Andelen pensionärer i befolkningen ökar kraftigt. I Kalmar län är antalet ålderspensionärer 48 741. Av dessa saknar 1/3 ATP-poäng. De flesta är kvinnor. Deras antal uppgår till 14 221.
Genom att ATP-systemet är så starkt kopplat till heltidsförvärvsarbete har kvinnorna generellt sett en svagare ställning inom nuvarande pensionssystem. De kvinnor det här är fråga om har ägnat sina liv åt att vårda barn eller annan anhörig. På grund härav har de inte kunnat tjäna in några ATP-poäng.
För många pensionärer i vårt län skulle Centerns förslag om ett nytt pensionssystem -- grundpension -- ge en bra grundtrygghet.
Nuvarande pensionssystem
Nuvarande pensionssystem har misslyckats med att ge en bra grundtrygghet. Det är splittrat och byråkratiskt. Det kan behövas samordning av fem olika system för att ge en någorlunda rimlig försörjning. Dessa är: folkpension, pensionstillskott, visst inslag av ATP, kommunalt bostadstillägg och särskilda skatteregler för pensionärer.
Inom pensionssystemet förekommer inkomstprövning. Det skapar stor byråkrati. Uträkningar och omräkningar av KBT kräver stor insats av försäkringskassans anställda. Totalt i landet behövs ca 600 årsanställda. I Kalmar län är den siffran uppskattningsvis ca 20.
Genom att det finns särskilda skatteregler för pensionärer särbehandlas gruppen på ett negativt sätt, trots att vissa förbättringar gjorts.
Centerns förslag
Vi föreslår en rejäl grundpension inom ATP-systemets ram om 68% av 4,5 x basbeloppet. Det skulle med nuvarande nivå på basbeloppet innebära en grundpension på 98 000 kr.
Förmånerna i folkpension och tilläggspension samordnas. Det kommunala bostadstillägget kan försvinna. Ovanpå grundpensionen utgår en inkomstrelaterad pension upp till 7,5 basbelopp.
Nuvarande finansiering av folkpension och pensionstillskott, dvs såväl arbetsgivaravgifter som den statliga finansieringen, tillförs ATP-systemet.
Pensioner utöver grundpension och ATP kan utgå antingen genom avtalspensioner eller genom frivilliga försäkringar.
Genom att slå samman de olika delsystemen uppnår man många fördelar. Klyftan mellan olika pensionärsgrupper försvinner. Byråkratin minskar radikalt och pensionärerna kommer inte att särbehandlas i skattehänseende.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om en förstärkt grundpension enligt de i motionen angivna riktlinjerna.
Stockholm den 23 januari 1991 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)