Regeringen föreslog i en remiss till lagrådet 1990.06.28 att en lag om sjuklön skulle införas. Förslaget om sjuklön hade inte remissbehandlats vilket annars är brukligt inför så genomgripande förändringar. Det då liggande förslaget kritiserades hårt av lagrådet och drogs strax därefter tillbaka av regeringen.
Nu har förslaget om sjuklön åter lagts med vissa förändringar i förhållande till det av lagrådet kritiserade förslaget. Den här gången är regeringsförslaget en beställning av en majoritet i socialförsäkringsutskottet bestående av socialdemokraterna, folkpartiet och centern. Och den beställningen var en förutsättning för att socialdemokraterna skulle få majoritet för sänkningen av kompensationsnivåerna i sjukförsäkringen. Turerna har varit många om införandet av den s.k. sjuklönen, men fortfarande har inte ärendet remissbehandlats på sedvanligt sätt.
När frågan om sjuklön först väcktes av regeringen under 1990 var ett av huvudargumenten att få ner det stigande ohälsotalet. Därefter har det framkommit att ohälsotalet steg fram till 1989 för att därefter minska.
I den nu föreliggande propositionen anger regeringen följande argument för sitt förslag; arbetsgivarna får ett incitament att reducera korttidsfrånvarons orsaker och förbättra arbetsmiljöerna. Kompensationen vid inkomstförluster genom sjukdom blir rättvisare då arbetsgivaren betalar sjuklön i direkt förhållande till vad som annars skulle utgått i form av lön. Försäkringskassornas personal kan arbeta med rehabilitering och förebyggande åtgärder i stället för att administrera korttidsfrånvaron.
Vänsterpartiet avvisar propositionens förslag i sin helhet. Enligt vår mening är differentierade arbetsgivaravgifter ett bättre sätt att ge arbetsgivaren ekonomisk anledning att påverka arbetsmiljön än att införa sjuklön.
Med sjuklönesystemet kommer arbetsgivarna att få det snabbaste ekonomiska utfallet genom att inte anställa människor som kan förväntas få högre sjukfrånvaro än genomsnittet. På så sätt får förslaget förödande konsekvenser för människor med kroniska sjukdomar och funktionshinder.
Att som regeringen föreslår införa särskilda bestämmelser för arbetstagare med förväntat hög sjukfrånvaro är diskriminerande och innebär i praktiken ett avsteg från den grundläggande principen om lika behandling i socialförsäkringssystemet.
Dessa särbestämmelser kan försätta den enskilde i svåra situationer. Det är den enskilde som själv skall begära att få stå utanför systemet med sjuklön. Många med ''dolda'' sjukdomar, och oregelbunda sjukdomsperioder ställs plötsligt inför en tvingande situation att informera arbetsgivaren om sin sjukdom genom att begära ''undantagande'' från sjuklönesystemet.
Om försäkringskassans personal behöver avlastas det administrativa arbetet med korttidsfrånvaron så kan det enligt vår mening ge samma effekter med ett utökat arbetsgivarinträde i sjukförsäkringen på den privata sidan enligt den modell som redan nu finns för stats- och kommunalanställda.
Ett arbetsgivarinträde skulle också medföra att sjukpenningen alltid korrelerades i förhållande till lönen då arbetsgivaren sköter utbetalningen av sjukpenningen och ersätts i efterhand av försäkringskassan. Ett arbetsgivarinträde i sjukförsäkringen medför inte heller att de anställda kommer i beroendeförhållande till arbetsgivaren på det sätt som sjuklöneförslaget medför eftersom arbetsgivaren genom sitt inträde endast svarar för administrationen. Försäkringskassan har hela ansvaret för tillsynen och kontrollen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avslå proposition l990/91:181 om sjuklön, m.m.
Stockholm den 8 maj 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Margó Ingvardsson (v)