Alkoholism är en sjukdom som drabbar samtliga familjemedlemmar på ett eller annat sätt. När en alkoholist behandlas för sitt missbruk, måste även anhöriga delta i behandlingen, om resultatet skall bli framgångsrikt.
I vissa fall kan ersättning från försäkringskassan utgå till anhörig. Hittills har denna möjlighet inte regelmässigt erbjudits anhöriga till alkoholister, trots att bl.a. Världshälsoorganisationen WHO deklarerat, att alkoholism är en familjesjukdom. Vi anser, att familjemedlemmar till alkoholist under behandling bör erhålla sådan ersättning för deltagande i familjevecka e.dyl.
Riksförsäkringsverket stöder denna rätt till ersättning. I Riksförsäkringsverkets yttrande ''RSV anser 1989:4'' över SOU 1988:41 ''Tidig och samordnad rehabilitering'' skriver RSV bl a om utredningens förslag om att möjliggöra ersättning i vissa annars inte ersättningsberättigade situationer:
En sådan situation är enligt RFVs mening också den där en person deltar i vården av en anhörig. Exempel på sådan situation är när en hustru som deltar i vården av sin alkoholiserade make. I dag finns ett antal sådana situationer där läkare bedömer att en framgångsrik behandling bygger på att en eller flera anhöriga deltar i vården. Den inkomstförlust som den anhörige gör i en sådan situation är enligt RFVs mening angelägen att täcka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för anhörig till alkoholist att erhålla ersättning från försäkringskassan för deltagande i familjeprogram.
Stockholm den 25 januari 1991 Carl-Johan Wilson (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)