1. Bakgrund
De uppenbara svagheterna i det sedan januari 1989 tillämpade nya studiestödet kvarstår och förstärks genom den kraftiga räntehöjning som genomfördes den 1 januari 1991 från 6,2 till 8,3 procent.
Allt fler unga människor, som avser att studera vid universitet eller högskolor, upptäcker att studiemedelssystemets konstruktion resulterar i livslång skuldsättning om de planerade studierna genomförs.
Följden blir ofta att man avstår från högre studier och i stället söker sig direkt ut på arbetsmarknaden efter gymnasiet. Det nya studiemedelssystemet medför därför att den sociala och regionala snedrekryteringen förstärks, vilket statistiken också bekräftar. En annan fullkomligt absurd effekt är att många studerande tar fasta på att det nyligen införda studiemedelssystemet leder till att lånen aldrig kommer att betalas av fullt ut. Eftersom kvarstående skuldbelopp avskrivs vid pensioneringen, lånar vissa studenter så mycket de kan.
2. Skattereformens finansiering
Den i sig nödvändiga reformeringen av skattesystemet med sänkningen av marginalskatterna har en baksida i formerna för finansiering, som drabbar de studerande hårt. De får vara med och betala marginalskattesänkningen i form av höjda bostadskostnader, dyrare resor och breddad moms utan att kunna tillgodogöra sig skattesänkningarna under studietiden.
Bristerna i studiemedelssystemet förstärks därför ytterligare på grund av den överfinansiering av skatteomläggningen som socialdemokraterna och folkpartiet genomfört, där man i stället borde ha sänkt det totala skattetrycket successivt till fromma inte minst för de studerande.
3. En översyn av studiemedelssystemet är nödvändig
Problemen med skuldsättningen och de ofta livslånga återbetalningstiderna kan inte längre ställas åt sidan. Att unga människor måste ta på sig bördan av en livslång ''akademikerskatt'' på 4 procent och samtidigt se att skulden ständigt växer kan inte accepteras.
Kraven från de studerande och deras organisationer på att något görs blir också kraftigare i takt med att problemen framträder allt tydligare.
Vi anser att en översyn av studiemedelssystemet bör göras med syftet att komma till rätta med problemen i första hand kring skuldsättningen men också med hur inkomsterna beräknas, på vilket sätt de långtidsstuderande behandlas och hur utlandsstudierna skall finansieras.
4. Inkomstbegreppet
Vi har under flera år försökt få till stånd en ändring av inkomstbegreppet i studiemedelssystemet utan att få riksdagens bifall. Vi vidhåller vår uppfattning att det nuvarande inkomstbegreppet, som är den sammanräknade inkomsten av tjänst, näringsverksamhet och kapital, som genom att man använder termen sammanräknad inkomst inte kan beakta underskott i ett inkomstslag, missgynnar i första hand barnfamiljer och nyetablerade företagare.
Vi vidhåller vår tidigare uppfattning att det är den verkliga betalningsförmågan -- inte någon konstruerad sådan -- som skall utgöra grund för prövningen av rätt till studiemedel och underlag för återbetalningens storlek.
Moderata Samlingspartiet föreslår i konsekvens härmed att endast taxerad inkomst används som inkomstbegrepp i studiemedelssystemet.
5. Avskrivning av studiemedel
Även de långtidsstuderandes situation borde bli föremål för en studie i syfte att öka antalet välutbildade människor, något som är nödvändigt om Sverige skall kunna följa med i den snabba internationella utvecklingen.
I avvaktan på översynens resultat upprepar vi vårt förslag om rätt till avskrivning för alla som uppburit studielån för minst sex terminers heltidsstudier eller deltidsstudier av motsvarande omfattning. De sex terminerna skall kunna gälla såväl gymnasiala som postgymnasiala studier och behöver inte omfatta en sammanhängande tidsperiod. Avskrivningen bör ske med 6 procent av basbeloppet per termin för gymnasiala studier (d.v.s. 10 procent av lånet) och med 6 procent av basbeloppet per uppnådda 20 poäng för postgymnasiala studier; det senare för att inte mer utdragna studier skall gynnas.
6. Särskild avskrivning vid doktorsexamen
Sverige behöver också ett större antal studerande som avlägger doktorsexamen om vårt land skall kunna behålla och flytta fram sin position bland industrinationerna. Vi föreslår därför att en summa motsvarande ett basbelopp avskrivs för att öka motivationen och minska skuldbördan för den som avlägger doktorsexamen.
