Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 2 3. Invandringspolitiken 3 3.1 Invandring av arbetsmarknadsskäl 3 4. Flyktingpolitiken 4 4.1 Den internationella flyktingsituationen 4 4.2 Ökat internationellt samarbete nödvändigt 4 4.3 Det europeiska samarbetet 5 5. Flyktingbegreppet 5 6. Den svenska flyktingpolitiken 6 6.1 Handläggningstiderna 7 6.2 Dokumentlösheten 7 6.3 Flyktingkvot och överföringsprogram 8 6.4 Utlänningsnämnd 9 6.5 Avvisning/utvisning 9 6.6 Arbetslinjen 10 6.7 Yrkeserfarenhet och kompetens måste tillvaratas 11 6.8 Arbete även under väntetiden 12
Hemställan 12
1. Sammanfattning
I motionen behandlas dels frågor om den ökade rörligheten över gränserna, främst i Sveriges nära omvärld, dels flyktingproblematiken och hur Sverige bör ställa sig som del av världssamfundet.
Sedan mitten på 1980-talet har antalet invandrare till Sverige stadigt ökat, för att 1990 uppgå till drygt 60 000 personer. 1990 innebar ändå ett trendbrott, då antalet invandrare för första gången sjönk.
Den stora invandringen under 1980-talet har självfallet fört med sig en växande debatt om Sveriges invandrings- och flyktingpolitik. Även om det funnits tendenser till skrämmande främlingsfientlighet kan vi konstatera att det trots allt råder en bred uppslutning kring uppfattningen att Sverige har en skyldighet att utgöra en fristad för människor som i sina hemländer riskerar förföljelse för sin politiska uppfattnings skull, sin religion eller sitt etniska ursprung.
Samtidigt blir världen allt mindre, i den betydelsen att avstånden krymper och människors naturliga rörlighet ökar. Därför föreslås i motionen att Sverige bör liberalisera sin arbetsmarknad och möjliggöra för utländska medborgare att söka arbete och uppehållstillstånd i vårt land. Detta är väsentligt inte minst med tanke på den europeiska integrationen.
Mot bakgrund av situationen i framför allt Sovjetunionen föreslås i motionen att en parlamentarisk arbetsgrupp tillsätts med uppgift att bedöma behov av hjälpinsatser till främst de baltiska republikerna.
I motionen slås fast att Sveriges flyktingpolitik skall vara generös och öppen. FN:s flyktingkonvention från 1951 måste aktualiseras och skrivas om för att svara mot dagens flyktingsituation. Flyktingkvoten bör utökas och överföringsprogram i samarbete med FN bör övervägas.
Vidare redovisas krav på åtgärder för att motarbeta dokumentlöshet och lagtrots vid eventuell avvisning.
Krav på åtgärder för att slussa ut flyktingar på den ordinarie arbetsmarknaden och luckra upp arbetsförmedlingsmonopolet återfinns också.
2. Inledning
Vår tid kännetecknas av en ökad internationalism. Inom ramen för den europeiska gemenskapen pågår ett omfattande integrationsarbete som bl.a. innefattar människors fria rörlighet över gränserna. Vid en svensk EG-anslutning kommer samma fria arbetsmarknad som vi sedan ett trettiotal år tillbaka haft inom Norden att utökas till att gälla hela Västeuropa. Allt tyder också på att människors benägenhet att förflytta sig över gränserna av arbetsmarknadsskäl kommer att öka under 1990-talet.
Samtidigt tyder världssituationen på att stora befolkningsrörelser även fortsättningsvis kommer att ske av flyktingpolitiska skäl. Människor kommer också att fly eller flytta på grund av ekonomiska skäl, av miljöskäl och på grund av krig. Inte minst utvecklingen inom Östeuropa kan orsaka stora befolkningsrörelser de närmaste åren.
De kommande årens befolkningsrörelser kan -- oavsett orsak -- inte hanteras med samma instrument som tillkom i efterkrigstidens Sverige och Europa. Det behövs en ny invandrar- och flyktingpolitik baserad på dagens och morgondagens krav.
3. Invandringspolitiken 3.1 Invandring av arbetsmarknadsskäl
Med invandringspolitik avses enligt gällande begrepp de regler och principer som reglerar vilka utlänningar som skall få tillstånd att bosätta sig i Sverige.
Svensk invandringspolitik har på senare år nästan uteslutande präglats av flyktinginvandring. När det gäller s.k. arbetskraftsinvandring beviljas uppehålls- och arbetstillstånd i princip endast om arbetskraftsbehovet inte kan tillgodoses inom Sverige. Det kan gälla t.ex. vissa nyckelfunktioner inom näringslivet och anställningar som utgör ett led i ett internationellt utbyte. Tillfälliga arbetstillstånd kan beviljas exempelvis vikarierande läkare, montörer, artister och idrottsmän.
