Propositionen
I den nu aktuella propositionen föreslås att försäkringskassornas verksamhet skall förändras och att kassorna skall få ett övergripande samordningsansvar för rehabiliteringsverksamheten. Försäkringskassorna skall ta ansvar för att ett regionalt och lokalt samarbete mellan olika myndigheter och organ med uppgifter på rehabiliteringsområdet kommer till stånd. Initiativ till och samordning av utredande och andra insatser skall också företas av försäkringskassan.
I ansvaret skall ingå stöd till den enskilde i kontakter med andra rehabiliteringsansvariga. Gentemot arbetsgivaren skall försäkringskassorna ha ett tillsynsansvar så att denne fullgör rehabiliteringen.
Arbetsgivaren föreslås få ett förstahandsansvar för arbetsmiljön och för rehabiliteringen och skall bl.a. ansvara för att en utredning görs där rehabiliteringsbehovet fastställs.
En särskild rehabiliteringsersättning införs enligt förslaget för den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering.
Arbetsgivarens ansvar
Vi delar den uppfattning som kommer till uttryck i propositionen att arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön och rehabiliteringen måste slås fast. Vi konstaterar dock att arbetsgivarens ansvar inte tillräckligt tydligt klargjorts i förhållande till försäkringskassans. Ansvarsfördelningen dessa parter emellan är oklar. Arbetsgivaren skall enligt propositionen svara för att utreda behovet av rehabilitering medan försäkringskassan skall ta ansvar för utredningen. Försäkringskassan får möjlighet att göra individuella bedömningar av förutsättningar och behov i varje enskilt fall och utöva tillsyn över sig själv och andra aktörer. Arbetsgivarens ansvar har inte ändrats jämfört med vad som gäller idag. Enda skillnaden består i att arbetsgivaren nu skall åläggas att påbörja ett rehabiliteringsarbete hos sig själv efter fyra veckor. Vi anser mot denna bakgrund att arbetsgivarens ansvar måste definieras klarare. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbetsgivaren skall enligt förslaget bland annat medverka till att en rehabiliteringsutredning företas i nära samråd med den enskilde. Det framgår inte vad denna utredning kan komma att innehålla för uppgifter. Föredraganden framhåller visserligen att utredningen i vissa fall kan vara av mycket enkel beskaffenhet medan den i andra fall behöver göras betydligt mer omfattande. Vi vill särskilt uppmärksamma frågan om vilken sorts information som skall ingå i de fall arbetsgivaren skall få tillgång till utredningen. Individens rätt till integritet måste särskilt betonas i dessa sammanhang. Av den anledningen vill vi särskilt framhålla att information om orsaken till sjukfrånvaron, t ex sjukdomsdiagnos, endast får ges ut efter den försäkrades samtycke. Vad här anförts om individens rätt till integritet i rehabiliteringsarbetet bör ges regeringen till känna.
Propositionen tar inte någon hänsyn till de mindre företagens situation. Deras möjligheter att upprätta exempelvis rehabiliteringsplaner åtföljs inte av förslag som leder till att arbetet inom arbetsskadeområdet och arbetsmiljöområdet premieras. Det merarbete som uppstår för arbetsgivaren måste också leda till en differentiering av arbetsgivaravgiften som tar hänsyn till företagets sjuktal. Detta bör genomföras med stor skyndsamhet.
Individens medverkan i rehabiliteringsarbetet är av avgörande betydelse för att rehabiliteringen skall vara effektiv. Det krävs ett gott förtroende de inblandade parterna emellan. Det krävs också att rehabiliteringen upplevs som en frivillig åtgärd som företas för den enskildes bästa. Att som föredraganden föreslår villkora rätten till ersättning enligt lagen om allmän försäkring 22 kap. 16 § mot ett aktivt deltagande i rehabiliteringen, bör därför inte godtas. Med ett sådant förslag kan rätten till ersättning lätt komma att bli viktigare än viljan att seriöst medverka till sin egen rehabilitering. Vi yrkar således avslag på prop. 1990/91:141 såvitt avser förslag om ändring i lagen om allmän försäkring 22 kap. 16
§.
Försäkringskassornas roll
En första förutsättning för att försäkringskassornas roll skall förändras i det rehabiliterande arbetet är att sjuklön/arbetsgivarperiod införs. Regeringen har fått riksdagens uppdrag att framlägga ett förslag som kan leda till att sjuklön införs från den 1 januari 1992. Om detta inte blir fallet finns det inte några förutsättningar med nuvarande personaltillgång inom försäkringskassan att förändra arbetssättet i den av regeringen föreslagna riktningen. Det är en stor svaghet att den föreliggande propositionen inte åtföljs av ett förslag om införande av sjuklön.
