Socialförsäkringssystemet syftar till att tillgodose medborgarnas behov av ekonomisk grundtrygghet vid sjukdom, rehabilitering, handikapp och ålderdom. Den ekonomiska omfattningen av systemet beräknas under budgetåret 1990/91 uppgå till 254 miljarder kronor. Detta innebär att dess andel av BNP utgör drygt 20%. Riksförsäkringsverket (RFV) och de 26 försäkringskassorna svarar för administrationen av systemet.
Utgiftsökningen inom systemet har under 1980-talet varit kraftig. Detta har haft en tendens att tränga undan andra angelägna behov. Det är ett tecken på att socialdemokraterna misslyckats med att förvalta och utveckla den svenska välfärden. Transfereringarnas tillväxt har lämnat ett mycket blygsamt utrymme för såväl ökade insatser inom en rad viktiga offentliga verksamheter som för reallöneökningar. Den snabba kostnadsökningen inom socialförsäkringssystemet försvårar en angelägen sänkning av det totala skattetrycket.
Det är betecknande att kostnaderna inom exempelvis arbetsskadeförsäkringen, timsjukpenningsystemet och sjukpenning under utbildning har tillåtits skena iväg samtidigt som förslag om angelägna åtgärder för att exempelvis kapa operationsköerna och förbättra situationen för handikappade avvisats av riksdagens majoritet. Det glömda Sverige har blivit lidande av socialdemokraternas oförmåga att ta itu med den otyglade tillväxten inom vissa delar av socialförsäkringssystemet.
I denna motion för vi fram ett antal förslag och synpunkter inom socialförsäkringen som på olika sätt medför att systemet bättre uppnår sina syften, bl.a. följande:Inför sjuklön och kompensera arbetsgivarna Inför arbetsgivarinträdeInför flexibla nivåer inom sjukförsäkringenSlopa kravet om anmälan av sjukpenninggrundande inkomstUtbildning bör inte finansieras genom sjukpenningÖverför medel från sjukförsäkringen till sjukvårdenFörbättra reglerna vid tillfällig föräldrapenning
Inför sjuklön och kompensera arbetsgivarna
Våren 1990 fick vi -- i samband med en överenskommelse med regeringen om stabiliseringspolitiken -- gehör för en rad angelägna åtgärder inom socialförsäkringen, bl.a. en reformering av arbetsskadeförsäkringen och införande av en lagfäst sjuklön. Regeringen har emellertid misskött den fortsatta hanteringen av dessa åtgärder. I det s.k. krispaketet hösten 1990 drog regeringen ensidigt tillbaka sitt löfte om att sjuklön skulle införas. Istället föreslogs en tämligen komplicerad förändring av sjukersättningen med ökad självrisk. Den främsta förändringen utgörs av sänkta ersättningsnivåer för de försäkrade vid korttidssjukskrivningar.
Denna förändring börjar gälla fr.o.m den 1 mars 1991. Reglerna som följer av denna förändring är ohanterliga och kräver en ökad kontroll och byråkrati från försäkringskassornas (FK) sida. Med en lagstadgad sjuklön hade kassorna kunnat spara in ca 2000 tjänster. Resurser hade därvid kunnat frigöras för ansträngningarna att förbättra rehabiliteringen och därmed sänka det s.k ohälsotalet. Nu måste stor kraft i stället ödas på en tung byråkrati.
Enligt det riksdagsbeslut som fattats med stöd av (s), (m) och (c) skall sjuklön under de första 14 dagarna nu i stället införas från den 1 januari 1992. Vi anser det värdefullt att arbetsgivarna härigenom får ta över det ekonomiska ansvaret för de korta sjukfallen. Inte minst bör detta utgöra en morot att ta itu med dåliga arbetsmiljöer. Men försäkringskassorna borde ha sluppit att genomgå två tidsödande förändringar. De skall nu först under 10 månader administrera en sänkt ersättning varefter de -- om regeringen inte ändrar sig en gång till -- den 1 januari 1992 kommer att befrias från flertalet uppgifter kring korttidsfrånvaron. Den hårda belastning som nu råder hos kassorna är en direkt följd av socialdemokraternas slalomåkning mellan olika ståndpunkter i denna fråga.
