Konsthögskolan i Stockholm pekade i sitt remissyttrande till utredningen ''den nya gymnasieskolan'' på det faktum att kraven för intagning till konsthögskolan i praktiken förutsätter en grundläggande utbildning på mellan två och fyra år, ibland t.o.m. längre.
Studierna vid högskolan påbörjas vid 24--25 års ålder och studiegången blir därmed lång. I allmänhet gäller, att konsthögskolan kräver en kompetens som de nuvarande tvååriga gymnasieanknutna estetiska utbildningarna inte ger. Vi tror inte att det tilltänkta tredje året förbättrar situationen nämnvärt.
Vidare nämner man att majoriteten av elevunderlaget rekryteras från de fristående konstskolorna, som i många fall uppbär statsbidrag, och där samtliga i likhet med konsthögskolan har arbetsprover som urvalsinstrument.
Mellan gymnasieutbildningen och högskolan tillhandahåller utbildningssystemet genom de fristående konstskolorna ett komplement för att tillgodose de höga krav på konstnärlig fördjupning, intellektuell och känslomässig mognad samt träning i självständigt konstnärligt tänkande och praktik, som konsthögskolan i realiteten finner oundgängliga för högskolestudierna och som är avläsbara i kvaliteten på de arbetsprover som är urvalsinstrument.
I propositionen 1984 betecknades också de fristående skolorna på gymnasial nivå som kompletterande till det ordinarie skolsystemet.
Några av de fristående konstskolorna fungerar i praktiken också högskoleavlastande. Nivåbeteckningen ''gymnasial'' var den ''nisch'' som medgav statsbidrag 1979 för denna grupp fria konstskolor, varav några var förskolor till de andra, och där utbildningens längd varierar mellan ett och fem år. För högskolans del fungerar dessa skolor tillfredsställande.
För den enskilde eleven är den högskoleförberedande fasen i utbildningen däremot problematisk i ekonomiskt hänseende. Höga terminsavgifter, dyra material- och måltidskostnader ger en särställning.
Nivåuppdelningen för studiemedel med max sex terminer på gymnasial nivå medför att en blivande konstnär som tagit studiemedel för att allmänbilda sig på gymnasium eller folkhögskola (inkluderande de allmänna linjerna med estetiska inslag) ej kan fullfölja eller i vissa fall ens påbörja den speciella utbildning som konsthögskolorna i praktiken kräver för inträde och som ger möjlighet att uppnå erforderlig kvalitet på arbetsproverna. Han/hon hindras alltså redan i starten i sitt yrkesval på ett högst beklagligt sätt.
Inom högskolan är det inte ovanligt att ett beslut att bli yrkesverksam konstnär föregåtts av annan, ''säkrare'' yrkesutbildning eller yrkesutbildning inom annan konstnärlig gren -- vilket kan verka berikande för det konstnärliga språkets utveckling och uttryck.
Här medför också de strama reglerna för studiemedel att särpräglade bildbegåvningar och blivande konstnärer med erfarenhet inom andra yrkesområden med anknytning till konstnärsyrket hindras att fullfölja sina studier utan sidoarbete eller stipendier.
Inom ett så specialiserat område som detta, som berör relativt få studerande i utbildningsväsendet som helhet, borde det vara möjligt att ta speciella hänsyn gällande studiemedel, ägnade att tillmötesgå de kvalitetskrav som konsthögskolorna och konstnärsyrket ställer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av dispensregler avseende studiemedel för den konstnärliga yrkesutbildningen.
Stockholm den 17 januari 1991 Karl-Erik Svartberg (s) Lisbet Calner (s) Sverre Palm (s) Hans Göran Franck (s)