En andra förutsättning för att genomföra en förbättrad rehabilitering är att arbetsskadeförsäkringen förändras vad gäller arbetsskadebegreppet. Den allt generösare bedömningen i praxis av kravet på samband mellan skadlig inverkan och uppkommen skada har lett till att allt fler sjukdomar och skador bedöms som arbetsskada. Den höga ändringsfrekvensen i försäkringsrätter och försäkringsöverdomstolen bidrar till en ohållbar situation. Frågan om vad som skall räknas som arbetsskada måste enligt vår mening få en snar lösning. Stora resurser kan då tillföras rehabilitering, sjukvård samt åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Livräntornas utformning måste naturligtvis beaktas i detta utredningsarbete. Vi förordar således en skyndsam översyn av lagstiftningen vad avser arbetsskadebegreppet.
När regeringen nu inte finner det möjligt att förändra och samordna sjukersättningen och arbetsskadeersättningen anser vi det skäligt att avlasta arbetsskadeförsäkringen genom en förlängning av samordningstiden. Den bör i ett första skede utökas med tre månader från och med den 1 juli 1991. Detta bör riksdagen besluta om.
Vi kan inte acceptera förslaget om försäkringskassornas stärkta roll som samordnare av rehabiliteringsarbetet. Vi utvecklar i denna motion ett annat förslag för att förbättra rehabiliteringsmöjligheterna. Redan befintliga organisationer med stor vana vid rehabiliteringsarbete -- däribland företagshälsovården -- bör användas. På så sätt kan en mindre byråkratisk organisation uppnås. Ansvaret för rehabiliteringsinsatserna bör i första hand läggas på primärvården och den behandlande läkaren. Företagshälsovården och yrkesinspektionen har självklart del i rehabiliteringsarbetet. Vi yrkar därför avslag på regeringens förslag om en ändring av lagen om allmän försäkring 1 kap 1
§.
Försäkringskassorna föreslås få befogenhet att upprätta en rehabiliteringsplan när den försäkrade är i behov av en åtgärd som kan berättiga till rehabiliteringsersättning. Vi ställer oss tveksamma till behovet av en sådan plan av olika skäl. Ett skäl är att en rehabiliteringsutredning skall företas där behovet av rehabiliteringsåtgärder bedöms som nödvändiga. Med en sådan utredning som grund för det fortsatta arbetet torde en särskild plan inte behövas och ett omfattande merarbete kan därmed undvikas. Planen skall enligt föredraganden tjäna två syften. Den kommer dels att vara ett instrument för försäkringskassornas bevakning av att åtgärderna genomförs, dels ett underlag för beslut om rehabiliteringsersättning. Med vårt förslag om ändrade aktörsförhållanden kommer försäkringskassan inte att ha hela detta ansvar. Ett annat skäl emot tvånget att upprätta en rehabiliteringsplan är att det inte tar hänsyn till arbetsplatsernas skiftande förhållanden, bland annat vad avser arbetsplatsernas storlek. Särskild hänsyn måste tas till de små företagen som kan ha svårigheter att genomföra denna byråkratiska uppgift utan ekonomisk ersättning för insatsen. Förslaget om genomförandet av en rehabiliteringsplan leder ofrånkomligen till ökad byråkrati och administration vid kassorna.
Rehabiliteringsplanen bör i de flesta fall kunna utgöras av en mycket enkel utredning. Det är överhuvudtaget angeläget att arbetet med att upprätta en sådan plan sker så individuellt och flexibelt som möjligt. Företagshälsovården eller primärvården bör enligt vår mening vara det organ som står för genomförandet av rehabiliteringsplanen. Vad här anförts om upprättandet av en rehabiliteringsplan bör ges regeringen till känna.
Rehabilitering omfattar såväl medicinsk behandling, medicinsk rehabilitering som arbetsmässig rehabilitering. För att nå ett lyckat resultat måste en samordning av dessa tre insatser ske. Det är vidare uppenbart att det inte enbart är fysiska tillstånd som kräver rehabiliterande insatser. Sociala faktorer kan vara starkt bidragande till en funktionsnedsättning.
Idag bedrivs medicinsk rehabilitering främst på någon av landets rehabiliteringskliniker. Lindrigare fall med tillfällig funktionsnedsättning rehabiliteras på lokal nivå inom primärvården. Riksförsäkringsverket förfogar över tre sjukhus. Inom vissa företag finns särskilda rehabiliteringsanläggningar. Ett ökat intresse för denna verksamhet har visats med tillkomsten av arbetslivsfondens medel samt de särskilda medel som försäkringskassan ställt till förfogande. Inom de flesta landstingsområden finns även någon rehabiliteringsklinik.