Antalet uppehålls- och arbetstillstånd av arbetsmarknadsskäl uppgick under budgetåret 1989/90 till endast 187 personer, trots att Sverige hade en högkonjunktur och trots att delar av arbetsmarknaden starkt efterfrågade viss personal.
Det säger sig självt att nuvarande tillämpning av gällande regler är alltför snål för att tillfredsställa enskildas önskemål om arbete och arbetsmarknadens behov av t.ex. välutbildad arbetskraft. Den harmonierar inte heller med den ökande rörligheten hos människor och integreringssträvandena i Europa.
Sveriges rigida inställning till invandring av arbetsmarknadsskäl har medfört att personer, som med en annan invandringspolitik hade kunnat söka arbete i vårt land, i stället tvingas ställa sig i kön av asylsökande.
Av regeringens senaste skrivelse om invandrar- och flyktingpolitiken framgår att regeringen i juni 1990 tillsatte en utredning om förutsättningarna för och inriktningen av en sammanhållen flykting- och immigrationspolitik. Utredningen skall redovisa ett principförslag senast den 15 januari 1991. En interdepartemental arbetsgrupp har tidigare redovisat en skiss i denna fråga, som åtminstone delvis överensstämmer med vår bedömning.
Sverige bör visa betydligt större öppenhet än i dag när det gäller att bevilja arbetstillstånd för utländska medborgare.
Under hela efterkrigstiden har det funnits en gemensam nordisk arbetsmarknad. Erfarenheterna av denna är god. Inom EG finns också en gemensam arbetsmarknad. Genom det s.k. EEA-avtalet kommer med stor sannolikhet EG:s arbetsmarknad och den nordiska arbetsmarknaden att förenas. Moderata samlingspartiet anser att Sverige snarast bör ansöka om medlemskap i EG. Därmed kommer Sverige att kunna påverka hur den gemensamma europeiska arbetsmarknaden i fortsättningen skall utvecklas. Moderata samlingspartet anser det naturligt att den gemensamma europeiska arbetsmarknaden successivt bör utvidgas till att omfatta fler europeiska länder.
Vi anser vidare att det är naturligt att de s.k. fyra friheterna, således även den fria rörligheten för arbetskraft, därefter utvidgas till samtliga OECD-länder.
För medborgare som inte omfattas av den gemensamma arbetsmarknaden bör förutsättningen för att erhålla arbetstillstånd i Sverige vara att ett arbete är ordnat innan tillståndet ges. Arbetstillstånd skall kunna vara av såväl permanent som tillfällig natur. Tillståndet skall vara personligt och inte kunna anföras som skäl för annan anhöriginvandring än beträffande maka/make och barn.
4. Flyktingpolitiken 4.1 Den internationella flyktingsituationen
Enligt FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, finns det f.n. cirka 15 miljoner flyktingar runt om i världen, huvudsakligen i tredje världen. Dessutom finns minst lika många potentiella flyktingar som inte passerat nationsgränser, s.k. displaced persons, vilka inte omfattas av det internationella skydds- och hjälpsystemet.
Flyktingsituationen i världen är alltså mycket allvarlig och några tecken på minskade flyktingströmmar de kommande åren kan knappast ställas i utsikt. Vissa förändringar av flykting- och migrationsströmningarna kan dock förväntas, t.ex. en ökad ''flykt från fattigdom''. Trycket från de fattiga utvecklingsländerna med en kraftigt växande ung befolkning gentemot ett förhållandevis rikt Europa med en åldrande befolkning torde komma att öka. Flyktingströmmarna från de forna krigshärdarna utanför Europa torde komma att minska, men nya uppblossande konflikter kan skapa nya flyktingmönster. Flyktingströmmarna från Öst- till Västeuropa kommer troligen att fortsätta och utökas med allt fler migranter. Inte minst Sverige kan komma att starkt påverkas vid eventuella migrationsströmmar från Baltikum och Sovjet.
Det framgår av regeringsskrivelsen att en särskild arbetsgrupp har bildats inom regeringskansliet med representanter för utrikes- och arbetsmarknadsdepartementen, som har till uppgift att följa och bedöma utvecklingen i öst med avseende på eventuell invandring. Inte minst det engagemang som svenska folket visat inför de baltiska folkens frihetskamp visar ett brett folkligt stöd för balternas sak.
