Inledning
I tandvårdslagens § 2 står: ''Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen.'' Tandhälsan hos det svenska folket har förbättrats avsevärt de senaste decennierna. Det är resultatet av målinriktade tandhälsoinsatser från tandvården i kombination med en allt bättre egenvård.
Andel av det totala tandläkararvodet 1975 1987
Förebyggande vård 22% 36% Protetik 36% 24% Övrig tandvård 42% 40%
------------ ------------
100% 100% Källa: RFV
Fortfarande finns det dock grupper som inte omfattas av ''en tandvård på lika villkor'', t ex tandvårdsrädda och hemsjukvårdspatienter.
Tandvården är idag en av de få sektorer inom hälso- och sjukvården som fungerar efter principen valfrihet för flertalet medborgare.
Fri etableringsrätt för tandläkare
Det är väsentligt att den enskilde medborgaren själv kan välja vilken tandläkare han/hon vill anlita. Det måste så långt möjligt finnas ett fritt val mellan tandläkare oavsett om dessa arbetar inom privat eller offentlig tandvård. I glesbygd är det viktigt att landstingen tar ett social- och regionalpolitiskt ansvar för medborgarnas tandvårdsservice.
Folkpartiet liberalerna anser att det ska finnas en fri etableringsrätt för tandläkare. Det ska vara möjligt för tandläkare att ansluta sig till tandvårdsförsäkringen oavsett var han eller hon vill etablera sig.
Det är bättre att låta människors efterfrågan på tandvård styra etableringarna än att dessa avgörs i administrativ ordning. Socialdemokraterna har tyvärr genomdrivit en permanent etableringskontroll.
Förutom att etableringskontrollen minskar människors valfrihet, minskar den dessutom konkurrensen. Om man möjliggör etableringsfrihet för tandläkare leder detta också till att kostnaden minimeras, dvs. en hushållning med offentliga utgifter.
Regeringen anför numera att det främsta skälet för att begränsa tandläkarnas anslutning till tandvårdsförsäkringen är de begränsade ekonomiska resurser som står till buds för tandvården.
Det är mycket tveksamt om de totala kostnaderna för tandvården hålls nere genom etableringskontroll som minskar konkurrensen. Den socialdemokratiska tandvårdspolitiken innebär en strävan mot att landstingen ska svara för en viss minsta del av vuxentandvården oavsett om det finns efterfrågan på tandvård från folktandvården eller inte.
Möjligheterna till jämförelser mellan en privat och en offentlig tandvårdssektor är stimulerande för båda parter. De produktivitetsdifferenser mellan sektorerna för åren 1975--1985 som Ingvar Westerberg påvisade i sin avhandling ''Produktion, produktivitet och kostnader i svensk tandvård'' har stimulerat folktandvården runtom i Sverige till ett ambitiöst rationaliseringsarbete. Den reformering av folktandvårdens organisation som inletts i många landsting bör uppmuntras.
Etableringskontrollen infördes för att garantera folktandvården tandläkare under uppbyggnaden av barn- och ungdomstandvården på 1970-talet. Vårdefterfrågan och inte administrativa beslut skall avgöra var tandläkare kan etablera sig. Folktandvården bör locka till sig tandläkare med positiva stimulansåtgärder och inte med tvångsregleringar.
Mer konkurrens inom specialisttandvården
Det är viktigt att det finns valmöjligheter och konkurrens även inom specialisttandvården. Privatpraktiserande specialisttandläkare bör omfattas av samma ersättningsvillkor som offentliganställda kollegor.
Mer valfrihet för barn och ungdom
Enligt nuvarande bestämmelser svarar landstingen genom folktandvården för all barn- och ungdomstandvård t.o.m. 19 år. Om patienter yngre än 20 år själva skulle vilja välja sin tandläkare är deras valfrihet starkt beskuren. Med nuvarande regler saknas möjligheten för hela familjen att t.ex. gå till en och samma tandläkare. Folktandvården bör därför ersätta tandvårdskostnader för barn och ungdomar upp till 20 år som väljer att gå till en tandläkare utanför folktandvården.
Reaktioner på tandfyllnadsmaterial
Riksdagen beslutade i höstas att bifalla ett förslag från oss om att den som på grund av sjukdomsbesvär vill byta ut sina amalgamfyllningar skall kunna göra detta på ett enkelt sätt och till rimlig kostnad (1990/91:SfU5). Vi förutsätter att riksförsäkringsverket och socialstyrelsen snarast gör en översyn av rekommendationerna om tillämpningen av bestämmelserna i 9
§ tandvårdstaxan vad gäller utbyte av amalgamfyllningar så att nya bestämmelser kan gälla från 1 juli 1991.
Bättre stöd till tandvårdsrädda m.fl.
Fortfarande finns det grupper i vårt samhälle som icke på ett tillfredsställande sätt omfattas av en god tandvård. I ''det glömda Sverige'' finns många människor med tandvårdsrädsla, en rädsla som är så stark att man inte söker tandvård över huvud taget eller endast i mycket akuta fall. För att den tandvårdsrädde lättare ska våga ta den första kontakten med tandläkare, har man i Jämtlands län provat ett lovande system med kontaktpersoner som inte arbetar inom tandvården och vilka i sin tur förmedlar tid hos lämplig tandläkare. Inom tandvården i Sverige finns specialkunskap och behandlingsmetoder vid tandvårdsfobier endast på enstaka ställen. Varje tandvårdshuvudman bör åläggas att erbjuda sådan behandling, lätt tillgänglig för patienterna i upptagningsområdet.
En annan grupp som inte automatiskt etablerar regelbundna tandvårdsvanor, trots en i många fall eftersatt munhälsa, är flyktingar och invandrare. Här bör aktiva åtgärder insättas för information om förebyggande åtgärder redan på flyktingförläggningarna.
Inom hemsjukvård, sjukhus och andra institutioner finns det fortfarande patienter med ett eftersatt behov av såväl förebyggande som reparativ tandvård. Det finns inget skäl att denna vård meddelas enbart av folktandvårdens personal. Samverkan mellan privat och offentlig tandvård är synnerligen lämplig. Många av patienterna, som fått sin tandvård hos privata vårdgivare före sin sjukdom, kan då behålla sin tidigare tandläkare.
Ett annat problem som vi uppmärksammar är den muntorrhet som orsakas av Sjögrens syndrom. Sjukdomen leder till betydligt försämrad tandhälsa och höga tandvårdskostnader för den enskilde. Tandvårdspersonalen behöver ökad kunskap om detta syndrom. Möjligheterna till ersättning via tandvårdsförsäkringen måste förbättras för denna grupp. Vi anser att denna grupp bör omfattas av avgiftsfri tandvård.
Försöksmodeller inom tandvårdsförsäkringen
Trots en förbättrad tandhälsa har tandvårdens reala kostnader stigit mer än den allmänna pris- och lönenivån. En viktig förklaring till detta torde vara att vi får fler äldre, som lever längre och har egna tänder.
Socialstyrelsen har nämnt ytterligare förklaringar till ökningen av tandvårdsförsäkringens kostnader under senare år, nämligen: ''ökad andel vuxentandvård inom folktandvården, ökad produktivitet framförallt inom folktandvården, ökad användning av tandhygienister inom vuxentandvården, en ökad ambitions- och kvalitetsnivå inom tandvården i takt med samhällets krav i övrigt samt en minskad användning av amalgam med åtföljande ökad användning av dyrare ersättningsalternativ''.
Utgifterna via tandvårdsförsäkringen har ökat, dock utan att fullt ut kompensera privattandläkare och landsting för deras ökade kostnader. Tandvårdstaxan är en permanent prisreglering, där regeringen bestämmer både tandläkarnas arvode och patientavgifter. Tandvårdstaxan har successivt urholkats i förhållande till den allmänna prisutvecklingen och den ger inte längre tandläkare och personal skälig ersättning för utfört arbete.
Riksförsäkringsverket har på regeringens uppdrag utrett en ändrad tandvårdstaxa bl.a. enligt ett system med s.k. bastandvård. Det är bra att regeringen nu inte lägger fram förslag av det skisserade baspaketet, som enligt vår uppfattning var fyllt av byråkrati och kontroll.
Vi vill redovisa några krav som bör ställas på ett taxesystem:
1. Tandhälsa skall belönas.
2. Stimulans till regelbunden tandvård.
3. Högkostnadsskydd för stora och oförutsedda tandvårdskostnader.
4. Enkel administration.
5. Skälig ersättning för utfört arbete.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen en förändring av högkostnadsskyddet så att försäkringskassan från 1 juli 1991 lämnar 50% i stället för 75% för den del av en behandlingskostnad som överstiger 3 000 kr. men understiger 7 000 kr. Vidare föreslås en skärpning av föreskrifterna angående behandlingsperiodens längd. Dessa åtgärder beräknas sammanlagt reducera försäkringens utgifter med ca 270 milj.kr. per år. Vi har på grund av Sveriges dåliga ekonomi inget att invända mot dessa förslag.
Folkpartiet liberalerna avvisar riksförsäkringsverkets föreslagna ändringar i taxans sanktionssystem vid brott mot taxans bestämmelser. Som alla andra medborgare är givetvis också tandläkare underställda staffrättsligt ansvar. Bedrägerier och bedrägliga beteenden gentemot försäkringskassan eller tandvårdstaxans bestämmelser är att betrakta som kriminella handlingar som skall leda till böter eller fängelse. Om en tandläkare har gjort sig skyldig till allvarliga brott mot taxans bestämmelser förefaller den frågan bäst lämpad att avhandla i allmän domstol. En tandläkare som är uppenbarligt odontologiskt oskicklig bör mista sin plats på förteckningen. Dessa sanktionsmöjligheter finns redan idag. De är ytterst kännbara och behöver inte utvidgas.
