Flyktingsituationen i världen har under senare tid dramatiskt försämrats främst p.g.a. kriget vid Persiska viken och den politiska förföljelsen av kurder och andra folkgrupper i Irak. Antalet flyktingar har beräknats till ca 1,5 miljoner.
Även i andra delar av världen är flyktingsituationen mycket kritisk. Antalet flyktingar beräknades redan före Gulfkrisen till ca 15 miljoner. Därtill kommer miljontals människor som lever under flyktingliknande förhållanden. På sina håll bl.a. i vissa afrikanska länder har flyktingproblemen också förvärrats.
De förbättringar som inträtt är fåtaliga och kräver fortfarande massiva insatser för återpassning, rehabilitering och återvändande till hemlandet.
FNs generalsekreterare och flyktingkommissariat har med rätta riktat skarp kritik mot FNs medlemsländer för otillräckliga insatser och bristande ansvarstagande.
Sverige hör till de länder som gör de största flyktinginsatserna. Men våra förutsättningar och erfarenheter på området är unika, grundade på en långvarig verksamhet under en fredlig utveckling i vårt land. Sedan slutet av 1970-talet har vår flyktingkvot varit oförändrad med ca 1 250 flyktingar per år.
I propositionen föreslår regeringen att kvoten skall höjas till 2 000 samt att 1 250 flyktingar som en extra insats kan tas emot under budgetåret 1991/92. Detta är en vällovlig satsning som under de närmaste åren bör kunna leda till en ytterligare höjning av flyktingkvoten.
Den särskilda insatsen under budgetår 1991/92 bör till följd av den internationella flyktingsituationen dock kunna ökas till ca 2 500 flyktingar och andra i behov av skydd.
Som en följd av det minskade antalet asylsökande, som av allt att döma fortsätter att minska under den närmaste tiden bör den här föreslagna flyktingkvoten inte leda till ett ökat medelsbehov jämfört med vad som föreslagits i budgetpropositionen på förläggningsanslaget eller anslaget för kommunersättningar. Även om så skulle vara fallet är dessa kostnader blygsamma och av ringa betydelse i sammanhanget och försvarliga även med hänsyn till rådande besparingsbehov.
Flyktingkvoten bör främst gälla de flyktingar som befinner sig i en akut situation och har ett starkt skyddsbehov. Därvid bör särskilt i frågakomma de som riskerar svår förföljelse, är allvarligt skadade ellr sjuka eller eljest kan åberopa ömmande skäl.
Det är av stor betydelse att Sverige aktivt agerar för att förmå andra utvecklade länder att utöka sin flyktingkvot. Det skulle öka möjligheterna till ett framgångsrikt resultat om inte bara invandrarministern utan även statsministern tog ett initiativ i detta syfte.
Förutsättningarna för en framgång ökar också om Sverige genom sina egna gärningar utgör ett gott exempel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella initiativ för utökning av flyktingkvoten i andra utvecklade länder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den reguljära flyktingkvoten under de närmaste åren gradvis utökas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utökning av de extra insatserna för att föra över 2 500 flyktingar med speciella skyddsbehov till Sverige.
Stockholm den 14 maj 1991 Hans Göran Franck (s) Ulla-Britt Åbark (s) Karl-Erik Svartberg (s) Anita Johansson (s) Margareta Winberg (s) Bruno Poromaa (s) Lennart Nilsson (s) Ines Uusmann (s)