Moderata samlingspartiet har i motion 1990/91:Sf609 av Carl Bildt (m) m.fl. angett de övergripande målen för svensk invandrar- och flyktingpolitik.
Vi tar i denna motion upp ytterligare angelägna frågor.
Invandrarkvinnornas situation
En grupp invandrare som lätt glöms bort är kvinnorna. Eftersom flyktingar och invandrare kommer från länder med helt andra kulturmönster än vårt finns det stor risk för problem, som med kunskap och hänsyn är möjliga att undvika.
Mötet med den svenska arbetsmarknaden kan för många invandrarkvinnor bli något av en chock. Det är viktigt att det nya hemlandet visar respekt för de invandrarkvinnor som hellre vill arbeta hemma än ge sig ut i arbetslivet. Valfrihet i barnomsorgen och en skattepolitik som gör det möjligt för dem som så önskar att kunna vårda och fostra egna barn är en viktig fråga inte minst för invandrarkvinnorna.
En verksamhet som visar sig mycket värdefull för invandrarkvinnor med barn är den öppna förskolan. Där har dessa kvinnor möjlighet att träffa personal och andra föräldrar, bygga upp ett kontaktnät och på ett smidigt sätt möta det svenska samhället.
Det är samtidigt viktigt att inte minst de yngre kvinnorna får en god svenskundervisning och, i förekommande fall, yrkesutbildning. Inte minst på vårdområdet har det t.ex. visat sig att många invandrarkvinnor besitter god utbildning och det kan inte nog betonas hur viktigt det är att deras -- liksom alla andras -- yrkeskunskaper snabbt tas till vara av det svenska samhället.
Ett område där stor hänsyn måste tas till invandrarkvinnornas ömtåliga situation är hälso- och sjukvården. För många invandrarkvinnor är t.ex. ett besök hos en gynekolog en mycket känslig fråga, särskilt om läkaren är en man. Det bör vara en rättighet för de kvinnor som så önskar att begära en undersökning hos en kvinnlig gynekolog.
Mot bakgrund av de speciella hänsyn som måste tas inom hälso- och sjukvården anser vi att det är viktigt att invandrarkunskap ges en central roll inom vårdutbildningarna liksom i läkarutbildningen.
Barnen
Många flyktingbarn har mycket svåra upplevelser bakom sig. Det är därför viktigt att speciell hänsyn tas till barnen, särskilt de barn som kommer hit ensamma. Det gäller såväl vid själva flyktingmottagandet som vid förläggningen och vid integreringen i samhället. Förläggningsvistelsen bör vara så kort som möjlig och strävan måste också vara att de föräldralösa barnen snarast får komma till en familj.
Den nya utlänningslagstiftningen har tagit särskild hänsyn till barnens situation, vilket är bra. Socialstyrelsen följer för närvarande hälsoläget för flyktingbarn och flyktingungdom i Sverige och skall senast den 1 mars 1991 redovisa sitt uppdrag för regeringen. Det kan därför senare bli anledning att återkomma i denna fråga.
Vi vill i detta sammanhang särskilt uppmärksamma den verksamhet som bedrivs i kommuner och landsting för flyktingbarn och deras familjer med särskilda behov, bl.a. inom Värmlands läns landsting. Sådan verksamhet, där tyngdpunkten bör ligga på förebyggande verksamhet och socialt stöd, bör mycket väl kunna bedrivas även av organisationer och enskilda vårdgivare.
Handikappade flyktingar och invandrare
Bland de asylsökande som kommer till Sverige finns också personer med mer eller mindre svåra handikapp. Ofta kommer de från länder där rehabilitering och vård av handikappade är gravt åsidosatt. Det är därför viktigt att rehabilitering och vård kommer i gång så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst redan under den tid de väntar på uppehållstillstånd. Personalen vid förläggningarna bör ta initiativ till att de handikappade får tillgång till de hjälpmedel de behöver och har rätt till enligt lagen om asylbistånd.
Vid behandlingen av förslaget om nya ersättningsregler till kommunerna reserverade vi oss till förmån för att rehabiliterande åtgärder skulle prioriteras och att ett kontinuerligt stöd till kommunerna för utgifter enligt socialtjänstlagen skulle utgå först när rehabiliteringsåtgärder misslyckats. Vi anser att det särskilda bidraget för handikappade bör ges som ett påslag till schablonbidraget för att undvika extra administration och för att öka kommunernas incitament till rehabiliteringsåtgärder.
