Att studera vid högskola/universitet ställer stora krav på den studerande.
Många studenter har sitt hem långt från studieorten, vilket gör att de inte så ofta kan besöka sina hem, trots att det är mycket viktigt att ha ett fungerande umgänge med släkt och vänner. Särskilt för den studerande som är ny på en studieort och kanske inte är så van vid de påfrestningar som studier vid en högskola ställer, kan problem uppstå p.g.a. ensamhetskänsla, oro och misslyckanden.
Ibland kan familjerelationerna vara spända och studenten behöver då någon annan att vända sig till i förtroende. Alla elever kommer inte från hem med studievana och det kan ställa till vissa problem. Kanske vill eleven inte gå hem till familjen med problemen eller kanske det t.o.m. är så att det är familjerelationerna som är problemet. Alla sådana situationer är känsliga och det krävs mycket god människokännedom och professionalism av den person som eleven skall anförtro sig åt.
Det finns tillfällen i livet när man av olika anledningar råkar in i situationer då prestationsförmågan är låg. Det kan bero på sjukdom, en anhörigs bortgång eller på samlevnadsproblem. Sådana händelser kan för en studerande innebära att han/hon misslyckas i en tentamen eller t.o.m. mister sina studiemedel p.g.a. för lågt antal poäng. Den studerande kanske t.o.m. funderar på att ''hoppa av'' men kan efter stödjande samtal med en erfaren kurator förmås att fortsätta sina studier.
I sådana svåra situationer är det viktigt för en studerande att ha en väl utbildad studentkurator att vända sig till.
Från utbildningsdepartementet har signaler getts om att kraven på genomströmshastighet av studenter vid högskolan skall ökas. Detta torde innebära ökade krav och stressmoment för den studerande. Behovet av en studentkurator framstår allt tydligare.
Det är Studenthälsan som svarar för ev. kuratorstjänster. Vid högskolan i Karlstad har Studenthälsans styrelse beslutat dra in tjänsten som studentkurator fr.o.m hösten 1990. De statsbidrag som utgår, som enligt statens direktiv är avsedda främst till förebyggande, sociala och kurativa insatser, skall enligt Studenthälsan fortsättningsvis användas till en ökad satsning på friskvård.
Det är vår förhoppning att den allmänna inställningen till kuratorsinsatser inte är densamma vid andra högskolor och universitet. Vi anser nämligen att den kurativa verksamheten vid högskolor och universitet är mycket viktig och att det ställs stora krav på lämplig utbildning och kunnighet hos den person som skall kunna hjälpa och stödja de studerande i svårigheter. Studenthälsans beslut måste enligt vår uppfattning grunda sig på okunnighet om hur viktig kuratorns uppgift är vid högskolan.
Behovet av hälso- och sjukvård bör enligt vår mening tillgodoses inom den reguljära sjukvården och detta framgår också av de statliga direktiven.
Det är viktigt att de statsbidrag som utgår till förebyggande, sociala och kurativa insatser i högskolan används på bästa sätt.
Studerandehälsovårdens innehåll och organisation har varit föremål för utredning av professor Nils Stjernqvist. Han anser att Studenthälsan bör vara kvar men att huvudmannaskapet bör ligga hos högskolan ifråga.
Vi vill för vår del helt instämma i detta och anser med den bakgrund vi skisserat att de studerande knappast bör ha arbetsgivaransvaret för studerandehälsovården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kuratorer i den studiesociala verksamheten vid högskolor och universitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att huvudmannaskapet för studerandehälsovården bör åvila högskolan.
Stockholm den 25 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m)