Klyftorna mellan mäns och kvinnors löner har inte minskat under 1980-talet. Snarare verkar det som om skillnaderna ökat. Löneskillnaderna mellan könen följer oss hela livet och avspeglas i vår ekonomiska situation som pensionärer.
Riksförsäkringsverkets statistik över genomsnittliga pensionspoäng visar att år 1983 hade män 3,66 ATP-poäng och kvinnor 2,37 poäng. År l988 hade män 4,13 och kvinnor 2,84 poäng.
Av den statistiken står det klart att det även in på 2000- talet är kvinnorna som kommer att tillhöra gruppen låginkomstpensionärer.
För att förändra de ekonomiska villkoren för kvinnor krävs omfattande förändringar inom flera områden. Det handlar om utbildning, förändrad arbetsdelning både i hemmen och i samhället, kapacitet hos den offentliga sektorn att täcka behoven av barnomsorg och äldreomsorg och en annan maktfördelning mellan könen. Vänsterpartiet ser det som en mycket angelägen politik att arbeta för dessa samhällsförändringar. Men vi inser att det kommer att ta tid att uppnå dessa mål.
En snabbare väg att förbättra kvinnors och lågavlönades pensioner är givetvis att göra förändringar i ATP-systemet. Vänsterpartiet har också under en följd av år lagt fram förslag om en annan beräkningsgrund för ATP-poäng som skulle minska klyftorna mellan låg- och höginkomsttagare. Men pensionsberedningens nyligen avgivna betänkande visar att det för närvarande inte är troligt att det går att få politisk majoritet för dessa förändringar.
Om inte merparten av nu yrkesverksamma kvinnor skall drabbas av ekonomiska orättvisor som pensionärer, måste vi finna andra vägar att förbättra kvinnors pensioner.
Vi föreslår därför en frivillig pensionsförsäkring i offentlig regi. En sådan försäkring har tidigare funnits, men möjligheten att nyteckna den upphörde år l980. Då gjordes bedömningen att ATP nått en sådan omfattning att det inte längre fanns behov av en kompletteringsförsäkring. Under senare år har det dock visat sig att nyteckningen av privata pensionsförsäkringar har ökat ordentligt. Under perioden l978--l989 har nyteckningen av privata pensionsförsäkringar mer än tiodubblats. Under år l989 nytecknades närmare 387 000 försäkringar i privata försäkringsbolag. Försäkringsbolagen uppger att kvinnor svarar för en stor del av dessa nyteckningar. Detta visar att det helt klart finns ett stort behov av kompletteringsmöjligheter till det nuvarande pensionssystemet.
En pensionsförsäkring i offentlig regi kan uppmuntra hushållssparandet vilket alltid framhålls vara av samhällsekonomiskt intresse. Ett offentligt alternativ kan också bli ett konkurrenskraftigt alternativ till privata försäkringar då det innebär en statlig garanti för pensionsbeloppen. Den privata marknadens försäkringar är avhängiga marknadens villkor och därmed osäkrare. Staten kan också konstruera den offentliga försäkringen så att låglönegrupper har råd att teckna sådana. De som idag har störst behov av att komplettera sitt pensionsskydd har egentligen inte råd att ta en privat pensionsförsäkring. Den privata marknadens försäkringar bygger på att man skall ha så hög inkomst att pensionsförsäkringen skall minska skatten genom de avdrag den berättigar till.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om en frivillig pensionsförsäkring i offentlig regi.
Stockholm den 15 januari 1991 Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Maggi Mikaelsson (v) Gudrun Schyman (v) Elisabeth Persson (v) Berith Eriksson (v) Annika Åhnberg (v) Viola Claesson (v)