Det borde vara en viktig del i införandet av sjuklön att arbetsgivaravgifterna sänks. En sjuklön innebär att arbetsgivarna tar på sig kostnaderna för de anställdas sjukpenning under de 14 första dagarna. Det är därför en självklarhet att de måste bli kompenserade för denna utgift. Men om detta sägs inget i riksdagens beslut. I den ursprungliga överenskommelsen från våren 1990 ingick sänkt arbetsgivaravgift som en självklar del av sjuklönereformen. Folkpartiet liberalerna står till skillnad från regeringen fast vid denna ståndpunkt.
Inför arbetsgivarinträde
Arbetsgivarinträde innebär att arbetsgivaren administrerar den anställdes sjukfrånvaro. Den sjukskrivne behöver bara vända sig till arbetsgivaren som sedan sköter resterande administration. Försäkringskassan betalar ersättningen till arbetsgivaren som sedan betalar ut lön till den anställde, med de föreskrivna avdragen.
Ett införande av lagstadgad sjuklön på 14 dagar utesluter inte ett system med arbetsgivarinträde. Efter de första 14 dagarna med sjuklön finns det mycket som talar för att arbetsgivaren även fortsättningsvis bör administrera den sjukskrivnes sjukpenning. Det finns flera fördelar med ett arbetsgivarinträde, nämligen:Den sjuke behöver bara vända sig till en instans. Arbetsgivaren får i samband med ett sjuklönesystem mer rutin att administrera sjukfrånvaro och det kan knappast uppfattas som ett merarbete att även efter de 14 första dagarna göra det. Dessutom har arbetsgivarna redan i dag ett visst administrativt merarbete när arbetstagaren är sjuk.Med arbetsgivarinträde skulle den sjukskrivne få sin lön regelbundet från arbetsgivaren. Inkomsterna blir då regelbundna, vilket inte alltid är fallet vid sjukskrivningar i dag. Sjukpenningen betalas för närvarande ut oberoende om arbetsgivaren gör ett avdrag på lönen innevarande månad eller nästkommande. Detta medför därför att arbetstagaren ena månaden kan få betydligt högre inkomster än normalt och nästkommande månad blir inkomsterna därför ofta kännbart låga. Försäkringskassorna skulle ytterligare avlastas vissa tunga administrativa uppgifter, t.ex genom att det bör bli möjligt att betala ut sjukpenningen till arbetsgivarna en gång per månad.Arbetsgivarinträde fyller ett syfte även i rehabiliteringshänseende, eftersom den sjuke inte lika lätt blir bortglömd av sin arbetsgivare då denne måste administrera sjukpenningen.
Arbetsgivarinträde är särskilt praktiskt inom stora företag. Vi föreslår därför att detta införs i kombination med sjuklön. Arbetsgivarinträdet bör tillämpas så länge som anställningsförhållandet varar. Vissa undantag från arbetsgivarinträde bör få finnas. Dessa undantag bör vara av liknande karaktär som undantagen för den kommande sjuklönen. Där föreslås vissa undantag för bl.a små arbetsgivare och de som är uppdragstagare.
Inför flexibla nivåer inom sjukförsäkringen
För närvarande finns det vissa fasta nivåer inom sjukpenningförsäkringen, nämligen en fjärdedels, en halv och tre fjärdedels sjukpenning. Fjärdedelsvarianterna är relativt nya och utgör ett steg i rätt riktning för att underlätta rehabiliteringsarbetet. Enligt vår mening finns det emellertid skäl att helt lämna den stela låsningen till fasta delnivåer. Efter en längre tids sjukdom finns det mycket som talar för att återgången till arbetet skulle underlättas om det fanns möjligheter att fritt välja delnivå inom sjukförsäkringen. Detta skulle kunna underlätta att fler skulle klara av ett återinträde på arbetsplatsen. Förtidspension skulle på detta sätt i en del fall kunna förhindras.
