Vårdår för ATP tillgodoräknas personer som på heltid vårdar barn under en tidsperiod av högst tre år och under denna tid ej får tillgodoräkna sig pensionspoäng för ATP på annat sätt. Ansökan om att få tillgodoräkna sig ett år som vårdår måste göras skriftligt till försäkringskassan och senast året efter utgången av vårdåret.
Reformen infördes 1982 och den är ett viktigt led i jämlikhetsarbetet. Vid förvärvsavbrott för att vårda barn kan en förälder som inte har föräldrapenning få tillgodoräkna sig den tiden.
Tyvärr har effekten av lagen varit obetydlig. Föräldrar tycks inte nås av information gällande rätten till vårdår för ATP. Under de senaste åren har endast omkring 4 000 personer/år ansökt om tillgodoräknande. I åldersgruppen 16--29 år är ansökningarna få och minskar för varje år. Detta tyder på att kunskapen om rättigheten är mycket liten.
Det är angeläget att informationen om rätten till vårdår för ATP når ut till de berörda. Framför allt måste de unga föräldrarna upplysas om de möjligheter som reformen ger. Speciell information bör utarbetas.
Det kan antas att många förbisett sina rättigheter att få tillgodoräkna sig vårdår för ATP sedan reformens införande 1982. Under 1984 kom endast 4 110 ansökningar in trots att cirka 50 000 personer beräknas ha haft rätt till vårdår. Värst drabbas de som inte själva aktivt skaffar sig information om samhällets funktioner. För många som kan antas ha förbisett sina möjligheter till ansökan kan de uteblivna vårdåren vara av betydelse för den framtida pensionsberäkningen. Många kvinnor har i dag svårt att nå 30 intjänandeår och får därmed sin pension reducerad. För dessa kvinnor som oftast gjort förvärvsavbrott på grund av vård av barn är reformen av stor betydelse.
För dem som ej känt till den inrättade reformen bör en översyn göras för att pröva ytterligare en möjlighet till ansökan. Genom att godkänna ett retroaktivt ansökningsförfarande sedan reformens införande skulle fler kunna få tillgodoräkna sig vårdår för ATP.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva förutsättningarna för en retroaktiv ansökningsrätt till vårdår för småbarnsföräldrar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om speciell information till småbarnsföräldrar om vårdår.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingegerd Sahlström (s) Roland Sundgren (s) Britta Sundin (s) Marianne Carlström (s)