Miljöpartiet de gröna vill understryka vikten av en human behandling av de människor som väntar på asyl. Idag kan inte detta krav tillgodoses bl a därför att arbetsvillkoren för de anställda på flyktingförläggningarna är alldeles för hårda och organisationen för lös i konturerna. Idag korttidsanställs personal och detta upplevs som mycket otillfredsställande och ovisst av dem. Samtidigt ställer man oerhört stora krav och har höga förväntningar på de anställda, vilket är frusterande.
Flera fasta förläggningar
Av tjugotre förläggningar, inkl slussar, i norra Sverige är endast tre fasta. Vi anser att detta antal måste utökas. Flera av förläggningarna borde permanentas och arbetssituationen förbättras, eftersom personalen då slipper korttidsanställas och kan arbeta mer långsiktigt.
I Kramfors har en ny förläggning på bruksområdet byggts och är nu inflyttningsklar. Dessa byggnader smälter fint in i den tidigare bruksmiljön och har byggts med snickarglädje. Förläggningens personal har visat framåtanda och snabb reaktionsförmåga för att underlätta förläggning av flyktingar i akuta lägen. Personal och asylsökande skulle få en god miljö att arbeta och leva i om denna nya förläggning blev fast.
Kiruna är en annan flyktingförläggning som också borde komma i fråga. Här finns en lång erfarenhet och förläggningen fungerar mycket bra med självhushållning, som stärker flyktingarnas självkänsla och psykiska välmående. På samma sätt fungerar förläggningen i Ånge och ''klimatet'' är mycket gott.
Flyktingströmmen
I dagens läge, när flyktingströmmen förmodligen kommer att öka mer än någonsin, bl a med tanke på situationen i våra grannländer i öst, så är det viktigt att förebygga kaos. Genom att inrätta flera fasta förläggningar och därmed trygga arbetsförhållandena, kan man se till att arbetsvillkoren för dem som skall möta de asylsökande till vardags är drägliga. En översyn borde göras av befintliga förläggningar och därefter flera av dem permanent. Långsiktig planering skulle ge ett mycket bättre resultat.
Snabbare handläggning vid värdering av examina m.m.
Många av de förlagda har fått uppehållstillstånd, men väntar på att bli utslussade och på att få sina examina/betyg värderade i Sverige. Tidigare har detta tagit 1--2 år. Det är viktigt att skynda på denna värdering. (Anslag fanns i förra årets budget.)
Vidare måste besked om uppehållstillstånd, från registrering i dator tills den asylsökande får beskedet i sin hand, påskyndas. Personalen på förläggningen vet långt i förväg om utslaget på ansökan, men det skriftliga beskedet kan vänta i flera veckor. En förtroendekris och oro på grund av detta uppstår lätt mellan den asylsökande och handläggaren. Det behövs uppenbart en förstärkning på SIV för att påskynda utskrift och vidarebefordran till den berörde.
Upphäv tillämpningen av undantagsklausulen
Vi vill framhålla att Sverige har resurser att ta hand om dem som flytt ifrån politiskt förtryck, dem som utsatts för tortyr för sina åsikters skull, dem som offrat allt och bränt sina skepp i hemlandet.
Den 13 december 1989 började regeringen tillämpa de särskilda skälen på alla asylsökande, oavsett ursprung -- dessutom började det gälla retroaktivt! I pressmeddelandet dagen efter meddelades att det svenska flyktingmottagandet befinner sig i kris. Antalet asylsökande hade ökat snabbt under hösten 1989, därför skulle asyl i fortsättningen endast ges till asylsökande som uppfyller kraven enligt FN:s flyktingkonvention och till dem som i övrigt har starka skyddsbehov.
I prop. 1983/84:144 sid 36 framhölls att om fråga uppkommer om tillämpning av undantagsklausulen att vägra asyl av särskilda skäl bör frågan prövas av regeringen genom att ärendet överlämnas dit. I praxis efter den 13 december 1989 har dock invandrarverket regelmässigt fattat beslut om att vägra asyl av särskilda skäl samt att i några fall avvisa utlänningar med omedelbar verkställighet enligt 8 kap 8
§ utlänningslagen.
Vi anser att reglerna om att vägra asyl inte skall få tillämpas generellt på alla asylsökande utan bara på de speciella fall som anges i övriga delar av 3 kap 4
§ utlänningslagen. (Om det finns särskilda skäl att inte bevilja asyl för krigsvägrare och de facto-flyktingar.)
Idag är 15 000 personer utvisningshotade på grund av undantagsklausulen. Vart tog den svenska generösa flyktingmottagningen vägen?
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta flera fasta flyktingförläggningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa drägliga arbetsförhållanden på förläggningarna genom att permanenta flera förläggningar än i dag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besked om permanent uppehållstillstånd,
4. att riksdagen hos regeringen begär att den upphäver tillämpningen av undantagsklausulen och retroaktiviteten av densamma,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdering av examina/betyg.1]
Stockholm den 15 januari 1991 Eva Goe s (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Gösta Lyngå (mp) Krister Skånberg (mp)
1 1990/91:Ub525