Moderata samlingspartiet föreslår att en parlamentarisk arbetsgrupp bör tillsättas med uppgift att följa och bedöma utvecklingen i öst, att bedöma hjälpinsatser till och grunder för svenskt mottagande av framför allt baltiska medborgare.
4.2 Ökat internationellt samarbete nödvändigt
Den viktigaste uppgiften för svensk flyktingpolitik är att genom internationella organ främja mänskliga rättigheter och bistå flyktingar i de länder där dessa befinner sig, oftast i närheten av hemländerna. Sverige bör därför även fortsättningsvis stödja FN:s och de humanitära hjälporganisationernas flyktingarbete.
Det är också viktigt att det internationella samfundet angriper grundorsakerna till varför människor flyr, t.ex. genom utvecklingsinsatser i ursprungsländerna. Erfarenheten har visat att svåra kulturkrockar kan uppstå vid flykt till främmande länder med helt andra kulturmönster och att det troligen varit långt bättre att bistå flyktingarna i eller i närheten av deras hemländer, t.ex. genom näringslivs- och bostadsprojekt. Ökade ansträngningar bör också göras när det gäller invandrares repatriering, då förhållandet i deras hemländer förbättras.
Moderata samlingspartiet anser att vissa ekonomiska resurser för flyktingmottagande och utvecklingsbistånd i stället bör omfördelas till förmån för insatser i fattigare länder för att förebygga flyktingströmmar. I förlängningen bör diskuteras om inte delar av anslaget till invandrarverket kan omfördelas till sådant flyktingstöd.
Vi föreslår nu att 25 miljoner kronor av biståndsstödet omfördelas till anslaget till FN:s flyktingkommissariat, UNHCR. Konkret yrkande om detta framläggs i annan motion.
4.3 Det europeiska samarbetet
Moderata samlingspartiet påtalade i partimotion till föregående riksmöte att varken Sverige eller något annat europeiskt land ensamt kan ta ansvar för världens 15 miljoner flyktingar och att ett ökat europeiskt samarbete i flyktingfrågorna var nödvändigt. Inte ens inom Norden råder en harmoniserad flyktinglagstiftning, vilket borde vara ett grundläggande krav. Representanter för moderata samlingspartiet har föreslagit detta i Nordiska rådet, hittills utan framgång. Ansträngningarna att åstadkomma en sådan harmonisering bör dock fortsätta.
En harmonisering av flyktinglagstiftningen bör även eftersträvas med andra länder, främst med Västeuropa. Detta är särskilt viktigt med tanke på det integrationsarbete som pågår inom EG.
Vi föreslog vid föregående riksmöte att Sverige skulle ta initiativ till en alleuropeisk konferens om kontinentens flyktingpolitik i framtiden. Något sådant initiativ har den svenska regeringen dock inte tagit.
Regeringsskrivelsen redovisar att det ''från svensk sida finns ett aktivt deltagande i det internationella samarbetet''. Regeringen hänvisar också bl.a. till en ministerkonferens om öst--väst-migration i Europarådets regi, som med Österrike som värd skall hållas i Wien i januari 1991.
Moderata samlingspartiet upprepar nu sitt förslag om att Sverige bör initiera en alleuropeisk konferens med målet att harmonisera flyktinglagstiftningen i Europas samtliga stater samt att finna lösningar på de alltmer omfattande flyktingströmmarna i tredje världen.
5. Flyktingbegreppet
Den grundläggande konventionen om flyktingar är 1951 års FN-konvention, den s.k. Genèvekonventionen. Till denna ansluter 1967 års protokoll angående flyktingars rättsliga ställning (New York-protokollet). Den senaste svenska lagstiftningen beträffande flyktingar, som trädde i kraft den 1 juli 1989, står i överensstämmelse med båda dessa instrument.
Sverige tillämpade under många år en flyktingbedömning som var betydligt generösare än ovannämnda lagstiftning. Den s.k. de facto-flykting- eller b- flyktingparagrafen medgav t.ex. politisk asyl på grund av ''flyktingliknande skäl''.
Moderata samlingspartiet föreslog under en följd av år en lagtillämpning som mera strikt följde konventionen om än med en generös tillämpning.
Inte minst den politiska turbulensen kring den nya utlänningslagen gjorde att strömmen av asylsökande ökade till det dubbla under andra halvåret 1989, och den svenska flyktingmottagningen utsattes för oerhört stora påfrestningar. Regeringen beslutade då att tillämpa utlänningslagens 3 kap. 4
§ andra stycket 2 om ''särskilda skäl'' för att inte bevilja asyl för krigsvägrare och de facto-flyktingar. Detta innebär att uppehållstillstånd endast ges till konventionsflyktingar och personer som har ett särskilt starkt behov av skydd.
