Ny teknik och nya behandlingsmetoder utvecklas i snabb takt inom svensk sjukvård. Inom det nuvarande, till sin huvuddel skattefinansierade sjukvårdssystemet, leder denna utveckling ofta till långa köer. Trots ansträngningar de senaste åren kvarstår köerna på vissa områden eller har till och med förlängts. Patientens plats i kön bestäms efter en medicinsk prioritering, där de akuta och livshotande fallen naturligtvis ges förtur. Ibland önskar man som patient -- även om åtgärden eller ingreppet inte är prioriterat i denna mening -- snabbare få hjälp. Det kan gälla t.ex. en starroperation eller ett åderbråck.
Riksförsäkringsverket bör därför ges i uppdrag att utarbeta en utvidgad läkartaxa, som utöver de nuvarande sju nivåerna ger ersättning till den sjukkasseanslutna vårdgivaren för ett antal åtgärder, behandlingar och ingrepp, som kan utföras polikliniskt utan krav på slutenvårdsresurser.
Fördelarna skulle vara betydande med ett bredare taxesystem. Kravet på att den skattefinansierade sjukvårdens resurser i första hand skall reserveras för de svårast sjuka och användas efter medicinska prioriteringar kan lättare tillgodoses. Patienternas krav på att snabbt bli botade när ny teknik och nya behandlingsmetoder introduceras och när sjukdomen eller åkomman vållar besvär, obehag eller smärta kan också lättare mötas.
Dessutom skulle kostnaderna för sjukskrivning, sjukpenning och annan kompensation via socialförsäkringssystemet kunna begränsas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att riksförsäkringsverket får i uppdrag att utarbeta en utvidgad läkartaxa enligt de riktlinjer som anges i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Margit Gennser (m) Sigge Godin (fp) Karin Israelsson (c)