Arbetet utgör basen för den egna och familjens försörjning. Arbetet är därigenom en förutsättning för den självkänsla som följer av att vara ekonomiskt oberoende, att kunna stå på egna ben och kunna påverka sin framtid. Arbetet ger också en av de främsta möjligheterna till sociala kontakter och social identitet. Av dessa skäl slår vi i Sveriges vakt om det som har kommit att kallas rätten till arbete.
Denna rätt har inte den som kommer till Sverige som flykting. Arbetstillstånd beviljas först i samband med uppehållstillstånd.
Under många år har strömmen av flyktingar till Sverige legat på en hög nivå. På grund av situationen i många av de länder från vilka flyktingarna kommer, kan vi under lång tid framöver förvänta oss en fortsatt avsevärd flyktingström till Sverige. Detta ställer stora krav på våra resurser att ta emot, utreda och placera flyktingar. Även om handläggningstiderna generellt sett förkortas, kan utredningstiderna i många fall bli långa. I de fall uppehållstillstånd icke beviljas och överklagande sker, kan vistelsetiden i Sverige innan slutlig klarhet föreligger om många flyktingars framtid bli årslång.
Flyktingar utsätts under utredningstiden för mycket stora påfrestningar. Till dessa hör den påtvingade sysslolösheten. Människor som flyr till ett nytt land är i allmänhet inställda på att genom eget arbete skapa sig en ny framtid och göra rätt för sig. När de kommer till Sverige hamnar de i en beroendesituation, utan möjlighet att nämnvärt påverka sin tillvaro under den tid som frågan om uppehållstillstånd behandlas. Om detta tillstånd blir bestående under lång tid, riskerar de att hamna i en passivitet, som senare kan vara svår att bryta.
Situationen innebär också påfrestningar på den svenska opinionens syn på flyktingarna. Den kritik som framförs i olika sammanhang bygger ofta på det förhållandet att flyktingarna ''lever på skattebetalarnas pengar''. Flyktingarna upplevs som ett hot mot den egna välfärden. Det är inte allmänt känt att de enligt nu gällande regler förmenas rätten att själva arbeta för sitt uppehälle.
Skall Sverige kunna föra en flyktingpolitik präglad av kristen anda och västerländsk humanitet i överensstämmelse med Genèvekonventionen och med solidarisk uppslutning av hela befolkningen, måste sådana faktorer undanröjas som kan bidra till att underblåsa ett spirande främlingshat. Ett led i en sådan politik måste vara att underlätta flyktingars uppehåll i Sverige, vare sig det gäller permanent eller under begränsad tid.
Ett eget arbete är en väsentlig beståndsdel i flyktingars tillvaro och omgivningens syn på flyktingen. Flyktingar bör därför kunna beviljas tidsbegränsat arbetstillstånd redan då det står klart att deras fall skall tas upp till utredning om uppehållstillstånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att sådana förändringar i utlänningsförordningen vidtas att flykting kan erhålla temporärt arbetstillstånd under den tid utredning om uppehållstillstånd pågår.
Stockholm den 21 januari 1991 Sonja Rembo (m)