Det bör vara läkaren, försäkringskassan och arbetsgivaren som i samråd med den försäkrade avgör vilken procentandel som bör tillämpas.
Slopa kravet om anmälan av sjukpenninggrundande inkomst, SGI
Enligt lag är var och en skyldig att till försäkringskassan ange förändringar som kan påverka utbetalning av olika ersättningar, såsom sjukpenning, föräldrapenning, utbildningsbidrag m.m. Det innebär att försäkringskassorna årligen måste hantera miljontals sådana anmälningar. Det är klarlagt att en tredjedel av dessa anmälningar inte kommer till användning på grund av att personerna i fråga inte är sjuka.
Det vore därför en stor administrativ besparing att slopa det allmänna kravet om att anmäla inkomstförändringar till försäkringskassan. Vi föreslår istället att var och en som gör anspråk på ersättning från försäkringskassan i samband härmed uppger sin aktuella inkomst, om ändring har inträtt. Sjukpenningen utbetalas då med ledning av detta. Denna förändring bör genomföras den 1 juli 1991. Den enskilde är självfallet som tidigare ansvarig för att lämnade uppgifter är korrekta. I ett system med sjuklön och arbetsgivarinträde kan arbetsgivaren bistå försäkringskassan med uppgiftslämnandet när arbetstagaren är sjukskriven mer än 14 dagar.
Denna förändring beträffande anmälan om SGI till försäkringskassorna medför att försäkringskassorna får ett minskat resursbehov. Vi uppskattar denna till minst 15 milj.kr. under budgetåret 1991/92. Därför föreslår vi att anslaget till allmänna försäkringskassor minskas med denna summa.
Vi har uppmärksammat att det finns komplikationer och egendomligheter i definitionen av sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Vi avser återkomma till denna fråga i samband med någon av regeringens aviserade propositioner.
Minska kvinnornas höga sjukfrånvaro
Kvinnorna har genomgående en högre sjukfrånvaro än män. För år 1988 var kvinnornas sjuktal 28,7 och männens var 22. Sedan 1983 har kvinnornas sjuktal ökat betydligt mera än männens. Ökningen för kvinnorna har varit 9,2 och för männen 4,6. Kvinnorna svarar därmed för mer än 2/3 av sjuktalets ökning under perioden.
Det finns en rad olika orsaker till dessa skillnader mellan könen. En viktig faktor är vår höga och ökande förvärvsfrekvens bland kvinnor. Häri finns också ett skäl till att sjuktalet som helhet har ökat under senare år.
Det höga sjuktalet bland kvinnor är en varningssignal som tyder bl.a. på brister i arbetslivet. Kvinnornas högre sjuktal avspeglar också att ansvarsfördelningen i hemmen ännu är ojämn. Om det höga sjuktalet skall kunna sänkas måste dessa problem ägnas ökad uppmärksamhet. Vi anser att skillnaderna i sjukfrånvaron mellan män och kvinnor mer bör analyseras som underlag för fortsatta överväganden om hur arbetslivets villkor skall kunna förbättras. Ett sätt att öka anpassningen i arbetslivet är att på fler arbetsplatser införa flexibel arbetstid.
Sjukpenning under utbildning
Under utbildning kan en särskild form av sjukpenning utgå. Detta är möjligt om utbildningen sker i rehabiliteringssyfte. Reglerna för denna typ av sjukpenning är för närvarande knapphändigt utformade. Praxis under perioden 1983--1988 har ökat försäkringens räckvidd vad gäller sjukpenning under rehabilitering. Denna utveckling har blivit mycket dyrbar för sjukförsäkringen. Sjukpenning används numera ofta som försörjningskälla vid utbildningar. Riksrevisionsverket har i sina beräkningar uppskattat att sjukpenning under utbildning kostar mellan en och två miljarder kronor i utgifter årligen.
Denna utveckling har skapat orättvisor mellan å ena sidan dem som studerar och är sjukskrivna och å andra sidan dem som studerar med utbildningsbidrag eller studiemedel. Det s.k. sjuktalet och därmed även ohälsotalet kan sägas ha blivit missvisande.
