Försäkringskassornas hantering av de uppgifter som anges vid sjukskrivning, förtidspensionering, uttag av föräldrapenning m m måste utformas på ett rationellt sätt. Att i det sammanhanget använda ADB-teknik faller sig helt naturligt. Att uppgifterna skall vara lokala och inte spridas utanför det lokala kontorsnätet annat än undantagsvis, är en självklarhet. Man kan enkelt uttrycka det så att det kartotek som idag används byts mot ett databaserat stöd.
FAS 90 (framtida ADB-verksamhet för socialförsäkring på 90-talet) har av riksförsäkringsverket och försäkringskassans personal ansetts vara det system som skall lösa alla problem i den dagliga rutinen.
Under många år har utredning pågått om vilka behov som skall tillgodoses med FAS 90.
De senaste åren har en viss försöksverksamhet bedrivits för att ge erfarenheter och kunna fastställa vilka egenskaper som är mest nödvändiga i det dagliga handläggningsarbetet.
Vi vill inledningsvis framhålla betydelsen av ett gott tekniskt stöd i försäkringskassans verksamhet. Det behövs utan tvivel nya rutiner och system som underlättar för försäkringskassorna i rehabiliteringsarbetet. En rad frågor kräver dock sin lösning innan man bestämmer sig för ett datasystem av FAS 90s storleksordning.
Inte minst måste det klarläggas vilken uppgift försäkringskassan skall ha i ett rehabiliteringsarbete. Vilka organ som skall ha huvudansvaret i denna verksamhet måste också fastställas. När man väl beslutat om målet med verksamheten kan man fastställa vilka arbetsredskap som krävs.
Nuvarande läge
I årets budgetförslag skriver socialministern följande:
Inom ramen för det s k FAS 90-projektet bedriver Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna ett utvecklingsarbete med inriktning mot en struktur där registerhanteringen inom sjukförsäkringen förläggs lokalt. Delprojekt bedrivs hos ett antal försäkringskassor. Syftet med dessa delprojekt är att utveckla teknikstöd för rationell och effektiv sjukfallshantering, uppföljning och utvärdering, samverkan med sjukvården och samverkan med arbetsgivare.
Datainspektionen skriver i sin framställning av en registerlag följande:
Informationen om varje försäkrad skall vara mycket omfattande och djupgående. Som exempel kan nämnas att avsikten är att registrera uppgifter om diagnoser, rehabiliteringsåtgärder och intagning i anstalter och institutioner av olika slag d v s uppgifter som i datalagen har bedömts som mycket integritetskänsliga.
Arbetsmiljökommissionen föreslog i sitt betänkande att samkörning med olika register skulle kunna ske. De datakällor som skulle kunna komma ifråga är folk- och bostadsräkningarna (FOB), riksförsäkringsverkets register över sjukförsäkrade, statistiska centralbyråns centrala företags- och arbetsställeregister, arbetarskyddsstyrelsens arbetsställeregister och riksskatteverkets register.
Skälet till samkörningsmöjligheter är, enligt arbetsmiljökommissionen, att man behöver kartlägga arbetsmiljöproblem, cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, reproduktionsstörningar och fosterskador, självmordsförsök/ självmord eller för tidig död.
Rätt till integritet
För att klara rehabilitering och arbetsmiljöproblem behöver man hjälp av data. Men alla sjukdomar behöver inte vara arbetsrelaterade och alla sjukdomar behöver inte rehabiliteras genom försäkringskassans försorg. För att rehabiliteringen skall vara effektiv krävs omfattande utlämning av känsliga uppgifter. Frågan om individens rätt till integritet och respekt för privatlivet måste här vara avgörande för en eventuellt fortsatt utbyggnad av systemet. Samhällets intresse kan enligt vår mening inte gå före individens rätt till integritet, inte ens när det gäller en så angelägen uppgift som att bekämpa ohälsan. Det rör sig inte endast om detta stora system. Till bilden hör också möjligheter att koppla personuppgifter från ett 40-tal myndigheter som riksförsäkringsverket har datakontakt med.
En aktiv rehabilitering
En effektiv rehabilitering bygger enligt vår mening på ett förtroendefullt samarbete mellan de inblandade parterna. Inget avancerat hjälpmedel kan någonsin ersätta en sådan direktkontakt. Det konkreta rehabiliteringsarbete som bedrivs i samverkan mellan bl a företagshälsovården, arbetsgivaren, vårdcentralerna, sjukgymnaster och psykologer är det som ger resultat.
Försäkringskassan har ännu inte fått uppdraget att vara huvudaktör i rehabiliteringsarbetet. Vi anser att arbetsgivarens ansvar är av avgörande betydelse för den arbetsmiljö som erbjuds de anställda. Arbetsgivarens ansvar för personalen och arbetsplatsen måste öka och förstärkas. Försäkringskassan kan genom samarbete med företagshälsovården spåra arbetsplatser utan att behöva samköra uppgifter i olika lokalkontors datorer. Genom olika styrmedel kan den enskilde förmås till aktiva rehabiliteringsinsatser. Ofta har människan glömts i dessa sammanhang. Inget rehabiliteringsarbete kan utföras om det inte sker i samförstånd med den sjuke.