7. Avskaffa fribeloppet för heltidsstuderande
''Fribeloppet'', d.v.s. den övre gräns som satts för att begränsa rätten till studiemedel i förhållande till den egna inkomsten, väckte sommaren 1989 en storm av protester från såväl studerande som arbetsgivare. Fribeloppet fick på grund av sin dåvarande utformning till följd att många studerande drabbades av marginaleffekter på över 80 procent.
Ett flertal motioner uppmärksammade problemet under den allmänna motionstiden förra året. Efter överläggningar i socialförsäkringsutskottet beslutade utskottet föreslå riksdagen att fribeloppsgränsen skulle höjas och reduceringsreglerna ändras till att vara 30 procents reducering av studiebidraget och 70 procents reducering av lånedelen. Regeringens förslag innebar att hela reduceringen låg på bidragsdelen. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag.
Dessa ändringar fick till följd att problemen kring fribeloppsgränsen blivit betydligt mindre. Vi anser trots detta att inkomstprövningen helt skall slopas. Det skulle leda till en rättvis behandling av de studerande, samtidigt som administrationen hos CSN skulle minska betydligt.
Förespråkarna av inkomstprövningen framhåller att de studerande skulle arbeta så mycket vid sidan om studierna att dessa skulle bli lidande. Eftersom rätten till studiemedel är knuten till en viss studietakt anser vi dock att dessa farhågor är överdrivna.
Vi anser att det är fel att behålla ett system som medverkar till att ungdomar avstår från ett arbete för att inte riskera att förlora sina studiemedel.
Det borde vara den enskildes sak att själv bedöma hur han eller hon vill disponera sin tid. Det behövs enligt vår uppfattning ingen ''förmyndare'' för våra högskolestuderande.
Mot bakgrund av det anförda föreslår vi att prövningen mot egen inkomst, det s.k. fribeloppet, för rätt till studiebidrag och studielån avskaffas för dem som studerar på heltid. Vi anvisar för detta ändamål 60 miljoner kronor.
8. Inackorderingstillägg
CSN har föreslagit att beloppen i inackorderingstilläggen skall räknas upp med hänsyn till prisökningarna från lägst 935 till 1 030 kronor och i en särskild skrivelse större höjningar för elever med minst 45 km mellan hemorten och skolorten med anledning av att persontransporter beläggs med mervärdeskatt. Förslaget innebär att det högsta beloppet i inackorderingstillägget höjs från 1 880 till 2 330 kr.
Ett ovanligt olustigt och cyniskt inslag i finansieringen av skatteomläggningen står utbildningsministern för i avsnittet F2. Studiehjälp när han minskar den av CSN föreslagna uppräkningen av inackorderingstillägget.
Utbildningsministern reducerar dessa höjningar till lägst 1 000 och högst 2 010 kr per månad. Han generar sig inte för att motivera sitt förslag med att det stora flertalet hushåll kommer, på grund av skatteomläggningen, att öka sina disponibla inkomster och att föräldrarna därigenom kommer att kunna bidra till merkostnaden för barnens inackordering i ökad utsträckning.
Vi kan inte acceptera att de som på grund av att de bor så långt från skolorten att de måste ha barnen inackorderade under skolveckan och dessutom belastas av höga reskostnader skall betala dessa kostnader med de eventuella inkomstskattesänkningar de kan få. De har säkert andra lika stora eller förmodligen större kostnadsökningar orsakade av skatteomläggningen som andra föräldrar, vilka kan ha barnen boende i hemmet under skoltiden.
För att inte ytterligare förstärka den sociala och regionala snedrekryteringen till gymnasie- och senare högskolestudier, som är så uppenbar, föreslår vi att den nivå CSN angett för inackorderingstillägget fastställs av riksdagen. Vi anvisar därför ytterligare 10 miljoner kronor för detta ändamål.
9. Utlandsstudier
I samband med den översyn av studiemedelssystemet som vi föreslår bör även lånesituationen för de svenska studenter som bedriver högskolestudier utomlands granskas.
Dessa drar ofta på sig en högre studieskuld på grund av att utbildningen vid universitet och högskolor i andra länder är förenade med höga kostnader för terminsavgifter och resor. Det kan bli fråga om betydande belopp, som CSN beviljar extra studiemedel i form av studielån för.
