Den bristande överensstämmelsen mellan förmåner och avgifter inom socialförsäkringarna har debatterats många gånger i riksdagen, inte minst när det gäller egenföretagarna. Frågan behandlades på sin tid av Sjukpenningkommittén, som angav olika vägar för en lösning av problemet i betänkandet ''Egenföretagares sjukpenning m.m.'' (SOU 1983:48). Den socialdemokratiska majoriteten förordade emellertid endast ''en smidigare tillämpning'' av nuvarande bestämmelser rörande sjukpenningförsäkringen.
Frågan har senare diskuterats bl.a. av pensionsberedningen.
Riksförsäkringsverket avlämnade häromåret en rapport, ''Sjukpenning för egenföretagare -- utredning och förslag'', där det föreslås en förändring av sjukförsäkringen för egenföretagarna såtillvida att försäkringen skall bestå av en grundsjukpenning och en tilläggssjukpenning. De föreslagna reglerna har emellertid anknytning till reglerna om företagarregistrering och införandetidpunkten föreslås bli samordnad. Något förslag i detta ärende har ej lämnats.
Frågan har nu diskuterats så länge att det snarast bör bli dags för en lösning.
Idag råder en uppenbar orättvisa i att sociala avgifter måste betalas för inkomster som inte ger någon ersättning. En egenföretagare placeras t.ex. i princip inte i högre sjukpenningklass än vad som motsvarar lönen för en anställd, även om Riksförsäkringsverkets föreskrift (RFFS 1981:5 4§) och RFV:s allmänna råd 1986:6 medger vissa undantag från denna regel, t.ex. i en rörelses uppbyggnadsskede.
Socialavgifterna för egenföretagarna berör också ATP- systemet. Många egenföretagare betalar även här avgifter som inte ger något pensionsskydd. Det kan t.ex. gälla makar, som båda deltar i arbetet i jordbruk eller rörelse. I inkomstlägen mellan ett och två basbelopp kan båda makarna helt mista ATP-skyddet om en inkomstuppdelning sker trots att båda betalat avgifter. Vid mycket låga inkomster kan den avgiftsskyldige inte heller tillgodogöra sig något avdrag för egenavgifterna, varför dessa i realiteten blir dyrare än för personer med högre inkomster.
Inkomster över 7,5 basbelopp är inte heller pensionsgrundande.
I ovanstående fall får socialavgifterna karaktären av en ren skatt, eftersom förmånen inte står i proportion till inbetalda avgifter.
Tendensen inom socialförsäkringen är i dag en generellt allt sämre överensstämmelse mellan förmåner och avgifter, en utveckling som vi bestämt motsätter oss.
Som argument mot ett mer differentierat avgiftsuttag har anförts administrativa lättnader för såväl myndigheter som företagare. Sedan systemet infördes 1982 har emellertid undantag från avgiftsplikten gjorts för mindre inkomster från jordbruksföretag, vilket visar att det är helt möjligt att minska negativa effekter av avgiftssystemet.
Vi anser alltså att förslag till avgiftsuttag som innebär bättre överensstämmelse mellan förmåner och avgifter snarast bör föreläggas riksdagen. Dessutom bör egenföretagarna ges bättre möjligheter att teckna frivilliga försäkringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär skyndsamt förslag till ett nytt socialavgiftssystem för egenföretagare som ger bättre överensstämmelse mellan förmåner och avgifter än det nuvarande,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till bättre möjligheter att teckna frivilliga försäkringar för egenföretagare.
Stockholm den 23 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Karl-Gösta Svenson (m)