Rätten till pensionspoäng grundas på inkomst av förvärvsarbete. För varje år fastställer skattemyndigheten storleken av pensionsgrundande inkomst för envar försäkrad.
Riksförsäkringsverket sänder sedan några år tillbaka ut individuell information till försäkrade i vissa åldersgrupper om intjänade pensionspoäng, den framtida pensionens storlek m.m. I allmänhet lämnas information till försäkrade som fyller 50, 60 eller 63 år. Det är en bra service till den enskilde men det skulle kunna utvidgas och bli ännu bättre.
Det är naturligt att yngre personer i allmänhet inte bekymrar sig om sin ekonomiska situation i pensionsåldern. Många, framför allt kvinnor, arbetar deltid och timtid och är långt ifrån alltid medvetna om att det inverkar på intjänande av ATP-poäng. När så informationen från riksförsäkringsverket kommer i samband med 50-årsdagen kan det vara en obehaglig överraskning. Man finner att man alltför sent blivit medveten om att intjänad ATP-poäng är mycket låg.
Det vore en klar fördel att få ovan nämnda besked i yngre ålder gärna kombinerat med en årlig uppgift om intjänad ATP-poäng. Det skulle säkert ge en större medvetenhet om de faktorer som påverkar pensionen i ett skede då det finns stora möjligheter att planera det egna arbetslivet och därmed den kommande pensionen.
Vi får på skattsedeln uppgift om pensionsgrundande belopp. Det torde med befintlig teknik vara möjligt att också uppge vad det motsvarar i ATP-poäng.
Ett annat alternativ vore att riksförsäkringsverket tidigare och regelbundet återkommande ger denna information. Lämplig tidsintervall kan prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigare och regelbunden redovisning av ATP-poäng.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingrid Andersson (s) Ingegerd Sahlström (s) Gunnar Thollander (s)