Stöd och hjälp till torterade flyktingar
Många av de flyktingar som söker en fristad i Sverige har blivit utsatta för tortyr i sina hemländer. Svenska myndigheter får ofta kännedom om enskilda flyktingars tortyrerfarenheter mycket sent. Det beror ofta på att den som utsatts för tortyr ofta försöker förtränga minnet av det de varit utsatta för. Det är därför viktigt att kunskapen om tortyr och dess fysiska och psykiska resultat sprids bland de människor som först möter flyktingarna. Självfallet bör detta också gälla den personal som möter flyktingarna ute i kommunerna liksom inom hälso- och sjukvården. Inte minst personalen vid invandrarveket bör vara mycket lyhörd inför tecken som kan tyda på att flyktingen kan ha varit utsatt för tortyr.
En följd av tortyr är naturligtvis fysiska skador men minst lika ofta psykiska. Det sistnämnda är ofta det som är svårast att upptäcka och behandla. En konsekvens av sådana skador kan vara en panisk skräck för ett vanligt tandläkarbesök eller ett kirurgiskt ingrepp. Tortyroffret kan nämligen vid sådana situationer återuppliva liknande miljöer men då kopplade till misshandel. Det är därför viktigt att kunskapen om att ett för utanförstående irrationellt beteende kan bottna i svåra och plågsamma minnen och att skadan därvid kan fördjupas.
Röda korsets tortyrcentra på ett par ställen i vårt land bedriver en verksamhet som i begränsad skala och med landstingskommunalt stöd försöker rehabilitera tortyroffer. Denna verksamhet har visat sig ge mycket goda resultat och bör stödjas också från statens sida. Denna mening har också uttalats av ett enigt socialutskott. Även om verksamheten i dag är koncentrerad till ett fåtal ställen är det viktigt att tortyroffer i hela landet snabbt nås och får möjlighet att rehabiliteras.
Svenska för invandrare
Kommunerna har numera ett sammanhållet ansvar för s.k. grund-sfi och statsbidraget är -- när det gäller flyktingar -- inbakat i den schabloniserade ersättningen till kommunernas flyktingmottagande. Med det nya systemet bör större hänsyn kunna tas till den enskilde invandrarens förkunskaper. Utbildningen har tidigare varit alltför stelbent och t.ex. hindrat utbildning på heltid. Det är viktigt med en så individuellt anpassad utbildning som möjligt. Många flyktingar får i dag förberedande svenskundervisning redan vid förläggningarna. Många har studievana sedan tidigare.
Vi vill i detta sammanhang särskilt påtala det värdefulla i svenskundervisning varvad med arbetspraktik. Sådan utbildning har visat sig ge särskilt goda och snabba resultat.
Vi har tidigare uttalat oss för att den som ska bli svensk medborgare bör ha vissa kunskaper i svenska språket. Givetvis bör hänsyn tas till ålder och eventuellt handikapp. Vi ser detta som en positiv åtgärd för invandrarna. Kunskaper i landets språk är bland det viktigaste när det gäller integreringen i ett nytt samhälle. Vi vidhåller alltså vårt krav.
Bidragssystemet
Sedan många år tillbaka har det utgått speciella statsbidrag till kommunerna för flyktingar som mottas. Tidigare utgick ett stöd under fyra år, vilket bekostade eventuella socialbidragskostnader, ett speciellt startbidrag för inköp av husgeråd och möbler liksom flera liknande typer av stöd. Moderata samlingspartiet kritiserade länge denna flora av speciella, för flyktingar utformade bidrag. Vi ansåg bl.a. att systemet riskerade att späda på en främlingsfientlighet.
Utformningen av stödsystemet gav inte heller något egentligt incitament för kommunen att medverka till att flyktingen snarast kom i arbete.
Vi konstaterar med tillfredsställelse att regeringen efterkom vår kritik och under 1990 presenterade dels en proposition om ett generellt statsbidrag, som fr.o.m. den 1 januari 1991 ersätter tidigare startbidrag, dels föreslog att startbidraget ersätts med ett hemlån. Även om vi hade detaljsynpunkter vad gällde båda propositionerna, anser vi att det är mycket positivt att regeringen slutligen insåg vikten av förändringar.
