ATP-systemet har utretts av pensionsberedningen sedan 1984. Beredningens slutbetänkande presenterades i november 1990 men har ännu inte utsänts på remiss av socialdepartementet. Att ATP-systemet uppvisar en betydande bräcklighet framgår klart av pensionsberedningens betänkande. Det kommer att krävas långsiktiga ändringar i regelsystemet samtidigt som intjänade pensionsrätter måste skyddas. I avvaktan på bland annat remissinstansernas belysning av beredningens beskrivningar och analys föreslår vi ett antal åtgärder som redan nu kan genomföras och som främjar den ekonomiska tillväxten och underlättar framtida förändringar inom systemet.
ATP är ett fördelningssystem. Det innebär i princip att varje års utgående pensioner skall betalas genom samtidigt uttagna lönebaserade avgifter. De ATP-avgifter som betalas in sparas således inte för framtida bruk som i ett s.k. premiereservsystem. Framtidens ATP-utbetalningar kan därför endast tryggas genom en god tillväxt i ekonomin.
Det finns problem såväl med fördelningssystem som med premiereservsystem. Växlingen mellan större och mindre årskullar, växande genomsnittlig livslängd, problem med indexeringen och risken för framtida motsättningar mellan generationerna är exempel på problem som torde vara svårare att bemästra i ett kollektivt fördelningssystem av ATP:s karaktär än ett premiereservsystem, där varje generation bygger upp sina egna pensioner.
Givna ATP-utfästelser måste tryggas genom tillväxtskapande politik
De sammanlagda folkpensions- och ATP-avgifterna uppgår i dag till 20,45 procent av förvärvsinkomsterna. Hade inte viss del av AP-fondernas avkastning använts skulle avgifterna uppgå till ca 23 procent. Vid noll-tillväxt ökar avgiftsbehovet till ca 46 procent några decennier in på 2000-talet. Samtidigt ökar behovet av vård och omsorger. Resultatet skulle bli att de förvärvsverksamma år från år skulle se sin standard allt mer urholkad och att den t.o.m. i många fall skulle bli lägre än pensionärernas.
Med oförändrade pensionsavgifter och pensionsregler krävs en tillväxt på 2 procent för att utfästelserna skall kunna fullföljas. Det helt avgörande måste därför vara att öka Sveriges näst intill obefintliga tillväxt -- som enligt finansplanen förväntas bli t.o.m. negativ 1991 -- till samma nivå som i andra västliga industriländer. Detta kräver bl.a. successivt sänkt skattetryck, en politik som gör produktivt arbete mer lönsamt än t.ex. frånvaro av olika slag, avskaffande av monopol och planstyrning på vårdens och omsorgernas område, tillgång till elektrisk kraft till konkurrenskraftiga priser samt medlemskap i EG.
AP-fondernas aktieägande bör avvecklas, inte utvecklas
För att stimulera den ekonomiska tillväxten i Sverige krävs framtidsinvesteringar och nyföretagande. Därför bör bl.a. åtgärder vidtas för att stimulera svenska och utländska företags etablering och utbyggnad i Sverige.
Denna politik kan inte lyckas om regeringen fullföljer en politik som går ut på att ge AP-fonderna ännu större placeringsfrihet. Den statliga maktkoncentrationen blir då så stor att utländska investerare undviker att placera pengar i Sverige eftersom detta blir alltför politiskt riskabelt.
Regeringens planer på att medge fri placeringsrätt för AP-fonderna även i svenska aktier kan därför icke accepteras. AP-fondernas kapital uppgår i dag till mer än två tredjedelar av det samlade börsvärdet! En fri placeringsrätt för AP-fonderna skulle därför snarast öka utflyttningen av investeringar från Sverige. Socialistiska inslag som löntagarfonderna och femte AP-fonden bör i stället ersättas av ett spritt ägande. Vidare måste kapitalbeskattningen anpassas till vad som gäller inom EG.
Tak för ATP-avgifterna
Hushållssparandet i Sverige måste stimuleras. Ett ökat hushållssparande leder till ökade investeringar och möjligheter att sänka den höga svenska räntenivån. En lång rad förslag för att stimulera ett ökat hushållssparande framställs i annan moderatmotion.
ATP-systemets förmånssida omfattar endast inkomster under 7 1/2 basbelopp. Med normal tillväxt kommer allt fler att få inkomster över denna nivå. Dessa inkomstdelar belastas med full ATP-avgift men ger inga som helst ytterligare förmåner. Detta är självfallet orimligt.
Pensionsberedningens majoritet visar hur ATP-taket skulle kunna realindexeras, dvs. följa med reallöneutvecklingen. Vi avvisar bestämt en sådan tanke på grund av den bräcklighet som ligger i att ATP-systemet är ett fördelningssystem.
Det är i stället viktigt, både för pensionstryggheten och för uppbyggandet av ett enskilt sparande, att underlätta uppbyggandet av premiereservsystem för inkomster över 7 1/2 basbelopp. Detta bör ske genom att ett tak snarast sätts för ATP-avgifterna vid 7 1/2 basbelopp. Inkomstdelar däröver kan då tryggas genom olika premiereservsystem med valfri placering.
Pensionsberedningen anger att den nu föreslagna regeländringen skulle kräva en förhöjning av ATP- avgifterna med ca 0,6 procentenheter. Detta är emellertid inte nödvändigt om man beaktar att AP-fonderna redan har en för ett fördelningssystem ovanligt stor fondstyrka. Avgiftsuttaget bör begränsas så att AP-fonderna inte tillväxer ytterligare.
Pensionsberedningens egen analys visar också klart att ett högt löneavgiftsuttag skadar den ekonomiska tillväxten och leder till en högre inflation.
Underlätta frivilliga och avtalsbundna försäkringar
Avkastningsskatten på frivilligt och avtalsbundet pensionssparande måste avskaffas och den föreslagna löneskatten på avtalspensioner avvisas. Likaså krävs generösare regler för avdragsrätt för privat pensionssparande. Bland annat måste make ha rätt att dra av premier för den andre maken, när dennes egna inkomster inte förslår. Pensionssparande i bank bör också skattemässigt behandlas på samma sätt som övrigt pensionssparande.
Med våra förslag skulle allt större delar av förvärvsinkomsterna, i takt med tillväxten, tryggas genom olika premiereservsystem. Det ökade hushållssparande som härigenom uppnås skulle innebära fördelar för alla hushåll och bidra till att räntorna pressas nedåt.
AP-fondernas storlek
AP-fonderna byggdes upp som en buffert och för att kompensera det minskade sparande som ATP antogs ge upphov till. AP-fondernas styrka är för närvarande ca 5,5, dvs. de motsvarar 5,5 års pensionsutbetalningar. Detta är, som ovan nämnts, mycket högt internationellt sett.
Pensionsberedningen föreslår därför att fonderna skall användas för att utjämna den ''puckel'' som uppkommer omkring 2005 och fortsätter ett par decennier framöver. Fondstyrkan skulle då stegvis kunna gå ned mot en mer normal storlek, dvs. motsvara ett års utbetalningar. Vi delar den uppfattningen.
Med tanke på de negativa effekterna av Sveriges höga skatte- och avgiftstryck på sysselsättning, konkurrensförmåga och tillväxt motsätter vi oss dock ytterligare utbyggnad av de redan stora AP-fondernas fondstyrka fram till år 2005. Trots att vi sätter tak för ATP- avgifterna vid 7 1/2 basbelopp kan härigenom ATP-avgiften behållas oförändrad.
Golvet inom ATP
Skillnaden i standard är ofta ganska liten mellan dem som endast har folkpension och dem som har låg eller vanlig ATP-pension. Det beror på pensionstillskottet som trappas av krona för krona mot ATP-pensionen. Det beror vidare på avtrappningen av det kommunala bostadstillägget (med 35 procent av inkomster utöver folkpension och pensionstillskott) och på det extra skatteavdrag som gör minimiförmånerna skattefria men som trappas av med 65 procent av inkomster därutöver.
En ensamstående med 3 ATP-poäng (motsvarande en förvärvsinkomst i år på nära 130 000 kronor) har t.ex. bara 8 procent mer i disponibel inkomst än den som helt saknar ATP.
Samtidigt vet vi att den som har låg eller ingen ATP kan ha betydande svårigheter att klara de kraftigt höjda boendekostnader som följer av skatteomläggningen. Det ter sig därför ofrånkomligt att minimipensionsnivån med jämna mellanrum höjs i takt med reallöneutvecklingen.
För att minska ''överlappningen'' mellan folkpensionsförmåner och låg ATP borde golvet för ATP successivt höjas. Det kan ske genom att folkpension och pensionstillskott sammanförs till en grundpension och att endast förvärvsinkomster över motsvarande nivå grundar rätt till ATP. (Att begränsa ATP-avgiften till inkomster över detta golv är tekniskt komplicerat varför vi inte här lägger något detaljerat sådant förslag.) ''Golvet'', där ATP ger någon nettobehållning, motsvarar 1991 en förvärvsinkomst på 1,9 basbelopp (61 180 kronor). I takt med att realinkomstnivån höjs, skulle också ''golvet'' för ATP höjas. Detta skulle också medföra att trycket på ATP-systemet avtar genom att staten tar över pensionsansvaret för successivt högre inkomster ''i botten'', samtidigt som inkomster över 7 1/2 basbelopp tryggas genom olika privata premiereservsystem.
En utredning bör snarast tillsättas för att närmare studera ovan angivna modell.
Hänsyn till ekonomiskt svagare make
Det är också angeläget att ge makar möjlighet att träffa avtal om hur privata pensionsförsäkringar skall fördelas dem emellan. Denna avtalsfrihet bör gälla både för försäkringar som tecknas i framtiden och för redan tecknade försäkringar. Om s.k. föravtal vore möjliga skulle möjligheten att på privat väg skydda en ekonomiskt svagare make öka.
Pensionsberedningen pekar i sitt betänkande på möjligheten att vid bodelning beakta det samlade värdet av respektive makes pensionsrättigheter -- såväl privata, avtalsenliga som inom ATP -- och till respektive makes behov av pensionsskydd efter en skilsmässa. Denna fråga bör snarast utredas vidare för att skydda ekonomiskt svagare make vid skilsmässa efter långvarigt äktenskap.
Även frågan om utbyggd rätt att räkna ATP för dem som själva tar hand om äldre eller sjuka anförvanter eller barn under skolåldern bör utredas. Detsamma gäller det norska systemet där make vid den andre makens död har rätt att välja sin egen pension eller viss del av makarnas gemensamma ATP-penson. En sådan rätt skulle kunna innebära en utbyggnad av de övergångsregler som gäller inom efterlevandepensioneringen för kvinnor födda före 1945.
För att trygga standarden på äldre dar bör make ha rätt att dra av pensionspremier för den andra maken, när denne saknar tillräcklig inkomst för att täcka dessa.
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär skyndsam utredning och förslag innebärande att tak för ATP- avgifterna sätts vid 7,5 basbelopp,
2. att riksdagen hos regeringen begär utredning innebärande en successiv höjning av grundpensionsförmånerna i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ytterligare uppbyggnad av AP-fondernas fondstyrka inte skall ske, 1 ]
[att riksdagen begär att regeringen snarast framlägger förslag till lagändring som medger makar att i förväg avtala om hur privata pensionsförsäkringar skall fördelas vid en eventuell framtida bodelning,2 ]
[att riksdagen beslutar att avdragsrätt införs för makes pensionsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen, 3 ]
3. att riksdagen hos regeringen begär utredning om utbyggd rätt att räkna ATP för vårdinsatser i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen hos regeringen begär utredning om möjligheten att vid bodelning också beakta det samlade värdet av resp. makes pensionsrättigheter.2 ]
Stockholm den 22 januari 1991 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Görel Bohlin (m) Charlotte Cederschiöld (m) Hans Dau (m) Ingvar Eriksson (m) Karin Falkmer (m) Margit Gennser (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Ingrid Hemmingsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Bertil Persson (m) Mona Saint Cyr (m) Per Stenmarck (m) Karl-Gösta Svenson (m) Ingegerd Troedsson (m) Göran Åstrand (m)
1 1990/91:Fi212
2 1990/91:L410
3 1990/91:Sk350