Moderata samlingspartiet motsatte sig inte att denna uppstramning gjordes av asylbegreppet, även om vi kritiserade och fortfarande har skäl att kritisera den ''nödbromsning'' som skedde och att lagstiftningen fick en retroaktiv verkan. Människor som hade trott sig komma hit på helt andra premisser har på grund av långa handläggningstider kommit att bedömas helt olika från en dag till en annan, trots helt likartade skäl.
Den nuvarande bedömningen av rätten till asyl har medfört att ca 50 procent av de asylsökande ges uppehållstillstånd jämfört med 80 procent tidigare. Detta betyder att Sverige bör ha ökade möjligheter att ge invandrarna ett värdigt mottagande.
Moderata samlingspartiet anser att det är Sveriges plikt att erbjuda dem som flyr undan förföljelse möjligheten till en fristad. En sådan syn på internationella förpliktelser baseras på den medmänsklighet och humanitet på vilket ett civiliserat samhälle vilar.
Moderata samlingspartiet anser emellertid inte att Sverige kan bedriva en flyktingpolitik som skiljer sig alltför mycket från den som bedrivs i övriga Europa och vi anser -- som redovisats ovan -- att den europeiska flyktinglagstiftningen bör harmoniseras.
Den s.k. flyktingkonventionen som ligger till grund för vår utlänningslagstiftning är emellertid av gammalt datum och speglar inte dagens situation. Vi föreslår därför att regeringen tar initiativ till en ny FN-konvention, som baseras på de förhållanden som råder i världen i dag. Signaler om behov av en ny flyktingkonvention har också kommit från flyktingkommissariatet i Genève.
Fram till dess att en flyktingkonvention, som speglar dagens och morgondagens flyktingpolitiska situation på ett bättre sätt än den nuvarande, har kunnat förverkligas, bör regeringens bedömning av flyktingskäl från den 13 december 1989 ligga fast. Det är viktigt att riktlinjerna för Sveriges flyktingpolitik är fasta och konsekventa och att vårt land ger klara signaler till utlandet om de regler som gäller.
6. Den svenska flyktingpolitiken
Vårt land skall förbli en fristad för människor som i sina hemländer förföljs på grund av sin politiska uppfattning, sin tro, sin ras eller sitt etniska ursprung.
Svenska ansvariga myndigheter måste också kunna ge ett värdigt mottagande av de flyktingar som kommer hit. Genom användningen av ett striktare asylbegrepp har Sveriges möjligheter till detta ökat.
Den svenska flyktingdebatten har det senaste året tidvis varit mycket intensiv och vissa flyktingfientliga inslag har förekommit såväl i debatten som i demonstrationer och destruktiva handlingar mot t.ex. flyktingförläggningar.
Det är viktigt att på alla sätt motverka främlingsfientlighet och rasistiska tendenser. De politiska partierna har här ett stort ansvar. En fri debatt, tidig information till mottagande kommuner, en öppen redovisning av kostnaderna för flyktingmottagningen, undvikande av särbehandling och ett så snabbt inlemmande av flyktingarna i arbetslivet som möjligt är bästa grunden för förståelse för flyktingpolitiken. Rättvisa, verklighetssinne och respekt för individens lika värde trots olikheter i hudfärg, religion och kultur bör prägla flyktingpolitiken.
6.1 Handläggningstiderna
Det som har kritiserats mest i flyktingpolitiken är de hittills långa handläggningstiderna, vilka främst beror på att antalet asylsökande varit nästan dubbelt så stort som det antal invandrarverket dimensionerats för. Trots kraftigt ökade resurser och en ny decentraliserad organisation, som avsåg att åstadkomma en effektivare och snabbare handläggning av utlänningsärenden, har ärendebalanserna ökat. Det finns vid flyktingförläggningarna asylsökande som väntat i åratal utan att kunna få besked om huruvida de får stanna i Sverige eller ej. Den ovissa väntan är en plåga och ännu värre är det när den som kanske väntat ett år eller mera avvisas från vårt land.
Målsättningen vid den nya organisationens införande var att invandrarverket efter polisens utredning skulle kunna fatta beslut inom två veckor i klara fall. I ärenden som inte är så klara att beslut kan fattas omgående bör verket kunna fatta beslut inom sex veckor efter polisens utredning. Vid överklagande beräknades avgörande ske inom två månader.
Polisen har nu hunnit i kapp med sina utredningar, men invandrarverket släpar fortfarande efter med ärendehandläggningen. I budgetpropositionen föreslås därför åter en höjning av verkets förvaltningskostnadsanslag, som i stort sett är en omräkning till helår av 1990/91 års förstärkning av anslaget.
Regeringen har satt som mål att ärendebalanserna skall vara avarbetade till den 30 juni 1991 och att invandrarverket därefter skall kunna arbeta enligt den gjorda målsättningen.
Vi anser att handläggningstiderna ovillkorligen måste nedbringas i enlighet med det uppsatta målet och motsätter oss därför inte nu det ökade anslaget. Vi förutsätter dock att ytterligare anslagshöjningar inte kommer att begäras. Även invandrarverket måste kunna rationalisera och effektivisera sin verksamhet, särskilt som tillströmningen av asylsökande nu tycks ha stabiliserats.
6.2 Dokumentlösheten
Dokumentlösheten, som innebär att en asylsökande kommer till gränsen utan vare sig identitets- eller färdhandlingar, är ett internationellt problem, som varit mycket omdiskuterat i vårt land. Under vissa perioder har det förekommit att upp till 80 procent av de asylsökande har saknat varje form av handling, som kunnat visa deras identitet eller första asylland. Enligt uppgifter från polisen på Arlanda flygplats saknar fortfarande mellan 80 och 90 procent av dem som söker asyl på flygplatsen dokument.
Från moderata samlingspartiets sida beklagar vi den upphetsade debatt som ägde rum inför antagandet av den nya utlänningslagen och den bordläggning som skedde av de paragrafer som gällde dokumentlösheten och möjligheten för polismyndigheten att göra en ytlig kroppsvisitering samt vid synnerliga skäl hålla en person i förvar för utredning. Ett land måste kunna ställa vissa krav på vilka personer som skall få komma in över gränsen -- även på asylsökande. Ytterst handlar det om respekten för en individs identitet och i förlängningen det svenska medborgarskapet. Det handlar också om den legitima rättigheten att skydda vårt land mot bl.a. terrorister och brottslingar.
Den 1 juli 1990 trädde de tidigare bordlagda delarna av lagen i kraft och rikspolisstyrelsen har redovisat att 243 personer sedan dess tagits i förvar av utredningsskäl samt 160 personer av identitetsskäl t.o.m. den 30 september 1990.
De nya lagbestämmelserna innebär att bestämmelserna om förvar av barn under 16 år har inskränkts och att förvar av barn av utrednings- och identitetsskäl ej får ske. När det gäller barn har således lagen liberaliserats väsentligt, vilket enligt vår mening är bra.
Fr.o.m. den 2 november 1989 räknas dokumentlöshet som en nackdel för den sökande vid tillståndsprövningen, såvida inte rimliga skäl kan anges. Vi anser detta vara riktigt.
Från moderata samlingspartiets sida har vi länge sett mycket allvarligt på dokumentlösheten. Vi har förståelse för att det ligger i flyktingskapets natur att vissa handlingar kan saknas, men någon form av dokument, t.ex. en färdbiljett, bör kunna uppvisas.
Det framgår bl.a. av regeringens skrivelse att regeringsrepresentanter för flera europeiska länder ingår i en grupp tillsatt av bl.a. UNHCR som analyserar åtgärder för att komma till rätta med dokumentlösheten.
I partimotion till föregående riksmöte föreslog vi bl.a. att det system som i dag används vid amerikanska flygplatser med internationell trafik bör införas. Vid ankomsten till flygplatsen leds där passagerarna till passkontrollen utan möjlighet att uppehålla sig i transferhallarna och därmed utan möjlighet att göra sig av med identitetshandlingar. Internationella passagerare kan ledas i en egen kö för uppvisande av transferbiljetter. Vi upprepar vårt förslag.
6.3 Flyktingkvot och överföringsprogram
Statens invandrarverk har i sin anslagsframställning föreslagit att flyktingkvoten skall höjas från nuvarande 1 250 per år till 2 000 för 1991. Regeringen avvisar detta i förslaget till statsbudget.
Vi beklagar denna inställning från regeringens sida. Moderata samlingspartiet har vid ett flertal tillfällen, senast vid behandlingen av socialförsäkringsutskottets betänkande 1989/90:SfU 17, föreslagit en höjning av kvoten till 2 000 per år. Vi upprepar detta krav, då vi anser att en höjning skall ses som ett led i en generös flyktingpolitik. Det skall dessutom prioriteras framför mottagande av spontanflyktingar med flyktingliknande skäl. Önskan om detta har också kommit från FN:s flyktingkommissarie.
Utöver en ökad flyktingkvot bör Sverige också studera erfarenheter från framförallt Canada vad gäller s.k. överföringsprogram och överväga om inte Sverige mer kontinuerligt bör utnyttja denna form av flyktinghjälp.
Överföringsprogram innebär att Sverige sluter avtal med FN om att ta emot en viss grupp under en viss tid. Det kan röra sig om en språklig, etnisk eller yrkesmässigt homogen grupp. Detta har Sverige med stor framgång gjort en gång, då avtal slöts med FN om att ta emot ca 5 000 vietnamesiska båtflyktingar. Canada däremot har under flera år slutit liknande överföringsavtal och har en lång och positiv erfarenhet av detta. Regeringen bör därför närmare studera denna form av hjälp och överväga möjligheterna att tillämpa den även för Sveriges del.
6.4 Utlänningsnämnd
Asylprövningskommittén har nyligen föreslagit att en utlänningsnämnd för överprövningsuppgifter i utlännings- och medborgarskapsärenden skall inrättas på försök under en treårsperiod. Denna nämnd skall i princip överta de överprövningsuppgifter som i dag faller på regeringen. Avsikten är att avlasta regeringen löpande ärenden för att därigenom skapa utrymme för ett mera långsiktigt reform- och planeringsarbete. Vissa särskilt viktiga, principiella eller känsliga ärenden skall dock även fortsättningsvis kunna överlämnas till regeringen. Lagstiftningen har av utredningen föreslagits träda i kraft den 1 oktober 1991.
Ett införande av en utlänningsnämnd bör ha betydelse bl.a. för handläggningstidens längd i överprövningsärenden. Vi anser att en sådan nämnd snarast bör införas.
6.5 Avvisning/utvisning
Enligt den nya utlänningslagen används begreppet avvisning när utlänningen inte har och inte heller, när avlägsnandefrågan aktualiseras, har haft uppehållstillstånd i Sverige efter ankomsten hit. Begreppet utvisning används enligt den nya lagen för avlägsnande av utlänningar, som antingen blir kvar i Sverige sedan ett uppehållstillstånd har gått ut, eller som har begått brott av viss svårighetsgrad eller utgör en risk för landets säkerhet.
Nekas en person asyl i Sverige skall denne avvisas/utvisas så snart detta är möjligt. Avvisningen/utvisningen skall ske smidigt och med visad respekt för personen som är föremål för den.
En allvarlig aspekt på sådana ärenden är de fall där de som skall avvisas/utvisas hålls gömda av privatpersoner, vilket därmed förhindrar verkställigheten av beslutet. Denna form av lagtrots är oacceptabel och måste beivras.
Det är i detta sammanhang viktigt att poängtera att beslut om avvisning/ utvisning självfallet måste prövas individuellt och efter noggrant övervägande. Vi förutsätter också att detta sker.
6.6 Arbetslinjen
Bland det allra viktigaste i flyktingmottagandet är att handläggningstiderna förkortas väsentligt. Korta handläggningstider bör kunna innebära att flyktingarna snabbare än tidigare kan komma i arbete. Detta inte minst beroende på att kommunerna numera -- på grund av den nya flyktingbedömningen -- snabbare visat sig kunna ta emot dem som beviljats uppehållstillstånd. Således fanns den 1 december 1990 endast 2 800 flyktingar med uppehållstillstånd vid förläggningar jämfört med ca 7 000 i slutet av år 1989.
Målsättningen bör naturligtvis vara att den flykting som fått uppehållstillstånd också skall kunna beredas en kommunplats med det snaraste. Med det nya ersättningssystemet till kommunerna, som trädde i kraft den 1 januari 1991, har kommunerna fått ett incitament att underlätta för flyktingarna att snabbare få en förankring i det svenska arbetslivet. Det ligger nu makt uppå kommunerna att använda idérikedom och fantasi för att snabbt kunna hjälpa de nya invånarna till ett aktivt arbets- och samhällsliv. Med tanke på att kommunernas kostnader för socialbidrag ökat kraftigt på grund av flyktinginvandringen på senare år bör detta vara en angelägen uppgift för kommunerna.
I samband med att förslaget om det nya kommunala ersättningssystemet behandlades i riksdagen föreslog vi från moderata samlingspartiet att övergångsbestämmelser borde ha tillskapats för vissa kommuner som varit ''generösa'' i sitt flyktingmottagande. Malmö kommun beräknade t.ex. en förlust om uppemot 200 miljoner kr i förhållande till tidigare system. Det är viktigt att regeringen uppmärksamt följer effekterna av det nya systemet, så att det inte resulterar i färre utplaceringar i kommunerna.
Enligt regeringen skall kommunerna göra individuella planer för flyktingarnas introduktion i samhället i samråd med flyktingen och arbetsförmedlingen. Vi vill i detta sammanhang understryka att det inte får uppstå nya byråkratiska regelsystem. Det viktigaste är att flyktingen bereds arbete, inte de formella kontaktvägarna.
