Många människor i vårt samhälle lider av psykiska problem, handikapp och sjukdomar. Förutom det personliga lidandet får problemen ofta sociala och ekonomiska konsekvenser för enskilda personer och deras familjer. Många av dessa människor skulle få god och effektiv hjälp om de hade möjligheter att gå i psykoterapi.
Psykoterapi har goda förebyggande och rehabiliterande effekter. Dessutom är det från samhällsekonomisk synpunkt gynnsamt att den som går i psykoterapi inte behöver lång sjukskrivning eller inläggning på sjukhus med de höga kostnader som såväl sjukhusbehandling som sjukfrånvaro innebär.
För att möta behovet har utbildning av psykoterapeuter sedan lång tid bedrivits i enskild regi och bedrivs sedan mitten av 1980-talet även vid statliga högskolor. Socialstyrelsen legitimerar sådana psykoterapeuter som har kompetens för att på eget ansvar bedriva psykoterapeutisk verksamhet.
Den offentliga psykiatriska vårdens resurser för psykoterapi är otillräckliga. En stor del av den psykoterapeutiska verksamheten utförs i enskild regi. År 1989 ställdes för första gången statliga medel till förfogande för psykoterapi i den s.k. dagmaröverenskommelsen för privata vårdgivare. För år 1991 uppgår dessa medel till sammanlagt 19 miljoner kronor för hela riket!
Detta kan endast komma ett fåtal personer till del, övriga måste själva betala den fulla kostnaden för behandlingen. Det avgörande hindret för många att gå i psykoterapi är därför av ekonomisk art. Många som behöver gå i psykoterapi har inte råd.
Det är också en rättvisefråga att alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, skall ha tillgång till den vård de behöver. Människor med psykiska lidanden har idag inte samma tillgång till vård som människor med kroppsliga lidanden. Den som är sjuk eller drabbas av kroppsligt lidande kan idag vända sig till t.ex. läkare eller sjukgymnast för behandling. Flertalet av dem som idag behöver psykoterapi måste själva stå för alla kostnader.
Det är därför av såväl humanitära som samhällsekonomiska skäl motiverat att psykoterapeutisk behandling hos legitimerade psykoterapeuter ersätts via sjukförsäkringen på samma sätt som gäller för behandling av kroppsliga handikapp och sjukdomar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att psykoterapeutisk behandling hos legitimerade psykoterapeuter skall ersättas via sjukförsäkringen på samma sätt som gäller för behandling av kroppsliga sjukdomar.
Stockholm den 22 januari 1991 Jan-Erik Wikström (fp) Barbro Westerholm (fp)