Det är positivt att olika typer av rehabiliteringsåtgärder vidtas för att återföra människor till arbete. En utbildning kan utgöra ett värdefullt inslag i denna strävan. Men andra finansieringskällor måste utnyttjas mer vid denna typ av rehabilitering. Detta gäller speciellt mycket långa utbildningar. Reglerna bör ändras så att större jämlikhet uppstår mellan olika studerandegrupper. Åtgärden bör kunna leda till en besparing, som vi uppskattar till 700 milj.kr. under budgetåret 1991/92. Vi förutsätter att de inbesparade medlen kan tillföras statsbudgeten.
En och samma läkare vid långa sjukfall
Ett uppmärksammat problem i samband med långa sjukfall och rehabilitering är bristen på helhetsansvar för patienten. Ett sätt att öka kontinuiteten i läkartillsynen vid långa sjukfall kan vara att en och samma läkare ges ansvaret för intyg och utlåtanden som ligger till grund för sjukskrivning.
Försäkringskassan har redan i dag en lagstadgad möjlighet att styra den försäkrade till en anvisad läkare. Men detta sker dock ganska sällan och endast då kassan befarar missbruk av försäkringen.
Försäkringskassan bör tillsammans med den sjukskrivne bestämma att en och samma läkare skall ges ett sammanhållet ansvar för intyg och utlåtanden vid långtidssjukskrivning och rehabilitering.
Vi ser detta förslag som en tillfällig förbättring av nuvarande system i avvaktan på att vår husläkartanke genomförs.
Överför medel från sjukförsäkringen till sjukvården
En person som är i behov av t.ex. en kranskärlsoperation får ofta gå och vänta på insatsen under orimligt lång tid. Till den sjuke utbetalar försäkringskassan sjukpenning, samtidigt som samhället går miste om produktion. Dessutom utsätts den sjuke för ett svårt lidande, vilket delvis är orsakat av sjukdomen. Att inte få tillhöra en arbetsgemenskap tär ytterligare på livslusten och kan lätt medföra psykiska störningar. Denna långa väntan på operation kan medföra allvarliga följdsjukdomar av både somatisk och psykisk karaktär. Detta kan omöjliggöra ett återinträde på arbetsmarknaden. Förtidspension blir för många det enda alternativet.
Många som köar för en operation är pensionerade. Även för dessa patienter medför den långa väntetiden lidande och risker för följdsjukdomar eller i värsta fall en alltför tidig död. Kommuner och landsting kan påverkas indirekt t.ex. genom tillkommande kostnader för färdtjänst och hemtjänst samt genom fördyrad sjukvård.
Från både mänskliga och ekonomiska utgångspunkter finns det därför starka skäl att ta krafttag mot köerna inom sjukvård. I en annan motion från folkpartiet liberalerna om sjukvård föreslår vi att det belopp som överförs till sjukvården i samband med reformeringen av äldreomsorgen motsvarande 500 milj.kr. skall användas till att eliminera köerna inom sjukvården.
I vår partimotion om sjukvården för vi dessutom fram ett förslag om 100-dagarsregel. Denna skall avse vissa specificerade operationer inom den somatiska korttidsvården. En förteckning över vilka operationer som skall omfattas måste upprättas så att inga missförstånd uppstår. Denna förteckning skall regelbundet ses över.
Ersättningen bör täcka patientens kostnader för operationen upp till den nivå som svarar mot sjukvårdshuvudmannens genomsnittliga kostnad för motsvarande behandling.
Införandet av 100-dagarsregeln kommer enligt vår bedömning att skapa en nyttig press på sjukvårdshuvudmännen att komma till rätta med brister i sin arbetsorganisation och interna resursfördelning.
Regeringen har länge motverkat en överföring av medel från sjukförsäkringen till sjukvården i syfte att kapa köerna. På senare år kan vi notera en ändrad inställning från regeringens sida. Ytterligare försök och experiment behövs för att finna vägar att bryta barriärerna mellan de båda systemen. Regeringen bör ges i uppdrag att överväga hur sådana insatser ska kunna göras förenliga med gällande lagar.
