Enligt nuvarande regler för föräldrapenningsförmåner har en förälder till barn som fyllt fyra men inte tolv år rätt till tillfällig föräldrapenning för besök i barnets skola, förskola eller fritidshemsverksamhet inom samhällets barnomsorg i vilken barnet deltar, s.k. kontaktdagar.
Reglerna föreskriver att rätten omfattar två dagar per år, dvs. sammanlagt 16 dagar.
Enligt riksdagsmajoritetens mening är en jämn fördelning av uttagandet av kontaktdagarna det väsentligaste. Vår uppfattning är att det aktuella behovet av besök i skolan, förskolan eller fritidshemmet skall styra. Därför bör uttaget av kontaktdagarna inte vara bestämt till ett visst år utan i stället formuleras så att det finns en rätt till 16 kontaktdagar, som kan tas ut från det barnet är fyra år till dess det slutar grundskolan. Genom detta skapas större valfrihet för barnfamiljerna och en möjlighet att ta en längre tids ledighet.
Dessutom bör kontaktdagarna kunna tas ut oavsett vem som tillhandahåller barnomsorgen.
Det går t.ex. inte att klara av inskolningen på ett daghem på två dagar. Det kan inte heller anses rimligt att begränsa föräldrarnas deltagande vid barnets skolstart till endast två dagar. Det är också viktigt att föräldrar har rätt till ledighet när barnen går på högstadiet, det skolstadium om vilket föräldrar ofta har minst kunskap och där problemen oftast är störst. Vi anser, att familjerna är fullt kapabla att hålla reda på hur många dagar som tagits ut och att administrationen kan klaras utan nämnvärt merarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att de 16 kontaktdagarna kan tas ut vid tidpunkt som föräldrarna själva bestämmer,
2. att riksdagen beslutar att kontaktdagarna skall kunna tas ut oavsett vem som tillhandahåller barnomsorgen.
Stockholm den 16 januari 1991 Barbro Sandberg (fp) Kenth Skårvik (fp)