Vi har i annat sammanhang påtalat att socialbidragssystemet bör ses över, bl.a. med tanke på dess speciella utformning vad gäller en tilläggssumma för varje barn. När det gäller det s.k. asylbidraget är det uppbyggt på samma sätt. Detta ersättningssystem innebär att familjer med många barn kan uppbära förhållandevis mycket höga bidragssummor utöver den kostnadsfria vistelsen. Personal vid flyktingförläggningar har vittnat om att de asylsökande själva reagerar över bidragets storlek. Enligt vår mening bör asylbidraget förändras så att de beskrivna situationerna inte kan uppstå.
Organisationers engagemang
Även om flyktingmottagandet är en statlig uppgift är det alldeles nödvändigt och önskvärt att enskilda och organisationer engagerar sig i flyktingfrågan. Detta sker också på ett värdefullt sätt.
Ett aktivt samarbete har t.ex. pågått mellan myndigheter, Svenska kommunförbundet och frivilliga organisationer i syfte att utveckla närmare samarbetsformer mellan det offentliga och folkrörelserna. En rapport om samarbetet förväntas inom kort.
Det ses numera som en självklarhet att frivilliga organisationer och grupper även driver flyktingförläggningar.
Röda korset, den svenska sektionen av Amnesty International, Rädda barnen, svenska kyrkan och olika samfund har genom sitt arbete skapat en unik kontaktyta och en specialkunskap som är ovärderlig i flyktingarbetet. Insatserna kan gälla t.ex. information, hjälp med flyktingens anpassningsarbete, fritidsverksamhet och fadderverksamhet. Inte minst viktigt är det arbete organisationerna kan uträtta i kampen mot främlingsfientlighet och rasistiska tendenser.
Ytterligare vägar bör prövas att tillvarata organisationernas hjälp, t.ex. när det gäller att skaffa bostäder. Även om det kommunala flyktingmottagandet kommer att spela den kanske viktigaste rollen även i fortsättningen, bör det vid sidan av detta system kunna finnas alternativa vägar att komma in i det svenska samhället. En uppluckring av det kommunala mottagningsmonopolet bör kunna ske.
Åtgärder mot främlingsfientlighet
Det finns tragiskt nog tendenser som tyder på en viss invandrarfientlighet i vårt land, även om det ännu inte uppstått någon mer omfattande politisk rörelse med uttalad rasism på programmet.
Det finns en viss risk att en groende fientlighet kan få näring och blomma upp. Med lagstiftning kommer man inte långt, eftersom det ofta handlar om så irrationella faktorer som en viss rädsla för det okända, okunnighet och fördomar.
Det finns dock många enkla åtgärder som kan förhindra en negativ utveckling.
För att motverka negativism som beror på okunskap är det viktigt med en så bred och öppen information till allmänheten som möjligt om de villkor som gäller, t.ex. beträffande kostnader och bidragsgivning.
Inför placeringar av större flyktinggrupper har erfarenheten visat att tidig information och nära samarbete från invandrarverkets sida gentemot kommunerna är mycket viktiga åtgärder.
Viktigast är kanske ändå att flyktingarna inte särbehandlas i förhållande till den inhemska befolkningen. Viktiga steg på vägen har tagits i detta hänseende, t.ex. omvandlingen av bidrag till lån när det gäller bosättning. Det är också viktigt att flyktingarna inte får gå före, i t.ex. bostadskön. Det är mycket svårt att förklara för unga människor, som väntat i bostadskön i flera år, varför nyanlända flyktingar får gå före i kön. Övergångsbostäder till flyktingarna är därför att föredra.
Det är också ytterst väsentligt att det råder likhet inför lagen för alla som vistas i vårt land. Vi kan inte acceptera att utländska medborgare döms på andra premisser än svenskar baserat på deras annorlunda kulturella bakgrund. Svensk lag skall gälla i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om invandrarkvinnornas situation,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om invandrarkunskap i hälso- och sjukvårdsutbildningen,2]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om invandrar- och flyktingbarnens situation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de handikappades situation,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om särskilt statsbidrag till handikappade i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskundervisning och svenskkunskaper,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en förändrad uppbyggnad av asylbidraget i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillvaratagande av organisationers engagemang i flyktingarbetet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot främlingsfientlighet.
Stockholm den 21 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Hans Dau (m) Margit Gennser (m) Bertil Persson (m) Karl-Gösta Svenson (m) Göran Åstrand (m)
1 1990/91:So427 2 1990/91:Ub806