Först måste vi veta vilka uppgifter som krävs för en förbättrad rehabilitering. Sedan får vi finna vägar för att på ett enkelt och obyråkratiskt sätt nå dessa uppgifter. Försäkringskassan får då inrikta sig på att så tidigt som möjligt i ett sjukfall sätta in rehabilitering.
Stora svårigheter föreligger i storstadsregionerna. Dålig personkännedom, stor genomströmning och många arbetsplatser spridda över ett stort område försvårar att komma i kontakt med försäkringstagaren. Genom att bryta ner de stora kontoren till mindre enheter förbättras personkännedomen.
Genom att sjuklön införs nästa år kommer arbetsgivaren att få ett ökat ekonomiskt ansvar för sina sjukskrivna arbetstagare. Små företag kommer troligtvis fortfarande att vara anslutna till försäkringskassan även de 14 första dagarna. Genom införande av rehabiliteringsersättning kan motivationen för den sjukskrivne att påbörja en återgång till arbete förbättras.
Om nu beslutet blir sådant att försäkringskassan skall få det övergripande ansvaret för allt rehabiliteringsarbete kommer kravet på ett maximalt utnyttjande av det lokalt upprättade datasystemet.
I en bilaga till tidningen Socialförsäkring beskrivs ett antal av de projekt som pågår med det nya ADB-systemet. I Dalby pågår enligt en artikel arbete med att skapa ett särskilt arbetsskaderegister och att utarbeta en överföringsrutin mellan ADB-systemen på lokalkontoren och det centrala systemet i Sundsvall. Projektet beskrivs utifrån följande utgångspunkter:
De lokala sjukförsäkringsregistren kommer att ge mycket bättre möjligheter att hitta potentiella rehabiliteringsfall. Förbättringarna gäller även överblicken av varje försäkrad. Att kunna söka på diagnos, arbetsgivare och yrke kommer att ge de anställda vid kassorna ett kraftfullt instrument i det förebyggande arbetet, likaså i statistikproduktion, uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten.
Projektets tänkta omfattning framgår av bilagda skiss.
Vi ser framför oss ett kontrollsamhälle, där den enskildes rättigheter sätts i bakgrunden. Det är en utveckling som vi inte kan acceptera.
I orätta händer
Risken för att uppgifterna kommer i orätta händer eller samkörs går inte att bortse ifrån. Uppgifterna är i hög grad attraktiva i och med att de kartlägger en individs hela liv. Systemet är inte överblickbart för den enskilde och möjligheterna till kontroll av vilka uppgifter som lämnas ut till andra register är obefintliga.
Ett större säkerhetsansvar för datafrågorna krävs, liksom en ökad beredskap mot olika former av dator- och programmanipulation. Med datoriseringen följer också möjligheten att göra olika typer av sökningar i den information som finns lagrad, både lokalt och centralt. Systemet är så utformat att det går att söka på alla uppgifter som finns registrerade.
Det är viktigt att uppgifterna förstörs efter en mycket kort tid. Sekretessen måste vidare garanteras. Visserligen är försäkringskassans personal van att arbeta under sekretess, men det utesluter inte att misstag kan göras. Misstag som för den enskilde kan vara ödesdigra.
Centerpartiets datapolitiska mål
Centerpartiet har i datapolitiska motioner bl a angivit följande målsättningar för registrering i offentliga och enskilda register:En restriktiv praxis måste upprätthållas för tillståndsgivning till register med stora informationsmängder eller känsliga uppgifterUppgifter insamlade för ett ändamål får inte användas för andra ändamålSamkörning bör i princip inte tillåtasDen enskilde måste få större möjlighet att påverka uppgifternas hantering i ett datasystemInformationen från datasystemen måste förbättras och den enskildes rätt att ta del av innehållet i olika system måste vara oinskränkt Regler om sekretess, rättelse och gallringsinstruktioner måste ses över och utformas till stöd för den enskilde
Människors oro
Det är viktigt att ta människors oro inför detta stora datasystem på allvar. Om systemet skall fungera som ett effektivt redskap i kampen mot ohälsan och därmed leda till en snabb rehabilitering krävs ett allmänt förtroende, inte som nu en utbredd misstro. Övertron på den datoriserade informationens betydelse är uppenbar. Medan den primära frågan om vad informationen egentligen skall användas till sällan eller aldrig besvaras.
Försäkringskassan kan med nuvarande datorisering väl klara även framtida pålagor. Att Sverige skulle vara så beroende av FAS 90 för att klara arbetsskadorna och dålig arbetsmiljö vill vi starkt ifrågasätta.
Vi är redan kartlagda i många datasystem. Folkbokföringen förs nu över till skattemyndighetens register och samlas på ett sätt som inte var möjligt med det tidigare systemet då församlingarna stod för folkbokföringen. Många känner oro inför det vi redan har. Den oron innebär att vi bör säga nej till system som medför ytterligare inskränkningar av den personliga integriteten.
Registerlagen som nu utreds kommer att ge besked om vilka regler som skall gälla för FAS 90. Vi ämnar återkomma när förslaget läggs i riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassans roll i rehabiliteringsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av ett ADB- system för försäkringskassan.
Stockholm den 25 januari 1991
Karin Israelsson (c)
Rune Backlund (c)
Ulla Tillander (c)
Rosa Östh (c)
Göran Engström (c)
Roland Larsson (c)
Marianne Jönsson (c)
Kersti Johansson (c)
Bilaga