Enligt budgetpropositionen skall försöksverksamhet startas som syftar till att pröva olika system för ersättning från försäkringen till huvudmännen med utgångspunkt från att ersättningen beräknas efter ett visst belopp per individ som omfattas av försöket. Den knapphändiga beskrivningen väcker frågor omde rättsliga och ekonomiska konsekvenserna för privattandläkarna som svarar för huvuddelen av vuxentandvården i landet. Det är t.ex. oklart om försöksverksamheten skall ske på frivillig grund eller vara obligatorisk för samtliga privattandläkare inom försöksområdet.hur försökslandstinget skall förena sina olika roller som försäkringsgivare, producent och finansiärer genom beskattningsrätt.patienternas rätt till fritt tandläkarval och ev. inskränkningar i rätten till försäkringsersättning.
Riktlinjerna för försöksverksamheten är sålunda i flera avseenden ofullständiga och behöver kompletteras på bl.a. följande punkter:vikten av en opartisk utvärdering, som förutom kostnadsanalyser även belyser tandhälsoeffekter och patientreaktioner (omhändertagande och service)ett klart uttalande om önskvärdheten av att också (delar av) storstadsområden kan ingå i försöksverksamheten försöksverksamheten får inte leda till en ''frysning'' eller reformstopp av tandvårdsförsäkringen under försöksperioden.
Vi vill redovisa några alternativa försöksmodeller som var för sig eller i kombination skulle prövas inom ramen för planerad försöksverksamhet.
1. Överföring av tandvårdsförsäkringen till försäkringskassa
Förslaget innebär att försäkringskassan inom ramen för en klumpsumma från staten -- uträknad på grundval av tidigare utgiven försäkringsersättning inom kassaområdet -- ges rätt att i samråd med vårdgivarna besluta om taxesystem och ersättningsregler. Den årliga klumpsumman justeras med hänsyn till kostnadsutvecklingen. Om budgetramen överskrids ett år minskas budgetramen med motsvarande belopp följande år och försäkringens ersättningsregler justeras.
2. Försök i storstadsområden
Enskilda privattandläkare ges rätt att träffa överenskommelse med försäkringskassa om flerårigt vårdåtagande för sina patienter där ersättningen till viss del skulle utgå per patient i kombination med en prestationsbaserad arvodering.
3. Landstingen bör uppmuntras att privatisera folktandvårdskliniker.
4. Upphandling av barn- och ungdomstandvård
Enligt gällande tandvårdslag skall landstingen svara för kostnadsfri tandvård för barn och ungdomar t.o.m. 19 års ålder. Syftet med en försöksverksamhet skulle vara att pröva olika former för upphandling av dessa tjänster inom och utom landstingets egen organisation.
5. Försök med avreglerat taxesystem och återbäringstaxa
Nuvarande permanenta prisreglering avskaffas och ersätts av ett system med rekommendationer till vårdgivarna med rätt till avvikelse inom ett givet intervall. Tandvårdsförsäkringen ger patienterna ersättning för utförd tandvård enligt en särskild återbäringstaxa med fasta krontalsbelopp. Nuvarande högkostnadsskydd kan inarbetas i denna återbäringskassa.
Samtliga försök måste ske i samförstånd mellan berörda vårdgivare, försäkringskassan och statsmakterna. Vi vill inte ha någon tandvårds-Dagmar och därför förutsätter vi att försäkringskassan även fortsättningsvis skall vara huvudansvarig för tandvårdsförsäkringen med uppgiften att handha administrationen, ombesörja utbetalning av försäkringsersättning och utöva tillsynen över vårdgivarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avskaffa etableringsbegränsningarna för tandläkare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mer konkurrens inom specialisttandvården,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mer valfrihet för barn och ungdom att själva välja sin tandläkare,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ökade möjligheten att få byta ut amalgamfyllningar med ersättning från tandvårdsförsäkringen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bättre stöd till tandvårdsrädda,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tandvård som ges inom hemsjukvård, sjukhus och andra institutioner inte bara skall ges av folktandvårdens personal,1]
5. att riksdagen beslutar att patienter med Sjögrens syndrom skall omfattas av avgiftsfri tandvård,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om olika försöksmodeller inom tandvårdsförsäkringen.
Stockholm den 25 januari 1991 Sigge Godin (fp) Barbro Sandberg (fp) Maria Leissner (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)
1 1990/91:So533 dd