ATP-systemet utarbetades på 1950-talet. Det trädde i kraft 1960. Då var samhället ett helt annat än i dag. Likalönsprincipen hade t.ex. inte börjat tillämpas. Kvinnor förutsattes vara värda mindre lön än män, även om de utförde samma arbete. ATP-pensionen utformades för att trygga den familjeförsörjande mannens ekonomi. Detta underströks också av änkepension och hustrutillägg, som inte kunde tillfalla män, även om de var helt beroende av makan för sin försörjning. Makar förutsattes också ha gemensam ekonomi livet ut.
I dag är det annorlunda. Skilsmässofrekvensen är hög. Kvinnor förvärvsarbetar i nästan lika hög grad som män. Kvinnorna får betala ett högt pris för detta, eftersom de utför merparten av det oavlönade arbete som måste till för att familjen skall fungera. Familjer med två försörjare som har en hygglig inkomst väljer ofta att kvinnan arbetar deltid, för att hon skall hinna med hemarbetet och för att barnen skall få kortare dagar i barnomsorgen. Kvinnan betalar emellertid då både sin arbetstidsförkortning och avstår från pensionspoäng som kommer att påverka hennes framtida levnadsstandard som pensionär. Kvinnor har trots likalönsprincipen ofta lägre bruttolön än män, dels därför att de arbetar i ''kvinnoyrken'', vilka värderas lägre, men också för att de har lägre lön än män med samma arbetsuppgifter. Detta gör det svårare för kvinnor att tjäna in ATP-poäng.
Sedan ATP-systemet börjat fungera fullt ut 1980 får männen ut nästan dubbelt så mycket i pension som kvinnor i samma situation, trots att änkepensionen är medräknad. Männens ATP-pension är ca tre gånger så stor som kvinnornas. Detta beror inte bara på de arbetslivs- och lönemässiga skillnaderna som nämnts ovan, eller på samhällsstrukturen, som gör att många kvinnor fortfarande delvis måste stanna hemma på grund av brist på barnomsorg. Det beror också på reglerna för beräkning av pensionspoäng. Innan inkomsten blir pensionsgrundande drar man nämligen bort ett basbelopp för alla. Detta slår naturligtvis hårdare ju lägre inkomst man har.
Klyftan mellan mäns och kvinnors pensioner kommer att fortsätta att vidgas fram till ett par decennier in på 2000- talet.
Gruppen lågavlönade män missgynnas också av ATP- systemet, eftersom deras pension beräknas på en låg medelpoäng trots att de bidragit till ATP-systemet under en lång tid, eftersom de på grund av kort utbildningstid i skolväsendet debuterat tidigt i arbetslivet.
1960--1973 var inte sjukpenning och arbetslöshetsersättning pensionsgrundande. Detta har bidragit till att möjligheten att tjäna in ATP-poäng är sämre för dem som inträtt i arbetslivet före 1960, men inte så tidigt att de haft nytta av särbestämmelserna för de grupper som beviljades kortare intjänandetid.
Modellen med intjänandeåren, att man måste ha 30 år med pensionsgrundande inkomst för att få full pension, reducerar pensionen nästan uteslutande för kvinnor och mest för dem som kommer att pensioneras fram till början av 2000-talet. Många av dem har förvärvsarbetat före 1960, men sedan under intjänandeåren tvingats gör förvärvsavbrott. Barnomsorgen började inte byggas ut förrän på 1970-talet. 1980 skulle 80 % av behovet vara täckt, vilket det inte blev. 1991 skall barnomsorgen enligt planerna vara fullt utbyggd. För de unga föräldrarna, främst kvinnorna, är det viktigt att så sker, inte bara för deras situation i dag, utan också för deras pensioner på 2030-talet.