Det bör övervägas om studerande som ådragit sig extra höga låneskulder i samband med utlandsstudier skall få möjlighet till reducering av skulden, t.ex. genom en särskild avskrivning efter examen.
10. Gymnasiestudier utomlands
Enligt vår mening är det mycket värdefullt om svenska ungdomar bereds möjlighet till gymnasiestudier något år i ett annat land. Detta ligger väl i linje med strävandena till en ökad internationalisering och en ökad förståelse för andra kulturer. De elever som väljer att studera ett år utomlands skapar dessutom goda förutsättningar för att lära ett främmande språk på ett sätt som knappast är möjligt i Sverige.
Med nuvarande system måste de föräldrar som väljer att sända sina ungdomar till utlandet för ett års gymnasiala studier göra stora ekonomiska uppoffringar, dels direkt genom kostnader för resa, uppehälle och avgifter, dels indirekt genom att många offentliga bidrag upphör.
Nuvarande ordning underlättar inte för svenska elever att bedriva gymnasiestudier utomlands. Det gör att elever vars föräldrar inte har ekonomiska möjligheter att avstå studiebidrag, inackorderingstillägg, flerbarnstillägg och i vissa fall också bidragsförskott måste avstå från studier, som andra med mer välsituerade föräldrar kan genomföra.
Inte minst inom de yrkesinriktade utbildningarna, där man nu endast kan få behålla studiebidraget om utbildningen saknas i Sverige, behövs det ett nytänkande och större öppenhet om vi i Sverige skall få möjlighet att följa med i den snabba tekniska utvecklingen.
Antalet elever som får tillfälle att bedriva gymnasiestudier utomlands beräknas enligt CSN till ca 2 500. Kostnaderna för att ge dessa elever studiebidrag och inackorderingstillägg beräknas av CSN till 25 resp. 22 miljoner kronor.
För att i någon mån ekonomiskt bidra till de ofta betydande merkostnader som utlandsstudier förorsakar föreslår vi att elever som bedriver gymnasiestudier utomlands skall ha rätt till studiehjälp på samma villkor som i Sverige.
11. Vuxenstudiestödet
Vi har tidigare påtalat att korttidsstudiestödet används på ett sätt som inte avsågs när det infördes. I stället för att gå till dem som har mest behov av stödet, d.v.s. personer med kort grundutbildning och besvärliga arbetsförhållanden, används pengarna till att tillgodose de fackliga organisationernas behov av att utbilda sina medlemmar i fackliga frågor eller för utbildning av förtroendevalda.
Detta förhållande uppmärksammas nu också allt mer i pressen av kritiska journalister, som ifrågasätter om denna användning av korttidsstudiestödet motsvarar de mål som uppsatts. Man pekar i olika tidningar på fall där korttidsstudiestödet uppenbarligen missbrukats.
Även den uppsökande verksamheten, som i budgeten föreslås få 75 miljoner kronor, har använts på samma sätt.
Vi har upprepade gånger påtalat dessa missförhållanden och föreslagit en översyn av reglerna för korttidsstudiestödet, något som regeringen äntligen uppmärksammat och nu låter CSN genomföra. I avvaktan på översynen kan regeringen dock inte tänka sig någon ändring av de uppenbara missförhållandena.
Vi anser liksom tidigare att anslagen till den uppsökande verksamheten skall avskaffas och korttidsstudiestödet kraftigt reduceras så att endast den del som används till avsett ändamål kvarstår. Denna del uppskattas till ca 20 procent av anslaget, eller 46 miljoner kronor.
Även anslaget till central kursverksamhet kan avskaffas, vilket ger utrymme för en besparing med ytterligare 43,1 miljoner kronor. Vi redovisar de samlade ekonomiska konsekvenserna av våra förslag i vår motion Budgetfrågor inom utbildningsdepartementets område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av studiestödet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inkomstbegreppet i studiemedelssystemet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskrivning av studiemedel,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild avskrivning av studiemedel för den som avlägger doktorsexamen,
5. att riksdagen beslutar avskaffa fribeloppet för de heltidsstuderande i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen belutar fastställa inackorderingstilläggets storlek i enlighet med CSNs förslag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reducering av studiemedel i samband med utlandsstudier,
8. att riksdagen beslutar om studiebidrag och inackorderingstillägg för gymnasiala studier utomlands i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)