Svensk invandrar- och flyktingpolitik har hittills delvis misslyckats när det gäller att snabbt få ut flyktingar i arbete, trots att det rått högkonjunktur i flera år. Arbetslösheten är betydligt högre bland invandrarna än befolkningen i övrigt. Under budgetåret 1989/90 var arbetslösheten 1,8 procent för samtliga invånare men 6,3 procent för utomnordiska invånare. En viss förbättring av arbetsmarknadssituationen uppges ha skett under år 1990, bl.a. genom länsarbetsnämndernas förmedling direkt från förläggningarna.
Moderata samlingspartiet har i tidigare motioner föreslagit att presumtiva arbetsgivare redan vid förläggningarna bör kunna ta kontakt med flyktingar för anskaffande av arbetskraft. Vi vidhåller detta förslag.
Vi har i annat sammanhang också föreslagit att privata arbetsförmedlingar bör kunna förekomma och anser att sådana skulle lämpa sig mycket väl även i dessa ärenden. Det viktiga är att få kontakt med intresserade arbetsgivare, inte i vilken form kontakten sker. Alla möjligheter bör tillvaratas för att flyktingar med arbetstillstånd snabbt skall kunna komma ut i arbetslivet. Alla hittills gjorda erfarenheter visar att den bästa vägen att lära sig svenska också är att snabbt komma ut i arbetslivet. Mötet med svenska arbetskamrater är också bästa sättet att utveckla sociala kontakter.
Många invandrare kommer från länder med en väl utvecklad hantverks- och småföretagartradition och många vill gärna driva egen verksamhet av något slag i vårt land. Vårt samhälle har på senare år berikats med en rad hantverksföretag, butiker och restauranger, som startats av invandrare. Allt detta gör vårt samhälle mer mångfasetterat, samtidigt som invandraren kan vårda sina traditioner och finna utlopp för sin yrkeskunnighet och sina intressen.
Det svenska småföretagarklimatet är inte det bästa på grund av den socialdemokratiska politiken, och svårigheter uppstår lätt för den invandrare som vill starta och driva eget. Det gäller skatte- och avgiftspolitiken men även tolkningen av arbetsmarknadslagar samt krångel och byråkrati som kan sätta käppar i hjulen. Fadderskap av ideella föreningar och företagarföreningar kan vara ett gott stöd för invandrare som vill starta eget.
6.7 Yrkeserfarenhet och kompetens måste tillvaratas
De flesta flyktingar som kommer till Sverige vill snarast möjligt kommma ut i arbetslivet. Många av dem är mycket välutbildade, t.o.m. i bristyrken. Många har akademiska examina. Ändå händer det alltför ofta att deras utbildning och yrkesskicklighet inte tillvaratas. Många gånger tvingas de i stället till sysslolöshet och passivt bidragsmottagande. När det gäller möjligheten att få ett arbete kan fackliga organisationer vara till stor hjälp. SACO driver t.ex. sedan en tid ett projekt som skall underlätta för invandrade akademiker att få tillträde till arbetsmarknaden. Ökad information till arbetsgivarna från fackorganisationens sida -- bl.a. med hjälp av s.k. mentorskap -- har visat sig kunna påverka attityden till invandrare på arbetsplatserna och förmå arbetsgivaren att inrätta särskilda praktikplatser. Praktik med kvalificerade arbetsuppgifter har gett invandrarna möjlighet att visa sitt yrkeskunnande och sin samarbetsförmåga. Sådana försök bör uppmuntras och stödjas. Inte minst viktigt är det att de fackliga organisationerna visar solidaritet med invandrade arbetskamrater och genom attitydpåverkan underlättar deras anpassning i det svenska samhället.
En viss förbättring synes ha skett när det gäller att bedöma invandrarnas utbildningsbakgrund men mycket återstår att göra på detta område. Frågan om ekvivalering av utländska examina har ofta diskuterats och riksrevisionsverket har tidigare påpekat att ekvivaleringen tar alldeles för lång tid. Tiderna bör nedbringas genom att UHÄ prioriterar frågan högre och företar omdispositioner av tillgängliga resurser.
Det har gjorts en del positiva erfarenheter när det gäller att tillvarata utbildning och yrkeskompetens framför allt på vårdområdet. Vi har tidigare påtalat behovet av ökade insatser på detta område, bland annat när det gäller planläggningen av undervisningen. Regeringen har nu redovisat att elva län i samarbete mellan landsting och arbetsmarknadsmyndigheter erbjuder medicinalsvenska för utbildade läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster m.fl. varvat med olika slag av praktik. Inte minst med tanke på bristen på vårdpersonal inom vissa sektorer är det viktigt att ökade ansträngningar görs.
