Det är hög tid att starta en allmän diskussion om en alternativ finansiering av sjukvården.
Det går inte att komma ifrån att sjukvården behöver ett ekonomiskt tillskott för att klara sina åtaganden och för att inom överskådlig tid skapa rimliga villkor för vårdpersonalen.
Det är även viktigt att vi belyser det som i vår livstil orsakar vårdkostnader.
Eftersom det är ett känt faktum att vår livsstil är orsaken till en stor del av vårdkostnaderna, är det rimligt att det som orsakar eller bidrar till vårdnadskostnaderna även bidrar med finanseringen. Man behöver ta ställning till om avgifter från ex. kemikalier, trafiken, alkohol och tobak ska slussas till landstingen och därmed bidra med sin del av sjukvårdens kostnader.
Finansieringen av sjukvården blir allt svårare att ordna. Det kan medföra inskränkningar i tillgången till fullvärdig sjukvård för vissa grupper. Det är därför nödvändigt att undersöka nya möjligheter att finna tillskott till finansieringen. Ett naturligt sätt är att låta verksamheter med uttalad riskexponering betala sjukvårdskostnaden som verksamheten ifråga orsakar. Hit hör t.ex. industrin, trafiken (bil, tåg, flyg, buss), militär verksamhet, viss sportverksamhet (motorsporttävlingar, utförsåkning på skidor, skytte, sportflyg etc.). Dessa verksamheter måste då genom ett utökat försäkringsskydd gardera sig mot och utjämna riskerna med sin verksamhet.
När en bil repareras efter en trafikolycka sänder verkstaden räkningen till försäkringsbolaget. På samma sätt skulle sjukvården sända räkningen för sina kostnader för trafikolyckor till försäkringsbolagen. På så sätt drabbar genom bonussystemet (som ev. behöver modifieras) kostnaderna för trafikolyckorna mest den grupp av trafikanter som genom sin framfart bidrar till olyckorna. Möjligen kan detta bidra till viss återhållsamhet i trafiken. På samma sätt kommer annan farlig verksamhet genom försäkringsbolagens premiesättning att bära sjukvårdskostnaderna för sin riskfyllda verksamhet. Detta innebär en ökad press att minska riskerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsfinansiering av sjukvården,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om alternativ sjukvårdsfinansiering enligt motionens intentioner.
Stockholm den 21 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Elisabet Franzén (mp) Kent Lundgren (mp) Anita Stenberg (mp)