Vi lever i en allt mer internationell värld. Kontakterna mellan Sverige och övriga länder har aldrig varit så stora som i dag.
Många föräldrar vill gärna att deras ungdomar skall fördjupa sina kunskaper i främmande språk och få uppleva hur människor i andra länder lever och tänker.
Flera organisationer erbjuder i dag ett års utlandsstudier för ungdomar i gymnasieåldern. Ungdomarna bor hos en familj i det mottagande landet, vanligen USA men också i länder som Canada och Australien, och går i vanlig skola. Dessa utlandsstudier är ofta förknippade med stora ekonomiska uppoffringar från föräldrarna. Utöver rese- och skolkostnader, för närvarande omkring 25 000 SEK för ett läsår, kommer givetvis fickpengar och kostnaderna för alla vardagliga utgifter, vilka inte är mindre än när ungdomarna vistas hemma.
Samtidigt som familjens kostnader ökar dras samhällets stöd till dessa ungdomar in. Det studiebidrag, för närvarande 750 kr/månad, som utgår när ungdomar går i gymnasieskolan i Sverige liksom flerbarnstillägg, om den studerande har yngre syskon, utgår inte vid denna typ av utlandsstudier.
Värdet av det skattefria stödet från samhället, inte minst för flerbarnsfamiljer, är så pass stort att ett bortfall av det kan utgöra skillnaden mellan möjlighet för ungdomarna att få genomföra utlandsstudier eller inte.
På högskolenivå satsas idag stora pengar för att studenter skall få internationella kontakter. I det perspektivet är det märkligt att samhället närmast straffar dem som söker dessa kontakter på gymnasial nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studiebidrag bör utgå till de ungdomar som bedriver utlandsstudier på gymnasienivå.
Stockholm den l8 januari l99l Ulla Tillander (c)