Inledning
Under hela 1980-talet har socialförsäkringssystemet debatterats och ifrågasatts. Störst kritik har riktats mot vår sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring för att dessa skulle bidra till att människor passiviseras och väljer bidrag i stället för arbete. Ofta har debatten förts som om de flesta av oss enbart använder socialförsäkringssystemet för att lura till oss förmåner. Kritiken från de borgerliga partierna mot socialförsäkringssystemet måste bedömas utifrån att de har en annan syn på fördelningspolitiken. På så sätt blir den förståelig eftersom socialförsäkringarna är en viktig del av fördelningspolitiken och innebär en inkomstomfördelning till förmån för människor med låga inkomster.
Regeringens förslag för att skapa bättre möjligheter att få människor tillbaka till arbete efter sjukdom är påverkade av den borgerliga kritiken. Vänsterpartiet motsätter sig inte alla förändringar i vårt nuvarande system men vi anser att förändringarna skall ske från den grundläggande principen om att människors beroende av och utlämnande till arbetsgivarna inte får öka. Vi anser också att förändringar inte får medföra att människor med kroniska sjukdomar och handikapp får sina möjligheter på arbetsmarknaden ytterligare försämrade. Enligt vår mening är det inte heller acceptabelt att ytterligare försämra villkoren i sjukförsäkringen genom att tidsbegränsa rätten till sjukpenning.
Propositionen utgår med all tydlighet från att en arbetsgivarperiod införs i sjukförsäkringen och att det därmed skall finnas tillräckliga resurser på försäkringskassorna för de ökade arbetsuppgifter som blir följden av propositionens förslag. Vänsterpartiet har i annat sammanhang yrkat avslag på förslaget om arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen men även om det blir riksdagens beslut så är det oklart om den förändringen verkligen medför att försäkringskassans utökade ansvar kan genomföras i praktiken.
Arbetsgivarens ansvar för rehabiliteringsutredning
När arbetsgivaren får ansvaret att utreda och bedöma behovet av rehabiliteringsåtgärder finns det en uppenbar risk för att den anställdes integritet inte skyddas. Visserligen är det meningen att läkarutlåtande skall skickas till försäkringskassan men det är svårt att förstå hur en utredning av eventuellt rehabiliteringsbehov rent praktiskt skall gå till utan att den anställde behöver tala om vilken sjukdom eller vilka problem som är grunden för funktionsnedsättningen. Propositionen berör inte ens frågorna om integritet eller att det behövs något skydd för den enskilde arbetstagaren.
I propositionen framhålls vikten av att den anställde samarbetar aktivt i rehabiliteringen och för att klarlägga rehabiliteringsbehoven. Det är inte omöjligt att det kan uppstå situationer där den anställde har en annan uppfattning om sina behov och möjligheter än vad arbetsgivaren och eventuellt försäkringskassan har. Och för den enskilde kan det vara svårt att hävda sina rättigheter gentemot en arbetsgivare som man är beroende av för att över huvud taget få en chans till arbete. Den anställde måste därför garanteras rätt att den fackliga organisationen ges möjlighet att företräda en medlem inför arbetsgivare och myndighet om den enskilde så begär.
Många sjukskrivningar och särskilt de långvariga har en grund i arbetets art, organisation eller arbetsförhållandena i övrigt på arbetsplatsen. Det finns därför skäl att arbetsgivaren får ett ökat ansvar för rehabiliteringen. Men i propositionen förs ingen diskussion om behovet av rehabilitering och arbetsanpassning för människor med funktionsnedsättningar som står utanför arbetsmarknaden och handikappade som önskar byta arbete. Förslaget om arbetsgivarens ansvar för rehabilitering får inte leda till att kroniskt sjuka och handikappade får ytterligare svårigheter att komma in på arbetsmarknaden eller byta arbetsgivare.
Den risken är uppenbar då arbetsgivaren vet att om människor som redan har funktionshinder anställs, så är risken större för att arbetsgivaren i framtiden skall få ansvar för eventuell omplacering och rehabilitering. Det finns också risk för att arbetsgivarna inte anser att de har möjlighet att ställa arbetsträningsplatser till förfogande för dem som står utanför arbetsmarknaden då de i första hand måste ha kapacitet för eventuella omplaceringar för den redan anställda personalen. Regeringen bör därför återkomma med förslag, exempelvis förstärkning av främjandelagen så att den kan användas enligt vad som var avsikten när lagen tillkom.
