Bollnäs har tre förläggningar med cirka 120 flyktingar i varje. En samarbetsgrupp bestående av Röda korset, Rädda barnen, Amnesty, Svenska kyrkan och Sveriges frikyrkoråd arbetar bland flyktingarna i kommunen. Enligt gruppen mår speciellt de kristna libaneserna mycket dåligt både fysiskt och psykiskt. Det finns många vittnesmål om grymheter i hemlandet. Krigshandlingar har upphört, men människor mördas och torteras som under krigets dagar. Syrisk militär gör upp med sina f.d. motståndare. De kristna libaneserna tycks vara mest utsatta och hämnden kommer oftast nattetid. Många av männen har varit med i krigshandlingar och fruktar för sina och anhörigas liv. Angiveri florerar och den syriska armén har besatt flygplatsen i Beirut. Militären tar utvisade flyktingar direkt när de kommer från flygplanet.
Vid ankomsten till Sverige förhörs flyktingarna av polisen. Då flyktingarna fruktar syriska spioner, talar alla inte om sitt rätta namn, sin bakgrund eller skälen till flykten. Det är främst den syriska tolken de inte vågar lita på. Alla flyktingar förstår inte engelska och kan inte veta vad tolken vidarebefordrar till svenska myndigheter.
Samarbetsgruppen i Bollnäs delar inte uppfattningen som står i en del utvisningshandlingar från statens invandrarverk, nämligen att ''det föreligger överdriven rädsla''.
Det är viktigt att utvisningen inte sker innan noggrann prövning gjorts och att flyktingarnas minskade förtroende för tolkarna tas på största allvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kristna libanesiska flyktingar i Sverige.
Stockholm den 23 januari 1991 Sigrid Bolkéus (s)