Flyktingar utvisas från Sverige till olika länder med förtryckarregimer, som t.ex. Chile, Burma, Bangladesh, Turkiet m.fl. Ofta förekommer uppslitande scener vid utlämningen och ibland måste de utvisade ges lugnande medel för att utvisningen skall kunna genomföras. Det har också hänt att människor tagit sitt liv, hellre än att utvisas till förföljelse i sitt forna hemland.
Sverige kan inte tillåta sådana utvisningar. Även om invandrarverkets och regeringens bedömningar är riktiga så är det flyktingens upplevelse och känslor av att vara hotad till livet som måste tas på allvar. Vi vet att flyktingar som utvisats har fängslats, torterats eller försvunnit.
För att förebygga sådana händelser och för att ge flyktingar som utvisats någon trygghet bör alla flyktingar ställas under svenskt beskydd. En kontakt med det lands regering dit flyktingarna skall utvisas skall tas och det landet skall skriftligen garantera flyktingens säkerhet, innan utvisningen sker. Flyktingar skall veta att de står under svenskt beskydd och en regelbunden kontakt med flyktingen bör upprätthållas några år efter utvisningen. Skulle något hända flyktingen, skall den svenska ambassaden i landet och regeringen verka för att flyktingen frisläpps och eventuellt får återvända till Sverige.
En flyktinguppföljning ger också regering och invandrarverk en återkoppling som gör att kommande utvisningsfrågor kan lösas med större kunskaper och på ett bättre sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisation av flyktinguppföljning.
Stockholm den 10 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Inger Schörling (mp)