Försäkringskassans ansvar
Försäkringskassans rehabiliteringsansvar uttrycks i propositionen som ett samordningsansvar och utövande av tillsyn över de olika insatserna för de försäkrade. I speciella fall skall försäkringskassan överta ansvaret för att en rehabiliteringsutredning kommer till stånd. Någon egentlig specificering av i vilka speciella fall som det är försäkringskassans ansvar att till alla delar svara för rehabiliteringen framgår inte av propositionen. Det finns inte heller några förslag om sanktionsmöjligheter gentemot arbetsgivare som inte fullgör sina skyldigheter.
Men förutsättningarna för arbetsgivare att klara rehabiliteringsansvaret är givetvis oerhört olika beroende på hur stor arbetsplatsen är och variationen i arbetsuppgifter. För att undvika onödig tidsfördröjning i rehabiliteringen för den enskilde och ett rent godtyckligt tillämpande av reglerna om rehabilitering måste arbetsgivarens ansvar preciseras ex.vis om ansvaret gäller fullt ut även på små arbetsplatser med en eller ett par anställda. Även försäkringskassans ansvar för att rehabilitering påbörjas när arbetsgivaren inte fullgör sin åligganden bör preciseras.
Rehabiliteringsersättningen
Rehabiliteringsersättning skall enligt förslaget normalt endast betalas ut för ett år. Endast om synnerliga skäl föreligger, ex.vis att rehabiliteringen väntas vara färdig inom kort och leda till ett arbete skall ersättningstiden kunna förlängas. Enligt vår mening är ett års rehabilitering i många fall alldeles för kort tid. Erfarenheten visar att det inte är ovanligt att människor som är i behov av rehabilitering och byte av arbetsuppgifter har en dålig skolunderbyggnad.
För att arbetsrehabiliteringen skall kunna fungera tillfredställande behövs det då även komplettering i vissa grundläggande baskunskaper. Då krävs det betydligt längre tid än 365 dagar. Utan en komplettering av baskunskaper kan i många fall hela projektet med rehabiliteringen förfelas. Riksdagen bör därför ändra förslaget i denna del till att om särskilda skäl föreligger, ex.vis behov av kompletterande utbildning så kan rehabiliteringsersättning utgå längre tid än ett år.
Övergång från sjukpenning till förtidspension
Enligt regeringen är det grundläggande syftet med förslaget om ändrade regler vid rehabilitering att förhindra att människor slås ut från arbetsmarknaden och att antalet förtidspensionärer på så sätt ökar. Mot den bakgrunden är det märkligt att regeringen föreslår att rätten till sjukpenning skall tidsbegränsas till ett år och därefter skall sjukpenningen omvandlas till sjukbidrag eller förtidspension om det bedöms som det heter i förslaget att arbetsförmågan är nedsatt för avsevärd tid.
Tidsbegränsningen av sjukpenningen måste få till konsekvens ett ökat antal förtidspensionärer i stället för ett minskat antal. Visserligen uppnås på så sätt besparingar i statsbudgeten på sjukförsäkringen genom att den enskilde får lägre ersättning som förtidspensionär, men utslagningen från arbetslivet kommer att öka. Det är givetvis mycket svårare att få någon tillbaka till arbetslivet som redan är pensionerad än vad det är att rehabilitera någon efter en lång sjukskrivning. En tidsbegränsning till ett år av rätt till sjukpenning är också ett mycket stort ingrepp i sjukförsäkringen. Förslaget bör därför avslås av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att om den enskilde så begär skall den fackliga organisationen ges möjlighet att företräda den enskilde gentemot arbetsgivare och myndigheter i rehabiliteringsutredning och rehabiliteringsplanering,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag för att stärka kroniskt sjuka och handikappades rätt till arbetsrehabilitering, enligt motionens förslag,
3. att riksdagen hos regeringen begär en precisering av arbetsgivarens resp. försäkringskassans ansvar i rehabiliteringen,
4. att riksdagen beslutar att om särskilda skäl föreligger, exempelvis behov av kompletterande utbildning, skall rehabiliteringsersättning utgå under längre tid än ett år,
5. att riksdagen avslår förslaget om att sjukpenning som regel bara skall kunna utgå under ett år.
Stockholm den 16 april 1991 Margó Ingvardsson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)