Svårt handikappade barn, deras föräldrar och familjerna i övrigt skall ha rätt till samhällsstöd i olika former av hög kvalitet och i tillräcklig omfattning. Det kan vara fråga om habiliteringsinsatser, socialt, pedagogiskt och psykologiskt stöd samt ekonomiska stödinsatser.
På initiativ av regeringen har riksdagen under 1980-talet beslutat om förstärkningar av det ekonomiska stödet till familjer med handikappade barn i olika avseenden. Det har skett genom t.ex. beslut om vissa kompletteringar av föräldraförsäkringen, införande av en ytterligare nivå inom vårdbidraget, införande av det s.k. efterlevandebidraget och bilstödreformen.
Trots dessa insatser behövs fortsatt utveckling, både när det gäller ekonomiska stödinsatser och socialt/medicinskt stöd.
Föräldrar med gravt handikappade barn väljer i vissa fall att avstå från förvärvsarbete, vilket medför inkomstbortfall. Att avstå från förvärvsarbete kan dock vara nödvändigt för att barnen skall få den omsorg och omvårdnad de är i behov av. Det är därför nödvändigt att se över ersättningsreglerna, så att ekonomiska skäl inte är ett hinder för föräldrarna att ge gravt handikappade barn den omvårdnad de är i behov av.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till föräldrar med gravt handikappade barn.
Stockholm den 24 januari 1991 Eva Johansson (s) Sylvia Pettersson (s) Ines Uusman (s)