Allt fler pensionärer behöver socialbidrag för att klara sig. Det är låg pension, högre hyror och högre avgifter för vård och omsorg som tvingar de äldre att vända sig till socialbyråerna. För många är det en ovan och förnedrande upplevelse efter ett långt och strävsamt arbetsliv där man försökt klara sig på de inkomster man haft genom att leva sparsamt. Att få det att gå ihop på äldre dar går tydligen inte trots att regeringen varje dag informerar om att nu skall det bli mer pengar i plånboken. På socialbyrån är pensionärerna en liten grupp men det faktum att de nu finns där och att deras antal ökar är något nytt. Av landets 1,5 miljoner pensionärer har så många som en halv miljon högst 3.600 kronor i inkomst per månad exklusive KBT. 400.000 pensionärer saknar helt ATP-poäng. En stor del av dem som saknar poäng för ATP är kvinnor som ägnat sina liv åt att vårda barn eller andra närstående. Genom ATP- systemets starka knytning till förvärvsarbetet på heltid har kvinnorna som grupp en svagare ställning inom pensionssystemet. Andelen kvinnor är störst bland dem som enbart har folkpension och pensionstillskott.
Det kommunala bostadstillägget (KBT) kommer knappast, trots viss höjning, att täcka de väsentligt högre hyror som blir följden av riksdagens skattebeslut. Det kommunala skattestoppet och den nu föreslagna höjningen av den kommunala skatteutjämningsavgiften gör det ännu mer ekonomiskt svårt för de kommuner som har vilja att försöka kompensera hyreshöjningarna genom ett högre KBT.
Skattereformen ger ingen kompensation för de sämst ställda pensionärerna. Den beslutade begränsningen av basbeloppets höjning ger 100 kronor i ökad pension och med hänsyn till de kraftigt stegrade levnadsomkostnaderna kan detta knappast, ens med god vilja, kallas kompensation.
Riksdagen bör därför enligt min mening uttala att någon reducering av basbeloppet för pensionerna inte skall göras.
I en kommittémotion förslår centern en grundpension som baseras på 68% av 4,5 basbelopp. Med nuvarande basbelopp skulle den idag utgöra 98.500 kronor per år för alla och ligga inom ATP-systemet.
De högre avgifter som nu kommer att tas ut för sjukhusvistelse, läkarbesök, medicininköp, tandvård och hemtjänst kommer att belasta pensionärernas ekonomi hårt.
Jag föreslår därför att riksdagen beslutar uppdra åt regeringen att redovisa de förändringar som inträffar i pensionärernas ekonomi vid genomförandet av de i motionen redovisade försämringarna. Med denna redovisning som grund bör regeringen framlägga förslag som ger pensionärerna en reell höjning av nuvarande pension i avvaktan på att ett rättvisare pensionssystem införs inom ATP.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en rättvis grundpension i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär dels redovisning av de förändringar som inträffar i pensionärernas ekonomi vid genomförandet av de i motionen redovisade försämringarna, dels förslag som ger pensionärerna en reell höjning av nuvarande pension i avvaktan på att ett rättvisare pensionssystem införs inom ATP.
Stockholm den 25 januari 1991 Jan Hyttring (c)