FAS 90
FAS 90 är är namnet på socialförsäkringens planerade datasystem, som avses fungera som stöd vid bl.a. lokalkontoren. Syftet med FAS 90 är bl.a. att åstadkomma en effektivare handläggning av rehabiliteringsärenden. Det skall också förenkla sjukfallshanteringen och ge underlag för att kartlägga och spåra ohälsa lokalt. Möjligheten öppnas att sammanställa information om t.ex. antal sjukfall av viss typ på ett visst arbetsställe, antal sjukfall och diagnoser hos läkare och kostnader för dessa samt sjukskrivningsmönster inom kassans område.
FAS 90 var delvis tänkt som ett medel i rationaliseringsarbetet med försäkringskassornas rutinmässiga sjukfallsadministration. Antalet ärenden är drygt 11 miljoner varje år. Det planerade införandet av sjuklön medför emellertid att kassorna i framtiden endast behöver administrera omkring 2,5 miljoner sjukfall.
Vi har tidigare i denna motion föreslagit att möjlighet till arbetsgivarinträde bör införas vid sidan av sjuklönen. Arbetsgivarna ges då i uppgift att ansvara för de anställdas sjukfallsadministration så länge anställningen varar. Arbetsgivaren avses nu betala sjuklön under de två första veckorna. Därefter betalar försäkringskassan ersättningen till arbetsgivaren som i sin tur betalar ut sjuklön till den försäkrade. Detta medför att försäkringskassornas administration av de sjukfallen ytterligare underlättas.
Integritetsfrågorna i samband med FAS 90 är heller inte lösta. Det nya datasystemet innehåller en rad integritetskänsliga uppgifter. Alla boende i Sverige skall finnas med i registret. Det blir mängder med uppgifter som kommer att lagras, uppgifter som kan vara känsliga. FAS 90 är ett system som för den enskilde kan vara svårt att överblicka.
I årets budgetproposition aviseras en speciell proposition om registerlag inom socialförsäkringsområdet. Men vi vill redan nu uttala att vi ställer oss mycket tveksamma till FAS 90. Socialförsäkringens behov av ADB- stöd måste ses över med hänsyn till de förändringar som förestår på socialförsäkringsområdet och de konsekvenser dessa kan ha för kassornas verksamhet.
Arbetsskadeförsäkringen
Arbetsskadeförsäkringen är idag delvis samordnad med den allmänna sjukförsäkringen på så sätt att ersättning utges från sjukförsäkringen för de första 90 dagarna sedan skadan uppkom (samordningstiden). Vi har vid flera tillfällen framfört ett önskemål om att samordningstiden bör förlängas. Vi har noterat att regeringen nu aviserat ett sådant förslag i en proposition senare i vår.
Arbetsskadeförsäkringen i sin nuvarande konstruktion motverkar i många fall sitt eget syfte, vilket är vid det här laget allmänt erkänt. Många som väntar på prövning av sina ersättningsanspråk är svagt motiverade att genomgå en rehabilitering. Genom försäkringsdomstolarnas allt generösare kriterier har fler och fler typer av skador och sjukdomar kommit att klassificeras som arbetsrelaterade. Detta får helt naturligt till konsekvens att det strömmar in fler ansökningar.
Arbetsskadefondens medelsbehållning har stadigt minskat och uppvisar sedan år 1987 ett underskott. Vid utgången av år 1989 var underskottet i fonden drygt 8,4 miljarder kr. För 1990 har underskottet beräknats till 14,1 miljarder kr.
Som skäl för att vidmakthålla arbetsskadeförsäkringen i nuvarande form anförs ibland behovet av information om risker i arbetsmiljön. Vi delar bedömningen att denna information är viktig men menar att även uppgifter om sjukfall har betydelse för arbetet att utveckla arbetsmiljön och upptäcka speciella riskfaktorer.