Den som inte lyckats få ihop sina 30 intjänandeår får sin pension reducerad med 1/30 för varje år mindre än 30. Det är inga små reduktioner. Tre missade år betyder en minskning med 10 %, sex år 20 % osv. I början av 1980-talet infördes ett system där man får räkna år i ATP-systemet för vård av barn under tre år. Anmälan skall göras till försäkringskassan och vårdtid får inte tillgodoräknas retroaktivt. På grund av systemets krånglighet har många gått miste om denna rättighet. Värst har de drabbats som inte själva aktivt skaffar sig information om samhällets funktioner.
Gruppen pensionärer utan ATP utgörs nästan helt av kvinnor. För dem har pensionstillskottet och det kommunala bostadstillägget stor betydelse. För dem som har mycket låg ATP, nästan bara kvinnor, kvittas denna till stor del mot pensionstillskottet och kan reducera bostadstillägget, så att de kvinnor som i många år varit med i arbetslivet och avstått löneutrymme till ATP-systemet får ut mindre i pension än den, som inte varit med i systemet.
Vi anser, att nuvarande regler om 30 års intjänandetid för full ATP och en medelpoängsberäkning på de 15 bästa åren skall vara kvar som grundnorm för ATP-pensionen, eftersom en förlängning ytterligare skulle drabba kvinnornas pensioner. Förslaget till förlängning av intjänandetiden sägs motiveras av att det skulle skapa större rättvisa mellan dem, som efter kort utbildning bidrar under ett långt arbetsliv till sin på låg inkomst grundade låga ATP- pension, och högavlönade personer med lång utbildning som härigenom skulle få lägre pensioner än nu. Om man vill förbättra de lågavlönades pensioner borde förslag kunna utarbetas som ger bonus för många år i systemet. Likaväl som man nu får reducerad pension för år färre än 30, borde man kunna få ett procentuellt tillägg för år fler än t.ex. 40. De kvinnor som pensioneras de närmaste 10--15 åren har svårt att få ihop 30 år med PGI. I dagens läge är det endast 20 % av de kvinnor som beviljats ålderspension som har erforderligt antal år med pensionspoäng. Därför skulle det behövas någon form av övergångslösning, t.ex. en retroaktiv beräkning av ATP-år för vård av barn under tre år, förslagsvis tre år för varje barn.
Vi kan inte heller acceptera förändringar som innebär att taket för intjänande av ATP-poäng höjs, i alla fall inte förrän de som i dag får få ATP-poäng får ett bättre och mer rättvist pensionsutfall i systemet. Detta kan ske med olika metoder. Det först intjänade basbeloppet, som i dag inte är pensionsgrundande för ATP kan bli det. Det skulle gynna låginkomsttagarna. Om ATP-systemet alls skall vara omfördelande skall det vara från högre till lägre inkomster. Inte som i dag tvärt om.
I Pensionsberedningens huvudbetänkande SOU 1990:76 kan man finna visst stöd för dessa tankar. I ett av beredningens förslag kallat C:1 föreslås att hela förvärvsinkomsten från första kronan, upp till 7,5 basbelopp i princip blir pensionsgrundande under förutsättning att årsinkomsten uppgår till minst ett basbelopp. Folkpensionens grundbelopp, pensionstillskottet och det extra skatteavdraget ersätts av en garanterad miniminivå inom ATP. I ett nytt system enligt dessa principer skulle pensionärer med låg ATP få högre pension än i dag, eftersom en viss del av den intjänade tilläggspensionen alltid skulle utges utöver minimipensionen.
Det är viktigt att den enskilde upplever att det finns ett samband mellan inkomst och ATP-poäng för att inte förtroendet för ATP skall undergrävas. Som det nu är ger tre intjänade ATP-poäng nästan ingen utdelning, eftersom folkpension och pensionstillskott räknas av mot ATP, bostadstillägget minskar liksom det extra skatteavdraget och ATP-pensionären hamnar på ungefär samma ekonomiska nivå som den som inte tjänat in några ATP- poäng. I denna grupp befinner sig en stor andel av de kvinnliga pensionärerna och gruppen består till sin merpart av kvinnor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnor och ATP-pension.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Wegestål (s)