Inom primärvården möter man de flesta sjuka som behöver rehabiliterande insatser. Det finns därför starka skäl för ökade satsningar på primärvårdens läkare så att de får huvudansvaret för det rehabiliterande arbetet. De äger kunskapen om personens sjukdomsbild och känner väl vilka vägar som finns för att både medicinskt och arbetsmässigt återföra patienten till en bättre livssituation. En god primärvård avlastar utan tvekan den slutna vården och ger därmed utrymme för besparingar. Primärvården måste förstärkas kraftigt för att kunna möta de olika kraven. Primärvården bör enligt vår uppfattning utvecklas. Den kan organiseras i olika driftformer och utföras av olika utövare i offentlig, privat eller kooperativ regi. En fortsatt utbyggnad av primärvården är således angelägen. Vad här anförts om behovet av resursförstärkning till primärvården bör ges regeringen till känna.
När det gäller den arbetslivsorienterade rehabiliteringen har den visat sig ge låga effekter. Detta främst beroende på bristande samordning mellan sjukvårdande insatser och arbetsvårdande, arbetsorienterade insatser. Ett undantag kan dock vara den sjukvård som bedrivs inom företagshälsovårdens ramar. Här är ofta samspelet mellan den sjukvårdande och arbetsvårdande insatsen intim och just därför finns här goda möjligheter att skapa den nödvändiga kontinuiteten i rehabiliteringen.
Genom den förändrade roll som företagshälsovården skall spela enligt regeringens prop. 1990/91:140 anser vi det därför vara rätt väg att också i företagshälsovårdens arbete lägga ansvaret för den arbetsorienterade rehabiliteringen. I propositionen föreslås bland annat att företagshälsovården skall vara en brygga mellan arbetsplatsens och samhällets insatser samt att den skall vara en kontaktpunkt för olika funktioner såväl inom som utom arbetsstället som ofta behöver medverka i rehabiliteringsprocessen.
Företagshälsovården omfattar närmare 90 procent av alla företag och på sikt kommer ännu flera att anslutas. Företagshälsovården tillsammans med yrkesinspektionen har goda kunskaper om arbetslivets förhållanden. Individens hela situation kan därmed beaktas.
Enligt förslaget till tillägg i lagen om allmän försäkring 22 kap. 5
§ skall försäkringskassan utöva tillsyn över de insatser som behövs för rehabiliteringsverksamheten. Då yrkesinspektionens systemtillsyn även innefattar att se över de insatser som här avses, skapas i praktiken två tillsynsmyndigheter. Det krävs därför ett förtydligande på den punkten.
Rehabiliteringsersättning
I propositionen föreslås att rehabiliteringsersättning skall kunna utges fram till den månad man fyller 65 år. Genom de rehabiliteringsinsatser som görs idag finns det erfarenheter som tyder på att vinsten med rehabiliterande åtgärder så nära i tiden innan pensionen är mycket dålig. Dessa åtgärder upplevs dessutom som föga meningsfulla av den enskilde. I de flesta fall beror sjukskrivningarna i åldrarna över 60 år på utslitningssymptom. Motivet att i den åldersgruppen satsa alltför intensivt på rehabiliterande insatser saknas därmed. De stora resurserna måste i stället läggas på förebyggande insatser på åldersgrupperna under 60 år. Sjukvårdande behandling skall naturligtvis ges i samma omfattning som hälso- och sjukvårdslagen förutsätter. Sjukpenningen bör därför i dessa åldersgrupper ersätta rehabiliteringsersättning. Detta bör ske i ett inledningsskede till dess erfarenheter nåtts om vilka resultat det föreslagna rehabiliteringsarbetet får. Ersättningen bör enligt vår mening utgå till den månad man fyller 60 år. Vi yrkar därför avslag på förslaget om tillägg till lagen om allmän försäkring 22 kap. 7
§ 4 st.
Rehabiliteringspenningen föreslås utgöra 100 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Centerpartiet har i tidigare motioner fört fram kravet att det alltid skall löna sig att arbeta. Den ersättning som erhålls för kortare arbetsfrånvaro skall inte överstiga lönen vid arbete. Vi finner därför skäl att även vad gäller denna typ av ersättning reducera rehabiliteringspenningen med den eventuella ersättning som utges via avtalsbundna ersättningar. Vad här anförts om rehabiliteringsersättningens storlek bör ges regeringen till känna.