Vi har tidigare föreslagit en uppstramning av den praxis som avgör huruvida ett sjukfall är att betrakta som arbetsskada eller ''vanlig'' sjukdom. Vi har också föreslagit en vidgad samordning mellan sjukpenning- och arbetsskadeförsäkringen.
Det är viktigt att det finns en koppling mellan den enskilde arbetsgivarens utgifter för arbetsskadeförsäkringen och det reella skadeutfallet. Detta kan uppnås på skilda sätt, t.ex. genom användning av självrisker eller premiedifferentiering. Detta skulle skapa incitament för aktiva miljöåtgärder på arbetsplatserna.
En möjlighet som kan övervägas är att ersätta den del som återstår av nuvarande arbetsskadeförsäkringen efter sådana förändringar som följer av samordning med en obligatorisk lagfäst försäkring som arbetsgivarna skulle teckna hos valfritt försäkringsbolag.
Vi föreslår därför att olika förslag till konstruktioner av arbetsskadeförsäkringen utreds vidare.
Målet för de föreslagna förändringarna är att förbättra motiven för viktiga arbetsmiljöinsatser, dvs. se till att dessa verkligen blir utförda. Därigenom bör skadorna i arbetslivet kunna bekämpas och färre enskilda människor komma till skada.
Underlag för KBT-beräkning
Ersättningen till neurosedynskadade från neurosedynskadefonden är en intäkt som räknas med i inkomstunderlaget vid beräkning av KBT.
Ersättningen som är skattefri är tänkt att underlätta så mycket som möjligt för de drabbade. Avsikten med denna skattefrihet har varit att så mycket som möjligt underlätta för de skadedrabbade. Det kan ifrågasättas om dessa ersättningar skall ingå i beräkningsunderlaget vid fastställande av KBT.
Det finns även andra typer av skattefria ideella ersättningar som ingår i beräkningsunderlaget vid fastställande av KBT. Krigsskadeersättning är en ideell ersättning som utbetalas av andra länder till dem som satt på koncentrationsläger under andra världskriget.
Denna typ av ersättningar utgår endast till några få och måste ses, åtminstone delvis, som ersättning för förlorad arbetsförtjänst. I dag säger lagen vilka ersättningar som inte skall räknas in. Vi har nämnt två som skall påverka underlagt för KBT. Det kanske finns ytterligare ersättningar som också kan ifrågasättas om de skall räknas med. Vi anser därför att det bör ses över huruvida dessa typer av ersättningar skall tas med i beräkningen vid fastställande av KBT.
Avgifter och förmåner inom ATP-systemet
En nackdel med dagens ATP-system är den svaga kopplingen mellan avgifter och förmåner samt de omfattande offentliga fonder som systemet skapat.
ATP-taket ligger på 7,5 basbelopp, vilket innebär att endast inkomster upp till denna nivå är pensionsgrundande. Men det tas ändå ut ATP-avgifter på inkomster som ligger ovanför denna nivå. Det finns två sätt att, i detta avseende, åstadkomma en koppling mellan avgifter och förmåner. Det ena är att låta pensioner utgå över 7,5 basbelopp och det andra är att sänka avgiften. Mycket talar för att avgiften bör sänkas. Om en sådan lösning väljs kommer allt fler löntagare, i takt med att reallönerna höjs, få maximal ATP. ATP-systemet kommer därmed på sikt att utvecklas i riktning mot ett folkpensionssystem med hög grundnivå. Då kommer avtalspensioner, privata pensionsförsäkringar och eget sparande i annan form spela en allt större roll som komplement till ATP.
Vi återkommer till frågan i samband med beredningen av pensionsberedningens förslag.
Förbättra reglerna vid tillfällig föräldrapenning
En förälder som behöver avstå från sitt förvärvsarbete för att vårda ett eller flera sjuka barn eller för att ta hand om barn då ordinarie vårdare blivit sjuk har rätt till tillfällig föräldrapenning.
