Småföretagen är näringslivets ryggrad. De allra flesta företagen är småföretag. Ett mycket stort antal av dessa företag är underleverantörer till större företag.
Små- och nyföretagandet är näringslivets framtid. Det är dessa företag som skall växa och trygga sysselsättningen. På områden som innovationer, produktutveckling och ny teknik spelar de mindre företagen en betydande roll.
Strukturella regeländringar måste till för att skapa ett bra företagsklimat inför framtiden. Det gäller bland annat riskkapitalförsörjning och förändringar av företagens beskattningssituation.
Genom gynnsamma villkor för de mindre företagen och nyföretagandet balanseras beroendet av de stora och internationaliserade företagen. Det förutsätter emellertid att småföretagens arbetsvillkor väsentligt förbättras. De mindre företagen måste främjas i förhållande till de stora.
Företagsbeskattning
En ogynnsam företagsbeskattning, i kombination med i övrigt få möjligheter att skaffa externt riskkapital, har bidragit till att de små och medelstora företagen hittills varit hänvisade till kreditmarknaden för sina kapitalbehov. Denna situation måste förändras.
Skattereformen som trätt i kraft fr. o. m. årsskiftet 1990/91 har i huvudsak lämnat egenföretagarnas situation olöst. Från centerns sida anser vi att arbetet nu skyndsamt måste inriktas på att skapa en rimlig skatte- och avgiftsnivå för egenföretagarna.
Flera åtgärder behöver vidtas på skatteområdet för att främja småföretagen, t.ex.slopad förmögenhetsskatt på arbetande kapitalkvittningsrätt mellan inkomstslagen tjänst och kapital för nystartade företagingen skatt på värdepappernedsättning av socialavgifter
I andra motioner vidareutvecklas centerns förslag i dessa frågor.
Lägre socialavgifter
För små- och egenföretagare är arbetsgivaravgifterna en tung börda som begränsar möjligheterna till utveckling och nya arbetstillfällen. I flera avseenden är också avgiftsuttaget orättvist.
ATP-avgift tas t.ex. ut på hela lönesumman inklusive kapitalavkastning. Däremot ges inga pensionspoäng för inkomster under ett basbelopp. Detta innebär att de tvingas betala ATP-avgift utan att få någon motsvarande pensionsförmån. Enligt centerns uppfattning är detta förhållande inte tillfredsställande. Orättvisan blir särskilt stor när två makar som arbetar i samma företag delar på en liten inkomst.
För att skapa ökad rättvisa föreslår vi en ordning där egenföretagare befrias från socialförsäkringsavgifter upp till ett basbelopp (f.n. 32 200 kr.). Finansieringen bör ske inom ramen för det totala uttaget av arbetsgivaravgifter.
Enligt centerns uppfattning måste socialavgifterna i övrigt ändras så att egenföretagarnas avgiftsnivå bättre anpassas till kostnaderna i socialförsäkringssystemet. Detta gäller i synnerhet sjukförsäkringssystemet. I samband med den av regeringen aviserade förändringen i sjukförsäkringen avser vi att utveckla förslag om differentierade socialavgifter.
I den ökade integrationen med övriga Västeuropas näringsliv måste småföretagen ges en mer framträdande roll. Inom EG syftar det särskilda småföretagsprogrammet till att stärka småföretagens ställning. Sverige behöver också vidta olika åtgärder för att småföretagen bättre skall kunna hävda sig i konkurrensen med de stora företag som verkar i Europa.
Differentierade socialavgifter används idag som ett regionalpolitiskt medel inom stödområdet. Detta har visat sig vara ett verksamt instrument för att bl.a. främja småföretagen.
För att de mindre företagens konkurrenskraft skall förbättras även i förhållande till de stora och internationaliserade företagen är det nödvändigt att skatte- och avgiftsbördan minskas för småföretagen. Det kan ske genom differentiering av socialavgifter.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om differentierade socialavgifter som ett medel för att främja en positiv småföretagsutveckling.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i lagen om socialavgifter att egenföretagare befrias från socialförsäkringsavgifter upp till ett basbelopp som finansieras genom omfördelning inom socialförsäkringssystemet,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om differentierade socialavgifter som kan främja en positiv småföretagsutveckling i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Per-Ola Eriksson (c) Börje Hörnlund (c) Kersti Johansson (c) Roland Larsson (c) Göran Engström (c) Gunhild Bolander (c) Kjell Ericsson (c) Ivar Franzén (c) Håkan Hansson (c) Jan Hyttring (c) Sven-Olof Petersson (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda