier.
Vi vet att fientligheten grundar sig i rädslan, vilken i sin tur grundar sig i okunskapen. Att kunna leva sig in i andras situation och känna solidaritet förutsätter kunskap om dessa ''andras'' situation! Att få träffa och tala med flyktingar själv är också ett sätt att bli av med sin främlingsrädsla. Därför bör naturligtvis också flyktingar deltaga i undervisningen.
Dokumentation av avvisade asylsökande flyktingar
Från regeringshåll produceras tidningsartiklar där man uppmanar de människor som engagerar sig till förmån för asylsökande flyktingar i Sverige, att istället rikta sitt engagemang mot de länder och förhållanden som skapar asylbehoven. Att följa upp de avvisade flyktingarnas situation, när de tvingas återvända till sina hemländer förutsätter en dokumentation av varje avvisads angivna flyktingskäl och vilken typ av repressalier han/hon förväntar sig i händelse av avvisning. Dessa uppgifter måste förstås vara offentligt tillgängliga för dem som vill engagera sig för en sådan verksamhet.
Viktigt vore att få en dokumentation av alla direktavvisade, vilka länder de kommer ifrån, vilka skäl de anger för att söka asyl. Idag står denna typ av viktig information helt utanför demokratisk insyn och kontroll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att flyktingkvoten bör ökas till minst 2
500 personer och att 6,5 milj.kr. anslås för detta ändamål,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att dokumentlösheten i sig ej skall minska den asylsökandes möjligheter att få asyl,
3. att riksdagen beslutar att civilpersoner skall vara de som den asylsökande möts av vid gränsen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den asylsökande inför den första utredningen skall få tillgång till tolk och offentligt biträde,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett joursystem för jurister upprättas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tolksystemet ses över och kompletteras,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en närstående och/eller frivillig representant bör erbjudas närvara och att bandupptagning sker vid alla asylutredningar,
8. att riksdagen beslutar att rättshjälpsnämnderna skall ha beslutanderätten i rättshjälpsfrågor,
9. att riksdagen beslutar att ingen anteckning om osäker identitet skall göras i resedokumenten,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att inga utvisningar skall ske innan beslut vunnit laga kraft,
11. att riksdagen beslutar att verkställighet skall inhiberas vid överklagande av beslut,
12. att riksdagen beslutar upphäva beslutet av den 14 december 1989 om ändrade asylregler,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att invandrarverket skall övervaka behandlingen av flyktingarna på våra svenska förläggningar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att särskild hänsyn skall tas till barnens behov av asyl,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att barn skall förhöras av därtill utbildad personal,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det i tveksamma fall bör vara regel att hellre fria än fälla och att detta i alldeles särskilt hög grad gäller barn,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla som varit utsatta för tortyr skall erbjudas sakkunnig behandling psykiskt och fysiskt på ett center för tortyroffer,1]
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att relevant hyresbidrag till bostad i svenska hem bör utgå, där man tar emot flyktingar med uppehållstillstånd,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att asylsökande bör få rättighet att arbeta under väntetiden,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att samhällsundervisningen bör förstärkas i svenska för invandrare,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att förutsättningar bör ges att införa flyktingkunskap i skolan,2]
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla invandrare skall kunna ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att invandrare/flyktingar skall få rösträtt även i riksdagsval utan att vara svenska medborgare, enligt vad som anförts i motionen,3]
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett antal asylnämnder skall inrättas vid de stora flyktingslussarna i Sverige,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att sexualpolitiska flyktingar från sådana länder, där de hotas av dödsstraff eller kriminaliseras, skall beviljas asyl i Sverige,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en beredskap bör byggas upp för flyktingar från t.ex. Baltikum.
Stockholm den 23 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Carl Frick (mp) Eva Goe s (mp) 1 1990/91:So281 2 1990/91:Ub288 3 1990/91:K710