Övergång från sjukpenning till förtidspension
Enligt föredraganden skall tidsgränsen för en sjukskrivning maximeras till ett år. När sjukpenning har utbetalats under ett års tid och rehabiliteringsåtgärder inte kan komma ifråga samt att nedsättningen av arbetsförmågan bedöms varaktig eller bestående bör ersättningen utges i form av sjukbidrag eller förtidspension. Som en brasklapp tillfogar föredraganden att regeln inte kan få absolut giltighet.
I socialdemokraternas valplattform från januari i år står bl a att läsa: ''Socialdemokratin accepterar inte ett samhälle som passivt åser att medborgare slås ut från arbetslivet. Kraftfulla åtgärder måste sättas in för att förhindra utslagning och för att de som trots allt slås ut skall kunna återgå till arbetet.''
Vi efterlyser de kraftfulla åtgärderna i detta sammanhang. Gång på gång har centerpartiet konstaterat att förtidspensionering för många orsakar ett stort lidande samtidigt som ökningen av antalet förtidspensionerade är samhällsekonomiskt oförsvarbart. Det är inte enligt vår mening försvarbart att låta sparivern gå ut över de svagare grupperna i arbetslivet; äldre kvinnor, unga handikappade och invandrare. Vi yrkar därför avslag på propositionen i den delen.
Kvinnors arbete
Det är ofta kvinnor som utför arbeten som t ex sjukvårdsbiträden, lokalvårdare och industriarbetare och som drabbas av utslitning. De får i första hand belastningsskador p g a ensidiga och monotona arbetsuppgifter. Kvinnors möjligheter att påverka sin situation är sämre genom att många kvinnor arbetar deltid, har huvudansvaret för hem och familj och engagerar sig mindre än män i fackligt arbete. Inslaget av invandrarkvinnnor i utsatta arbeten är stort. Det krävs ökade insatser för att hjälpa dessa kvinnor att få en tryggare arbetsmiljö.
Det finns enligt vår uppfattning starka skäl att i rehabiliteringsarbetet beakta kvinnors hela sociala situation. Den yrkesrådgivande verksamheten som bedrivs i skolorna måste betydligt mera handfast informera unga kvinnor om vikten av en god arbetsmiljö. En förbättrad studievägledning och införande av tjänstbarhetsintyg är exempel på åtgärder för att förhindra ett felaktigt yrkesval. Vad här anförts om behovet av att beakta kvinnors hela livssituation i arbetslivet och i rehabiliteringssammanhang bör ges regeringen till känna.
Missbruksproblem
Ett stort antal sjukskrivningar beror många gånger på ett begynnande missbruksproblem. När detta beroende väl manifesterats är det ofta för sent med rehabilitering. Den största vinsten görs därför genom tidiga insatser. Tyvärr saknar ofta både arbetsgivare och arbetskamrater kunskap om hur man bemöter dessa problem. Här krävs massiva insatser för att förverkliga målet om att arbetslivet skall vara drogfritt. Många frivilligorganisationer har stora erfarenheter som bör utnyttjas effektivare på arbetsplatserna. Missbruksproblemen måste ges en framskjutande plats i det rehabiliterande arbetet, där frivilligorganisationernas kunskaper tas till vara. Vad här anförts om behovet av åtgärder mot drogmissbruk på arbetsplatser bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en klarare definition av arbetsgivarens ansvar i rehabiliteringsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individens rätt till integritet i rehabiliteringsarbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en differentiering av arbetsgivaravgifterna,
4. att riksdagen avslår proposition 1990/91:141 såvitt avser förslag om ändring i 22
kap. 16
§ lagen om allmän försäkring i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppdrag att skyndsamt föreslå ändringar i arbetsskadebegreppet i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen beslutar att samordningen mellan arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen förlängs till 180 dagar fr o m den 1 juli 1991,
7. att riksdagen avslår proposition 1990/91:141 såvitt avser förslag om ändring i 1
kap. 1
§ lagen om allmän försäkring i enlighet med vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprättandet av en rehabiliteringsplan,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resursförstärkningar till primärvården,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av klargöranden mellan yrkesinspektionens och försäkringskassans tillsynsroll,
11. att riksdagen avslår proposition 1990/91:141 såvitt avser förslag om tillägg till 22
kap. 7
§ fjärde stycket lagen om allmän försäkring i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rehabiliteringsersättningens storlek,
13. att riksdagen avslår proposition 1990/91:141 såvitt avser regler om övergång från sjukpenning till förtidspension i enlighet med vad i motionen anförts,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att beakta kvinnors hela livssituation i arbetslivet och i rehabiliteringsarbetet,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder mot drogmissbruk på arbetsplatser.
Stockholm den 16 april 1991 Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Ulla Tillander (c) Rosa Östh (c) Göran Engström (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c) Gunnar Björk (c)