I vissa fall kan det vara svårt för föräldrarna att ta ledigt när ett barn är sjukt och i stället lättare att engagera någon annan närstående, t.ex. en mormor, morfar, farmor eller farfar. Vi menar att det skulle gagna barnfamiljernas valfrihet om också sådana anförvanter i förekommande fall kunde erhålla tillfällig föräldrapenning. Detta skulle få en stor betydelse för ensamstående föräldrar och stärka deras villkor på arbetsmarknaden. Ersättningen skulle då självfallet utgå efter den sjukpenningsklass som den anlitade släktingen befinner sig i. Detta kan i det enskilda fallet bli dyrare eller billigare än om föräldern själv stannade hemma, men genomsnittligt sett bör en sådan reform knappast innebära ökade kostnader för den allmänna försäkringen. Vi föreslår därför att det införs möjlighet för alla föräldrar att överlåta rätten till tillfällig föräldrapenning till någon närstående. Denna möjlighet bör kombineras med kravet om läkarintyg från första dagen som styrker barnets sjukdom.
För att man skall kunna få tillfällig föräldrapenning krävs att barnets ordinarie vårdare blivit sjuk. Detta innebär att vårdnadshavaren kan stanna hemma och få tillfällig föräldrapenning om t.ex. den andra hemarbetande föräldern är sjuk eller om dagbarnvårdaren är sjuk.
Däremot kan vårdnadshavaren inte få tillfällig föräldrapenning om dagbarnvårdares eget barn är sjukt eller om barnets daghem tvingas stänga på grund av att personalen har blivit sjuk. Detta innebär att föräldrar ibland tvingas stanna hemma från sitt arbete utan ersättning.
Vi anser att denna orättvisa bör rättas till genom att reglerna för tillfällig föräldrapenning omfattar även de föräldrar som tvingas stanna hemma för att ta hand om sitt barn när daghemmet är stängt på grund av sjukdom eller när dagbarnvårdare inte kan ta emot barnet på grund av ett barns sjukdom. Riksdagen bör hos regeringen begära ett förslag enligt ovanstående.
Enligt lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn har arbetstagare rätt till hel ledighet (utan lön) till dess att barnet har uppnått arton månaders ålder. Vi menar, att denna rätt bör utsträckas till tre år. Många föräldrar anser att barn som endast är ett och ett halvt år eller två år gamla bör vårdas i hemmet. Vi är medvetna om att en förlängd rätt till ledighet kan innebära vissa problem för arbetsgivarna, men vi tror inte att dessa problem är så allvarliga att de vållar betydande svårigheter. I allmänhet är det den plötsligt påkomna frånvaron som ställer till störst besvär för företagens och myndigheternas personalplanering. En ledighet som kan förutses lång tid i förväg vållar inte lika stora bekymmer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsgivarna måste kompenseras genom sänkta arbetsgivaravgifter när sjuklön införs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsgivarinträde bör införas vid sidan av en lagstadgad sjuklön,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de fasta nivåerna inom sjukpenningförsäkringen bör avskaffas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kravet att anmäla sjukpenninggrundande inkomst till försäkringskassan bör slopas fr.o.m den 1 juli 1991,
5. att riksdagen för budgetåret 1991/92 på socialdepartementets anslag B 2 Allmänna försäkringskassor anslår 15
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnornas höga sjukfrånvaro,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sjukpenning under utbildning måste få en mindre omfattning,
8. att riksdagen för budgetåret 1991/92 på socialdepartementets anslag D 1 Bidrag till sjukförsäkringen anslåt 700
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en och samma läkares ansvar vid långa sjukfall,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av resurser från sjukförsäkringen till sjukvården,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FAS 90,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsskadeförsäkringen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlag för KBT-beräkning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en möjlighet för föräldrar att överlåta rätten till tillfällig föräldrapenning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till föräldrarna när ett daghem stängs eller när dagbarnvårdares eget barn är sjukt,
[att riksdagen beslutar att utvidga rätten till hel ledighet för vård av barn till dess att barnet fyllt tre år,1]
Stockholm den 25 januari 1991 Sigge Godin (fp) Barbro Sandberg (fp) Maria Leissner (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)
1 1990/91:A772