Ansvaret för kunskapskrav och behörighetsfrågor för vårdpersonal åvilar numera socialstyrelsens regionala organisation. Det är viktigt att examination och kunskapsprov kan ske decentraliserat vid det reguljära utbildningsväsendet. Vår förhoppning är att det av regeringen i budgetförslaget föreslagna anslaget under avsnittet E 17, Specialistutbildning av läkare m.m. till kompetenshöjande åtgärder och kunskapsprövning för personer med utländsk vårdutbildning, ger ett positivt resultat.
När det gäller språkproven för vårdyrkesgrupperna har sådana tidigare givits endast vid Kursverksamheten i Uppsala och det har varit långa väntetider. Det är angeläget att en decentralisering sker även av dessa prov.
Vårdpersonal utan legitimations- eller behörighetskrav bör kunna få arbeta efter en introduktionskurs av arbetsgivaren. Via arbetskamraterna lär sig invandraren snabbt svenska språket, vilket är särskilt angeläget inom vårdsektorn.
6.8 Arbete även under väntetiden
Passiv väntan på en förläggning är för de flesta asylsökande och flyktingar en svår påfrestning. En sådan situation ger heller inte en rättvisande bild av det svenska samhället och kan odla ett bidragstänkande, som inte finns när den asylsökande kommer till vårt land. Overksamhet hos de asylsökande kan också bidra till en negativ bild hos den svenska befolkningen, som inte förstår att den sylsökande inte får arbeta under väntetiden enligt rådande bestämmelser. Stora ansträngningar bör därför göras för att på lämpligt sätt bereda de asylsökande lämpligt arbete. På flertalet förläggningar uppges nu de asylsökande sköta hushållsgöromål såsom städning, tvätt, matlagning, enklare utomhusarbete o.s.v. Detta är bra. Det finns emellertid några förläggningar som har helpension.
Enligt vår uppfattning bör helpension med passivitet och bidragstagande inte förekomma vid förläggningarna. Anställd personal bör endast finnas för att utöva tillsyn och arbetsledning när det gäller skötseln av själva förläggningen.
När det gäller annat arbete för asylsökande har regeringen inga planer på att ändra den nuvarande ordningen att personer utan uppehålls- och arbetstillstånd inte tillåts arbeta. Detta är enligt vår mening en alltför stelbent uppfattning.
I den mån handläggningstiderna kommer att nedbringas till den fastställda målsättningen och de asylsökande bereds möjlighet att arbeta efter förmåga vid förläggningarna torde behovet av arbete utanför förläggningarna inte bli så stort. Om väntetiderna emellertid blir längre och den asylsökande själv finner ett lämpligt arbete bör vederbörande kunna få ta detta i avvaktan på besked. Beredskapsarbeten eller liknande bör också kunna anordnas under väntetiden.
Beträffande övriga aktuella invandrar- och flyktingpolitiska frågor hänvisas till särskild kommittémotion av Gullan Lindblad m.fl. (m).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en liberaliserad invandringspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningar för erhållande av arbetstillstånd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en parlamentarisk arbetsgrupp bör tillsättas för att bedöma grunderna för eventuell invandring samt bedöma hjälpbehovet i främst de baltiska republikerna,
4. att riksdagen hos regeringen begär att den initierar en alleuropeisk konferens om flyktingfrågor i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar att regeringens bedömning från den 13 december 1989 vad gäller asylrätt skall permanentas i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen hos regeringen begär att en förändring av flyktingkonventionen initieras så att den motsvarar nutida förhållanden i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att motverka främlingsfientlighet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av åtgärder för att nedbringa handläggningstiden i asylärenden,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder mot dokumentlösheten i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen beslutar att utöka flyktingkvoten till 2
000 personer per år,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföringsprogram,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en utlänningsnämnd i enlighet med vad i motionen anförts,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagtrots vid avvisnings- /utvisningsärenden,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av det nya statsbidraget till kommunerna för åtgärder för flyktingar och dess effekter på kommunernas mottagningsvilja,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivares möjlighet att direktrekrytera arbetskraft i förläggningar,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisationers medverkan vid integrering av invandrare på arbetsmarknaden,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att asylsökande under väntetiden bör beredas arbete i förläggningarna och vid behov eventuella beredskapsarbeten,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet till arbetstillstånd för sådana asylsökande som får vänta länge på besked om uppehållstillstånd.
Stockholm den 17 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) i Ljung