Mycket tyder på att den nya skatten på måltidssubventioner fått de negativa följder som kunde befaras. Många arbetsgivare har upphört med subventionen eller sänkt subventionsgraden. Följden har blivit att det viktiga huvudmålet för den arbetande befolkningen har blivit ännu dyrare. Beskattningsbeslutet medför att detta gäller även för dem som har kvar subventionerna i oförändrad utsträckning.
Den oönskade effekten av allt detta är försämrade kostvanor. Från många håll rapporteras minskad användning av personalmatsalarna. Även en hårt ansträngd restaurangnäring har fått se en ytterligare minskad kundtillströmning.
Det finns också exempel på rent absurda följder av beslutet. Så har t.ex. landstinget i Gävleborg beslutat ersätta tidigare subvention med fritt kaffe och kaffebröd två gånger om dagen (vilket inte beskattas).
De som flytt personalmatsalar och restauranger ordnar nu dagens viktigaste måltid på annat sätt. I många fall är alternativet sämre för hälsan: en illa komponerad matlåda eller en kopp kaffe och i bästa fall en smörgås.
Experter på kostfrågor (inom och utanför socialstyrelsen, företagsläkare m.fl.) hävdar att ett av de bästa medlen för att verka för bättre kostvanor är att skattevägen stimulera arbetsgivarna till måltidssubventioner. Detta är också vad som sker i samtliga EG-länder.
Skattereformens krav på nya skatteintäkter motiverar inte en hälsomässig nedrustning hos den arbetande delen av befolkningen. Konstruktionen av den nya skatten på arbetsgivarbidrag till måltider har dessutom blivit sådan att det kan ifrågasättas om de förväntade intäkterna verkligen uppkommer. I många landsting och kommuner har subventionen helt bortfallit, med resultatet att några sociala avgifter inte betalas in och att det inte finns något att beskatta hos löntagarna.
Tillämpningen av de nya bestämmelserna diskriminerar också anställda i mindre företag. De tvingas betala mera för sin lunch på grund av att de inte kan erbjudas måltider till lägre pris än RSV:s normalvärde i personalmatsalar som kan hänvisa till s.k. stordriftsfördelar. Förutom att denna diskriminering inte på något sätt är sakligt motiverad ger den de större företagen/ arbetsplatserna en fördel i konkurrensen om arbetskraften. För att illustrera detta kan nämnas att länsskattemyndigheten i Uppsala med stöd av en ''opartisk värderingsman'' anser sig kunna erbjuda de anställda en måltid för 33 kronor, utan skatteeffekter för myndigheten eller de anställda. Någon möjlighet för ett litet företag i Uppsala att erbjuda en liknande förmån finns inte.
Ovanstående konsekvenser förstärks av att RSV:s normalvärde för en lunch på grund av ett förbiseende är missvisande. Det bygger på SCB-statistik vars beräkningsunderlag innefattar priser i personalmatsalar med subventioner. Följden av detta blir att ''normalvärdet'' är lägre än den verkliga genomsnittskostnaden för en lunch. Detta betyder i sin tur att det bestämda normalvärdet genomsnittligt sett inte räcker till för att betala en vanlig lunch i en konventionell restaurang.
En annan effekt av beslutet har på många arbetsplatser blivit att viktiga trivselvärden gått förlorade. Byte av miljö samt gemenskap mellan arbetskamrater under trivsamma former har ofta ersatts av ett nödtorftigt tillgodoseende av det mest skriande behovet av näringstillförsel.
Sammantaget är den nya skatten och dess utformning ett exempel på dålig samhällsekonomi.
Många av avigsidorna med den nya skatten kan motverkas med hjälp av någon form av fortsatt stimulans för arbetsgivarbidrag till måltider. Detta kan ske genom att måltidssubventionerna betraktas som personalvård som inte grundar rätt till socialförsäkringsförmåner och som inte skall beläggas med sociala avgifter.
Denna förändring kan göras utan att störa skattereformens krav på likformighet i beskattningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att måltidssubventioner skall betraktas som personalvård som inte grundar rätt till socialförsäkringsförmåner och som inte skall beläggas med sociala avgifter.
Stockholm den 16 januari 1991 Sten Svensson (m)